Γιορτή για την ανακύκλωση χθες στην πλατεία Γ. Χαρίτου

Μία μεγάλη γιορτή για το περιβάλλον “στήθηκε” χθες το πρωί στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (“Εκατό Χουρμαδιές”) από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και τον ΔΟΠΑΡ, κατά την οποία παιδιά από όλο το νησί είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ανακύκλωση… παίζοντας!

Πάνω από εννιακόσια παιδιά από δέκα δημοτικά σχολεία του νησιού πήραν μέρος στην εκδήλωση, που διήρκεσε από τις 9:00 το πρωί μέχρι περίπου τις 12:00 το μεσημέρι, και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την ανακύκλωση, πώς γίνεται, ποια τα οφέλη για το περιβάλλον κτλ.

Στην πλατεία, η οποία αποδείχθηκε ιδανικός χώρος για την εκδήλωση, στήθηκαν αρκετές δραστηριότητες: Από λούνα παρκ και διάφορα παιχνίδια μέχρι μπάντα που “έντυσε” μουσικά τη γιορτή,   την οποία έφερε η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.  

Βέβαια, όλα τα παιχνίδια είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τα παιδιά μάθαιναν για την ανακύκλωση και το περιβάλλον παίζοντας.

Παράλληλα, υπήρχε ξεχωριστό περίπτερο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης που μοίρασε στα παιδιά εκπαιδευτικό υλικό, σάντουιτς, νερά ενώ τους δόθηκαν και βεβαιώσεις συμμετοχής. Επίσης, μοιράστηκαν στα παιδιά τσάντες της ανακύκλωσης καθώς και καπελάκια, προσφορά των χορηγών της εκδήλωσης.
Σε δήλωσή του στη «Ρ», ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, εξέφρασε την ικανοποίηση όλων λέγοντας ότι η εκδήλωση πήγε πολύ καλά και μάλιστα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο χώρος ήταν ο κατάλληλος, μπόρεσαν να γίνουν όλες οι δράσεις και να πάρουν εκπαιδευτικό υλικό όλα τα παιδιά. Σημειώνεται ότι υπήρχε και η μασκότ της εκδήλωσης που βέβαια δεν θα μπορούσε να μην έχει σχέση με το θέμα και ήταν ο μπλε κάδος ή αλλιώς ο γνωστός κώδωνας για το γυαλί.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ζητήθηκε από τα παιδιά να κάνουν έργα ζωγραφικής με θέμα-τι άλλο;-την ανακύκλωση. Αυτά, χθες, τα κατέθεσαν στην Επιτροπή, η οποία θα τα αξιολογήσει και την ερχόμενη Τρίτη, θα εκτεθούν στο Νεστορίδειο Μέλαθρο. Από την αξιολόγηση που θα γίνει, θα αναδειχθούν τρεις νικητές, οι οποίοι θα πάρουν ως βραβείο ένα ποδήλατο που επίσης είναι συμβολικό για τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Ερωτηθείς ο κ. Παλαιολόγου για τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την εμπέδωση της ανακύκλωσης στο νησί, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι και από τους επιχειρηματίες και από τους ιδιώτες και μάλιστα έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν κάδοι σε όλο το νησί.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 1500 κάδοι για την ανακύκλωση και 180 καμπάνες για το γυαλί σε όλη τη Ρόδο.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι αυτή την περίοδο, μαζεύουν 18 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά σε καθημερινή βάση, αριθμός βέβαια που θεωρείται πολύ ικανοποιητικός.
Στόχος τους είναι να αυξηθεί ακόμα αυτός ο αριθμός με την τοποθέτηση και άλλων κάδων ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ο Δήμος να παραλάβει ακόμα ένα απορριμματοφόρο από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Ένα πλούσιο πρόγραμμα για τον εορτασμό των Ημερών Περιβάλλοντος από την 1-12 Ιουνίου ετοίμασε ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, τη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου και τον ΔΟΠΑΡ.

Οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν χθες Παρασκευή και κορυφώνονται την Τρίτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  θα λαμβάνουν χώρα στον Τρούλο στο Μανδράκι στις 7:00 το βράδυ και περιλαμβάνουν:
1-5 Ιουνίου: Εμφανίσεις της Φιλαρμονικής και του Ζαφείρη Σκανδαλιάρη
2 Ιουνίου   Τη Σχολή Χορού της Έλλης Παρασκευά, τη Σχολή Χορού της Σοφίας Μελισσουργού και το Trio Swing
3 Ιουνίου: Τη Σχολή Χορού Μαίρης Μάρκου Βελιδάκη και τη Σχολή Χορού Art of Dance
 5 Ιουνίου: Rhodes Blues Project
9 Ιουνίου:  Φιλαρμονική Καλυθιών

10 Ιουνίου: El Abrazo del tango
11 Ιουνίου: Champicos
12 Ιουνίου: Σύνολο Κρουστών Μουσικού Σχολείου Ρόδου
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν:
To Φυτώριο Βασιλογιώργη και το Φυτώριο Απτόγλου, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ρόδου, ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου, Bio Insecta και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρόδου.