Ημερίδα για τη νόσο των λεγεωνάριων στη Ρόδο

Μία σημαντική ημερίδα για τη νόσο των λεγεωνάριων πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Δωδεκάνησου, με διοργανωτές την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου το ΚΕΕΛΠΝΟ και την πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων.

Σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όσων εξέφρασαν την επιθυμία να ενημερωθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της λεγιονέλλας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης που εκπροσώπησε την περιφέρεια επεσήμανε στο χαιρετισμό του ότι σε μία τουριστική περιοχή όπως το νότιο Αιγαίο, στην οποία συγκεντρώνεται από τον τουρισμό και τα έσοδά του πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο με ανάλογη συνεισφορά στην εθνική οικονομία, είναι σημαντικό να διοργανώνονται επιστημονικές ημερίδες με πρακτικό και ουσιαστικό αντικείμενο την ενημέρωση για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Πέραν τούτου στη σημερινή εποχή όλοι ταξιδεύουν και όλοι διαμένουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο και όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι η νόσος,  πώς προλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για μία ακόμα φορά πρωτοπορεί και στέκεται με τις δράσεις της όπως η συγκεκριμένη δίπλα σε όσους θέλουν να αποκτήσουν οργάνωση και γνώση. Ομιλητές ήταν η προϊσταμένη της διεύθυνσης υγείας  Μ. Βαλατσού, η κοινοτική νοσηλεύτρια Ε. Μουρατίδου, η Α. Ανδρεοπούλου επισκέπτρια υγείας, η Α. Τζίκου επόπτρια υγείας και ο Β. Νακούλας επόπτης υγείας.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μία βαριάς μορφής πνευμονία που προκαλείται από λοίμωξη των πνευμόνων και οφείλεται στο βακτήριο legionella. Δε νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο ενώ η νόσος έχει θνησιμότητα της τάξης του 5-10%. Τα συμπτώματα είναι πυρετός ρίγος, κεφαλαλγία και μυϊκός πόνος καθώς επίσης ξηρός βήχας,  δυσκολία στην αναπνοή, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία.

Αρκετοί από τους ασθενείς παρουσιάζουν επίσης διάρροια,  έμετο ή ακόμα και σύγχυση ή παραλήρημα. Η θεραπεία της νόσου προβλέπει κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή ενώ για τη διάγνωση απαιτούνται μικροβιολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Η νόσος πλήττει τους ταξιδιώτες από εισπνοή μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού που μπορούν να δημιουργηθούν από ροή του νερού στη βρύση,  στο ντους,  σε πισίνες και κλιματιστικά συστήματα. Η πρόληψη είναι η καθαριότητα, η συντήρηση των παραπάνω συστημάτων και κυρίως ο τακτικός έλεγχος για τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει λεγιονέλλα, η απολύμανση και γενικά τα μέτρα εκείνα που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία βακτηρίων και μικροβίων. 

Στο τέλος της ημερίδας ο κ. Φλεβάρης τόνισε ότι η περιφέρεια θα βρίσκεται με αντίστοιχες δραστηριότητες κοντά στους πολίτες των νησιών μας.