Στο εδώλιο τέσσερις τσιγγάνοι για κλοπές χρυσαφικών στη Ρόδο

Κλοπές κυρίως χρυσαφικών, χωρίς μάλιστα να γίνονται αντιληπτοί, σε σπίτια του νησιού μας, διέπρατταν τέσσερις ΡΟΜΑ, οι οποίοι έρχονταν στη Ρόδο αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Σε βάρος των ΡΟΜΑ (τρεις γυναίκες και ένας άνδρας) ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στις 13 Ιουνίου.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 με τη σημαντική συνδρομή ενός 58χρονου,  ο οποίος κατάφερε να ακινητοποιήσει την 51χρονη Ρομά,  την οποία και εν συνεχεία παρέδωσε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίστροφη μέτρηση για την εξιχνίαση της υπόθεση άρχισε στις 31 Αυγούστου 2011 στις 12 το μεσημέρι όταν οι τρεις Ρομά ηλικίας 35-50 ετών πήγαν στο σπίτι του 58χρονου στην πόλη της Ρόδου.

Αφού χτύπησαν επίμονα το κουδούνι και δεν πήραν απάντηση καθώς ο 58χρονος βρισκόταν στο μπάνιο, επιχείρησαν να μπουν μέσα. Εκείνη όμως την ώρα η πόρτα του σπιτιού (την οποία είχαν ανοίξει χωρίς να την παραβιάσουν) άνοιξε απότομα και μπροστά τους εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης. Οι τρεις Ρομά το’βαλαν στα πόδια,  όμως ο 58χρονος πρόλαβε και έπιασε την 51χρονη από το χέρι, την έριξε κάτω παλεύοντας και αφού την ακινητοποίησε ειδοποιήθηκε η αστυνομία και την συνέλαβε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξεταζόμενη από τους αστυνομικούς η Ρομά δήλωσε ότι μαζί με 35χρονη και άλλη μία ομόφυλη της πήγαιναν σε σπίτια και κρατώντας ένα σάκο με σιδερόπανα προσποιούνταν ότι τα πουλούσαν. Αρχικά χτυπούσαν το κουδούνι αρκετές φορές και όταν δεν άνοιγε κάποιος, η 35χρονη με μία πλαστικά κάρτα άνοιγε τη «γλώσσα» της κλειδαριάς και έμπαιναν μέσα. Με τον τρόπο αυτό «έδρασαν» και στο σπίτι του 58χρονου όμως τους είδε ο τελευταίος με αποτέλεσμα να την ακινητοποιήσει ενώ οι άλλες δύο Ρομά διέφυγαν.

Η 51χρονη δήλωσε επίσης πως με τον ίδιο τρόπο στα μέσα Ιουλίου μαζί με τις δύο ομόφυλές της και έναν ακόμη Ρομά οι οποίοι είχαν έρθει ακτοπλοϊκώς στο νησί μας, πήγαν στο σπίτι 38χρονου στην Ιαλυσό. Εκεί μεσημβρινές ώρες χτύπησαν το κουδούνι και αφού δεν απάντησε κάποιος, η 35χρονη από το παράθυρο του φωταγωγού βγήκε στο μπαλκόνι και από εκεί μπήκε στο σπίτι από ανοικτή μπαλκονόπορτα,  όπου αφαίρεσε χρυσά κοσμήματα αξίας 1000 ευρώ χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος πίσω της.

Επίσης η 51χρονη είπε ότι στα μέσα Ιουλίου 2011 με τους ομόφυλούς της αφαίρεσαν από το σπίτι 42χρονης στην Ιαλυσό 60 χρυσές λίρες (αξίας 35.000 ευρώ) και αρκετά άλλα χρυσά κοσμήματα,  τα οποία μαζί με τα χρυσά από την προηγούμενη κλοπή τα παρέδωσαν στον Ρομά που ήταν μαζί τους και ο οποίος τους περίμενες εκεί κοντά.

Την ίδια μέρα των κλοπών όπως είπε η 51χρονη, έφυγαν για Πειραιά ακτοπλοϊκώς. Μόλις έφθασαν και αποβιβάστηκαν από το πλοίο, η Ρομά κατήγγειλε ότι τους πλησίασαν δύο άνδρες,  από τους οποίους ο ένας δήλωσε αστυνομικός και τους ζήτησαν να αφήσουν κάτω τα πράγματά τους αφαιρώντας από τον Ρομά τις βαλίτσες με τα κλεμμένα χρυσαφικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας σχηματίστηκε δικογραφία με αφορμή την καταγγελία για τον αστυνομικό, η οποία και στάλθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω διερεύνηση.

Επίσης οι τέσσερις Ρομά κατηγορούνται και για την διάρρηξη που σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου 2011 στο σπίτι ημεδαπής στη Ρόδο,  από όπου αφαιρέθηκαν χρυσά κοσμήματα αξίας 300.000 ευρώ. Σημειώνεται πως για την περίπτωση αυτή υπήρχε μαρτυρία σύμφωνα με την οποία την ώρα της κλοπής, στο σπίτι εντοπίστηκαν τρεις Ρομά που κρατούσαν σάκο να κατεβαίνουν τρέχοντας τα σκαλιά.

Απολογούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και μετά τις εξηγήσεις που είχαν δώσει είχαν αφεθεί ελεύθεροι και συγκεκριμένα, ο 45χρονος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ποσού 30.000 ευρώ, ενώ η 51χρονη, αφέθηκε και αυτή ελεύθερη με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η 35χρονη χωρίς όρους.