Οι σύλλογοι «αγκάλιασαν» τα Mini Athletics Games

Το ερχόμενο Σάββατο το απόγευμα θα γίνει στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» ο τελευταίος αγώνας με τη μορφή τελικού για τα Mini Athletics Games.

Όλο αυτό αποτελεί μια διοργάνωση με εμπνευστή το Σάββα Διακονικόλα, τεχνικό σύμβουλο της ΕΑΣ Δωδεκανήσου, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους παράγοντες και τους τεχνικούς ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΕΠΑΚΑΒ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σ’ αυτήν συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 9 έως 11 ετών και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν τον κλασικό αθλητισμό, έχοντας πολλές ευκαιρίες γι’ αγώνες, κάτι που παλαιότερα δεν γινόταν με αποτέλεσμα να… χάνονται αρκετά απ’ αυτά, αφού προτιμούσαν τα ομαδικά αθλήματα.

Οι σύλλογοι με τις ακαδημίες τους αγκάλιασαν τη διοργάνωση αυτή και είναι πια κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα γίνει θεσμός. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί κι από άλλες ΕΑΣ ως ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό πλάνο.

Ενδιαφέρον έχει η εισήγηση του Σάββα Διακονικόλα για τους αγώνες και πώς το σκεπτικό του έγινε ένα δημοφιλές αναπτυξιακό πρόγραμμα:

«Αντιλαμβάνομαι στον χώρο μας πως υπάρχει ένα κενό στις μικρές προ-αγωνιστικές κατηγορίες. Πολλά παιδιά έχουν κίνητρο την διασκέδαση μέσα από δράσεις και παιχνίδια ώστε να αποδείξουν στον εαυτό τους και στο ευρύ κοινό (συγγενείς και φίλους) τις δυνατότητές τους. Πολλά από αυτά ‘’χάνονται’’ γιατί βαριούνται και συμμετέχουν έτσι σε αγωνιστικές εκδηλώσεις άλλων αθλημάτων.

Για αυτόν τον λόγο, δυστυχώς εμφανίζουμε μια βασική έλλειψη από τα τμήματα των ακαδημιών και των Kid’sAthletics προς τις κατηγορίες των ΠΠΒ – ΠΚΒ. Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις για την κατηγορία των ΜΙΝΙ ΠΠ – ΜΙΝΙ ΠΚ με ταιριαστή δομή αγώνων-παιχνιδιών και θα πρέπει να ενισχυθεί το Kid’s Athletics για τα παιδιά αυτών των μεγαλύτερων ηλικιών (9-10-11 χρόνων).

Για αυτό τον λόγο έχω σχεδιάσει έναν τρόπο διεξαγωγής αθλητικών δράσεων – παιχνιδιών στίβου για τις κατηγορίες αυτές. Τα παιδιά που έχουν ήδη εξοικειωθεί με το πρόγραμμα της IAAF‘’Kid’s Athletics’’μέσα στα σωματεία αλλά και σε κάθε Ε.Α.Σ. θα πρέπει να ΄΄προχωρήσουν’’ στο επόμενο βήμα.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνω προς την επιτροπή προπονητικού & αγωνιστικού σχεδιασμού για αυτές τις αναπτυξιακές ηλικίες να διεξαχθούν πέντε (5) διοργανώσεις αγωνιστικών παιχνιδιών για την κατηγορία Κ12 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο με στοιχεία Kid’s Athletics, αλλά και αγώνων τα οποία θα υπάρχουν στο πρόγραμμα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ώστε να παρακινηθούν τα σωματεία και οι προπονητές να το διεξάγουν σε επίπεδο Ε.Α.Σ. Στόχος των διοργανώσεων αυτός είναι η καλύτερη και ομαλότερη μετάβαση των μικρών αθλητών-αθλητριών στις αγωνιστικές κατηγορίες μέσα από δράσεις αγώνων και παιχνιδιών στίβου για τα σωματεία της κάθε Ε.Α.Σ.

Κάτι μεταξύ Kid’s Athletics και Αγώνων συναγωνιστικού – ομαδικού χαρακτήρα τα οποία θα διοργανώνονται μεταξύ των σωματείων. Ακόμα περισσότερο δίνονται επιπρόσθετες αγωνιστικές ευκαιρίες συμμετοχής και παρακίνησης ώστε τα παιδιά να μην εγκαταλείψουν στο σύντομο μέλλον τον Κλασσικό Αθλητισμό.

Υπενθυμίζω πως αυτό αναφέρεται σε παιδιά-αθλητές που έχουν εξοικειωθεί με το Kid’s Athletics και σε Ε.Α.Σ. που έχουν δουλέψει με προπονητές αφοσιωμένους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της IAAF μέσα στα σωματεία και στα σχολεία.

Τα ΄΄MINIAΘLETICSGAMES΄΄ έχουν ομαδικό χαρακτήρα. Διάρκεια διεξαγωγής το πολύ μέχρι 75΄ - 90΄. Κριτές, βαθμολογητές και γραμματεία είναι οι γυμναστές-προπονητές των σωματείων. Δεν απαιτούνται έξοδα, παρά μόνο για τα έπαθλα στα οποία μπορούν να συμβάλουν και τα ίδια τα σωματεία. Είναι μία επένδυση με μακροχρόνια αποτελέσματα. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν και δεν θα εγκαταλείψουν.

Α) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα σωματεία της κάθε Ε.Α.Σ. με απεριόριστο αριθμό αθλητών – αθλητριών από  κάθε σωματείο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι για τους συμμετέχοντες αθλητές – αθλήτριες έχει εκδοθεί δελτίο αθλητικής ιδιότητας από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και είναι θεωρημένο από τον γιατρό.

Β) ΕΤΗ  ΓΕΝΝΗΣΗΣ:

 Συμμετέχουν ΜΟΝΟ οι αθλητές – αθλήτριες (9-10-11 χρόνων).

Γ)  ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

1) Περιλαμβάνει πέντε (5) αγώνες.

2) Μήνες διεξαγωγής:

            1ος Αγώνας: Ιανουάριος

            2ος Αγώνας:Φεβρουάριος

            3ος Αγώνας:Μάρτιος

            4ος Αγώνας: Απρίλιος

            5ος Αγώνας: Μάιος ή Ιούνιος

Δ) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ‘’MINIAΘLETICSGAMES’’

Ταχύτητες

 1. 50m., 2) 50m. Εμπόδια, 3) 120m.

Αντοχή

4) 450m, 5) 2’ Συλλογή αντικειμένων.

Άλματα

6) Μήκος, 7) Α.Χ.Φ. 8) Ύψος

Ρίψεις

9) Vortex, 10) Μπάλα 1KG, 11) Εκπαιδευτική Σφαίρα 400γρ.

Σκυταλοδρομίες

12) 2X40m., 13) 8x50m, 14) 6x75m, 15) ΣκυταλοδρομίαFun 16) Formula.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ταχύτητα 50 μέτρα όρθια εκκίνηση.
 • Ταχύτητα 50 μέτρα με εμπόδια όρθια εκκίνηση.
 • Δρόμος 120 μέτρα όρθια εκκίνηση.
 • Δρόμος αντοχής 450 μέτρα.
 • Συλλογή Αντικειμένων.
 • Άλμα σε Μήκος με 8 Διασκελισμούς (ελεύθερο πάτημα).
 • Άλμα Χωρίς Φόρα.
 • Ύψος (ψαλίδι)
 • Ρίψη Vortex με σταυρωτό βήμα.
 • Ρίψη Μπάλας 1κιλού από θέση ημι-γονάτισης.
 • Εκπαιδευτική Σφαίρα (και τα 2 χέρια)
 • Σκυταλοδρομία 2x40 μέτρα όρθια εκκίνηση.
 • Σκυταλοδρομία μικτή ταχύτητας & Εμποδίων 8x50μέτρα.
 • Σκυταλοδρομία μικτή 6x75 μέτρα.
 • Σκυταλοδρομία Formula.
 • Σκυταλοδρομία FUN (δημιουργούνται ομάδες ανεξαρτήτου φύλου και συλλόγου)

*Ο αναλυτικός τρόπος διεξαγωγής των αγωνισμάτων θα αναφερθεί στην ΕΠΑΚΑΒ.

Ε) ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

- Κάθε παιδί για κάθε αγώνα μπορεί να συμμετέχει σε 2 αθλήματα-παιχνίδια επιθυμεί και μέχρι 2 σκυτάλες.

- Κάθε παιδί πρέπει να συμμετάσχει σε όλες τις δοκιμασίες στο σύνολο των αγώνων. Να περάσει δηλαδή από όλα τα αθλήματα.

Προτεινόμενα αγωνίσματα ανά αγώνα:

 

ΑΓΩΝΑΣ

ΦΥΛΟ

ΔΡΟΜΙΚΟ

ΔΡΟ.ΑΝΤΟΧΗ

ΑΛΜΑ

ΡΙΨΗ

ΜΙΚΤΟ

1ΟΣ

ΑΓΟΡΙΑ

50 ΜΕΤΡΑ

450ΜΕΤΡΑ

ΑΛΜΑ Χ. Φ.

 

6Χ75 ΜΕΤΡΑ

FORMULA

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

120 ΜΕΤΡΑ

 

ΜΗΚΟΣ

VORTEX

2ΟΣ

ΑΓΟΡΙΑ

120ΜΕΤΡΑ

 

ΜΗΚΟΣ

ΜΠΑΛΑ 1Κ

8Χ50Μ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

50 ΜΕΤΡΑ

450 ΜΕΤΡΑ

ΑΛΜΑ Χ.Φ.

 

3ΟΣ

ΑΓΟΡΙΑ

50ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Συλλογή Αντικειμένων

 

VORTEX

FUN

 

FORMULA

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

50 ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

 

ΎΨΟΣ

ΜΠΑΛΑ 1Κ

4ΟΣ

ΑΓΟΡΙΑ

50 ΜΕΤΡΑ

 

ΎΨΟΣ

ΕΚΠ.ΣΦΑΙΡΑ

6X75ΜΕΤΡΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

120 ΜΕΤΡΑ

Συλλογή Αντικειμένων

 

ΕΚΠ.ΣΦΑΙΡΑ

5ΟΣ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΑΓΟΡΙΑ

2Χ40Μ

450 ΜΕΤΡΑ

ΆΛΜΑ Χ.Φ.

VORTEX

8Χ50 ΜΕΤΡΑ

FUN

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

2Χ40Μ

450 ΜΕΤΡΑ

ΑΛΜΑ Χ. Φ.

ΜΠΑΛΑ 1Κ

 

ΣΤ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ A΄ ΑΓΩΝΑ

 

ΩΡΑ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ

15:00

50 ΜΕΤΡΑ ΑΓΟΡΙΑ

VORTEX ΚΟΡΙΤΣΙΑ

15:20

 

120 ΜΕΤΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

15:40

450ΜΕΤΡΑ ΑΓΟΡΙΑ

 

ΑΛΜΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΑ ΑΓΟΡΙΑ

ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

16:00

6Χ75ΜΕΤΡΑ

FORMULA

 

Ζ)ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1) Βαθμολογία Συμμετοχής & Επίδοσης

Συμμετοχή & επίδοση μέχρι 5 αθλητές –αθλήτριες:             1 Βαθμός

Συμμετοχή & επίδοση 6 αθλητές –αθλήτριες:                         2Βαθμοί

Συμμετοχή & επίδοση 7 αθλητές –αθλήτριες:                        3 Βαθμοί

Συμμετοχή & επίδοση 8 αθλητές –αθλήτριες:                        4 Βαθμοί

Συμμετοχή & επίδοση 9 αθλητές –αθλήτριες:                        5 Βαθμοί

Συμμετοχή & επίδοση 10 αθλητές –αθλήτριες και πάνω:6Βαθμοί

2) Βαθμολογία Κατάταξης αθλητών-τριών για να βγει η κατάταξη κάθε σωματείου βαθμολογικά.

Α) Δρομικά, Αντοχή και Σκυτάλες εκτός της FUN - Βαθμολογούνται οι (5) πέντε πρώτες θέσεις ως εξής: 1η6β., 2η4β., 3η3β., 4η2β., 5η1β., και 0.5 β. οι υπόλοιποι. Στην συνέχεια προστίθενται όλοι οι βαθμοί για την ομαδική κατάταξη του αγωνίσματος.

Β) Άλματα – Προστίθενται και οι δύο προσπάθειες του κάθε αθλητή-τριας και με βάση αυτό παίρνει κατάταξη θέσης ως εξής1η6β., 2η4β., 3η3β., 4η2β., 5η1β., και 0.5 β. οι υπόλοιποι. Στην συνέχεια προστίθενται όλοι οι βαθμοί για την ομαδική κατάταξη του αγωνίσματος.

(Ύψος- βαθμολογούνται οι επιτυχημένες προσπάθειες των αθλητών και μετά βαθμολογούνται οι (5) πέντε πρώτες θέσεις ως εξής: 1η6β., 2η4β., 3η3β., 4η2β., 5η1β., και 0.5 β. οι υπόλοιποι. Ακολούθως  προστίθενται όλοι οι βαθμοί για την ομαδική κατάταξη του αγωνίσματος.)

Γ)  Ρίψεις– Ανάλογα με τα μέτρα ρίψης κάθε προσπάθειας γίνετε πρόσθεση των βαθμών για να βγει η κατάταξη των αθλητών-τριών. Στην συνέχεια προστίθενται οι συνολικοί βαθμοί κάθε αθλητή-τριας για την κατάταξη του συλλόγου στο αγώνισμα. 1η 6β., 2η 4β., 3η 3β., 4η 2β., 5η 1β., και 0.5 β. οι υπόλοιποι.»