Αναπτυξιακή στιβική πανδαισία στη Ρόδο

Μια χρονιά από τις αποδοτικότερες αναπτυξιακά ήταν το 2018 για το στίβο στα Δωδεκάνησα, αφού, πέραν όλων των άλλων αγώνων, έγιναν και τα Mini Athletics Games ως μια πρωτοποριακή ιδέα του τεχνικού συμβούλου της ΕΑΣ Σάββα Διακονικόλα. 

Έτσι, ουσιαστικά τα παιδιά των ακαδημιών από τους συλλόγους μας, έχουν την ευκαιρία για συμμετοχή στα Kids Athletics, το πρωτάθλημα Παμπαίδων-Παγκορασίδων β’ αλλά και τον προαναφερόμενο αγώνα. 

Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της ΕΑΣ, αφού αρκετά παιδιά εγκατέλειπαν στο παρελθόν τον κλασικό αθλητισμό, για να βρουν μεγαλύτερες αγωνιστικές ευκαιρίες στα ομαδικά αθλήματα. 

Το ερχόμενο Σάββατο λοιπόν, στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» και όχι στο στάδιο «Ιωάννης Πρώτος», όπως είχε αποφασιστεί αρχικώς, θα διεξαχθεί ο τελικός των Mini Athletics Games αλλά και αγωνίσματα μικρότερων κατηγοριών για παιδιά εγγεγραμμένα σε ακαδημίες στίβου των σωματείων μας. 

Αυτό αποτελεί άλλη μια καινοτομία της ΕΑΣ Δωδεκανήσου ώστε όλοι στους συλλόγους να έχουν αγωνιστικές ευκαιρίες. Οι αγώνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ξεκινήσουν από τις 16.30, προκειμένου οι αθλητές και οι αθλήτριες να έχουν όλο το απόγευμα δικό τους και να χαρούν πραγματικά τη συμμετοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για παιχνίδια στίβου και τα αποτελέσματα περνούν σε δεύτερη μοίρα…
Περισσότερα στοιχεία για τους αγώνες: 

ΗΛΙΚΙΕΣ:
Στα MINI AΘLETICS GAMES του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2018, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές-τριες:
- ΜΙΝΙ ΠΠ – ΜΙΝΙ ΠΚ: 2007 – 2008 – 2009* (την ημέρα γενεθλίων έκδοση δελτίου)* (9*-10-11 ΕΤΩΝ)

Επίσης σε συνεργασία με τα σωματεία Στίβου θα διεξαχθούν αγώνες και δραστηριότητες και για τις παρακάτω κατηγορίες.

- Παιδικός Σταθμός - Προνήπιο
- Σούπερ Μίνι – Kid’s Athletics IAAF:  2010 – 2011 & 2012 (Νήπιο - A’ & B’ Δημοτικού)
- Κ12: 2006 (Μόνο ΣΤ δημοτικού)

-Αγωνίσματα παιδικού σταθμού-προνήπιου: 30 μέτρα ταχύτητα.
-Αγωνίσματα σουπερ μινι:  kid’s athletics iaaf (νήπιο-α’&β’ δημοτικού)
-Αγωνίσματα K12 (2006): Δρομικό: 60μ ταχύτητα, Άλμα: Άλμα σε μήκος (2 προσπάθειες ελεύθερο πάτημα), Σκυτάλη συλλόγων μικτή μικτών ομάδων (μπορούν και παιδιά του 2007). Επιτρέπεται ένα ατομικό μόνο. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :
Στους Αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αθλητές-αθλήτριες που ανήκουν οπωσδήποτε στη δύναμη των Σωματείων – Μελών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (όπως ορίζεται στην τελευταία Υπουργική απόφαση) και να τους έχει εκδοθεί Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας (γεννημένα το 2009 την ημέρα τον γενεθλίων τους μπορούν να εκδώσουν δελτίο).

-Κάθε παιδί μπορεί να δηλωθεί σε ένα δρομικό, σε ένα  άλμα ή μία ρίψη, και στη σκυτάλη.
-Στην σκυτάλη μπορούν να δηλωθούν περισσότερες ομάδες από κάθε σύλλογο, αλλά στην αξιολόγηση θα μετράει η καλύτερη επίδοση από τις ομάδες το συγκεκριμένου συλλόγου.

-Για τα σούπερ μίνι και τα μικρότερα παιδιά αρκεί η βεβαίωση των γονιών τους ή η βεβαίωση του συλλόγου για τη συμμετοχή τους και πως είναι ιατρικώς εξετασμένα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι δηλώσεις συμμετοχής (συνημμένη φόρμα) πρέπει να σταλούν με email μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 22:00 στην Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Δωδεκανήσου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: technicaldirector.segasdod@gmail.com, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και κοινοποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των Mini Aθletics Games. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής δε θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή ή δήλωση συμμετοχής.

-Σε περίπτωση προβλήματος θα πρέπει να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι με τον Τεχνικό Σύμβουλο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου  Σάββα Διακονικόλα, στο τηλέφωνο 6942475735.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΛΗΣΗΣ:
Οι αθλητές-αθλήτριες με τις ομάδες τους θα προσέρχονται στην αίθουσα κλήσεως , 45 λεπτά πριν από την ώρα διεξαγωγής κάθε αγωνίσματος, προκειμένου να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, προσκομίζοντας απαραίτητα το δελτίο αθλητικής ιδιότητας.  Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέπεται να συμμετέχουν.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Με τη φροντίδα και την ευθύνη των Συλλόγων οι αθλητές –τριες πρέπει να έχουν εξετασθεί Ιατρικώς πριν από τους αγώνες, όπως προβλέπει ο Νόμος 2725/99. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέπεται να συμμετέχουν.

Οι υπεύθυνοι της αίθουσας κλήσης θα καταχωρούν στα πινάκια μόνο τους αθλητές των οποίων το δελτίο θα είναι θεωρημένο σύμφωνα με το νόμο. Το Δελτίο Υγείας ισχύει για ένα έτος από τη θεώρησή του. Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου θα φροντίσει για την παρουσία Ιατρού.

Γενικές τεχνικές διατάξεις–αγωνίσματα – βαθμολογία – τρόπος αξιολόγησης (μόνο Mini Aθletics Games):

Ομαδική Συμμετοχή και επίδοση στα Μινι Αθletics Games.
Συμμετοχή & επίδοση μέχρι 5 αθλητές –αθλήτριες:     2 Βαθμοί
Συμμετοχή & επίδοση 6 αθλητές –αθλήτριες:     4Βαθμοί
Συμμετοχή & επίδοση 7 αθλητές –αθλήτριες:    6Βαθμοί
Συμμετοχή & επίδοση 8 αθλητές –αθλήτριες:    8Βαθμοί
Συμμετοχή & επίδοση 9 αθλητές –αθλήτριες:    10Βαθμοί
Συμμετοχή & επίδοση 10 αθλητές –αθλήτριες 
και πάνω:        12 Βαθμοί

Τέσσερις Βαθμοί επίσης για κάθε ομάδα που θα έχει συμμετοχή αθλητή-αθλήτριας-αθλητών σε αγώνισμα-αθλητική δραστηριότητα.

Δρομικά, Αντοχή και Σκυτάλη
Βαθμολογούνται οι πέντε πρώτες θέσεις ως εξής: 1η12β., 2η8β., 3η6β., 4η4β., 5η2β., και 1 β. οι υπόλοιποι. Στη συνέχεια προστίθενται όλοι οι βαθμοί για την ομαδική κατάταξη του αγωνίσματος. Στην σκυτάλη οι διπλοί βαθμοί.
75m Ταχύτητα: Εκκίνηση από όρθια θέση.
150 μ Ταχύτητα: Όρθια εκκίνηση από την αφετηρία των150μ. Κάθε αθλητής αθλήτρια τρέχει στον διάδρομό του μέχρι τον τερματισμό.
8x50m μικτό: Κάθε ομάδα αποτελείτε από 8 αθλητές-αθλήτριες και τρέχουν περιμετρικά του σταδίου 50μ ο κάθε ένας /κάθε μία.

Προσπάθειες στα άλματα.
Άλμα χωρίς φόρα: 1 προσπάθεια για κάθε ομάδα. 1η 12β., 2η 8β., 3η 6β., 4η 4β., 5η 2β., και 1 β. οι υπόλοιποι.

Προσπάθειες στις ρίψεις.
Ρίψη μπάλας 1kg (πλάγια) Σφύρα: Δύο προσπάθειες (μια για κάθε πλευρά).
Ανάλογα με τα μέτρα ρίψης κάθε προσπάθειας γίνεται πρόσθεση των βαθμών για να βγει η κατάταξη των αθλητών-τριών. Στην συνέχεια προστίθενται οι συνολικοί βαθμοί κάθε αθλητή-τριας για την κατάταξη του συλλόγου στο αγώνισμα. 1η 12β., 2η 8β., 3η 6β., 4η 4β., 5η 2β., και 1 β. οι υπόλοιποι.

Κανονισμοί διεξαγωγής  MINI AΘLETICS GAMES    
Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς στίβου της IAAF(Kid’s Athletics – Teen’s Athletics) και του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Επίλυση τεχνικών θεμάτων
Ό, τι δεν προβλέπεται από την Προκήρυξη θα ρυθμίζεται από τον Τεχνικό Διευθυντή & Οργανωτή του προγράμματος MINI AΘLETICS GAMES, Διακονικόλα Σάββα, Τεχνικό Σύμβουλο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:
Υπεύθυνος της Ημερίδας ορίζεται ο Τεχνικός Σύμβουλος Κος Σάββας Διακονικόλας και με καθήκοντα και αρμοδιότητες που αναφέρονται στο άρθρο 112 των Κανονισμών Στίβου Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Οι γυμναστές – προπονητές – στελέχη σωματείων αναλαμβάνουν ρόλους “κριτών”  και γραμματείας για την άρτια διεξαγωγή της αθλητικής δραστηριότητας. Θα προηγηθεί συνάντηση την Παρασκευή 8 Iουνίου και περίπου ώρα 20:00-20:30 με τους προπονητές των συμμετεχόντων σωματείων στο ΔΑΚ Καλλιπάτειρα ή την αμέσως επόμενη ημέρα Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 15:00.

OIKONOMIKA
Τα σωματεία που θα λάβουν μέρος μπορούν να συμβάλλουν στα έξοδα των απονομών και του γιατρού των αγώνων, διπλώματα, μετάλλια, κτλπ.

Τέλος, μετά από τον τελικό έλεγχο που θα γίνει θα απονεμηθεί το κύπελλο των ΜΙΝΙ ΑΘLETICS GAMES στη νικήτρια ομάδα του συνόλου των αγώνων σε επόμενο αναπτυξιακό πρωτάθλημα ηλικιών μικρών κατηγοριών! Δεν καλύπτονται έξοδα μετακίνησης και διατροφής.