Η διδυμοποίηση ανάμεσα στους “Νέους Ορίζοντες” και τους “Φίλους των Πύργων” συνεχίζει να δίνει καρπούς

Η διδυμοποίηση ανάμεσα στους “Νέους  Ορίζοντες” και τους “Φίλους των Πύργων”  συνεχίζει να δίνει καρπούς

Η διδυμοποίηση ανάμεσα στους “Νέους Ορίζοντες” και τους “Φίλους των Πύργων” συνεχίζει να δίνει καρπούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 252 ΦΟΡΕΣ

Εφέτος συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την υπογραφή του Όρκου Φιλίας, ο οποίος ένωσε με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας τον Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων της Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι των Πύργων» της κοινότητας Μοντέιγ ο Βικόμτ, του Νομού της Κρεζ, της ευρύτερης περιοχής της Ωβέρνης, στο κέντρο της Γαλλίας. Σημαντικό ρόλο στην ιδέα της διδυμοποίησης των δ;yο πολιτιστικών συλλόγων και την πραγματοποίηση της έπαιξε το “Σπίτι της Ευρώπης” στη Ρόδο που μέχρι σήμερα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον συντονισμό και στην επικοινωνία των δυο συλλόγων.

Όπως όλες τις ζυγές χρονιές έκτοτε, έτσι και φέτος μια εξαμελής Αντιπροσωπεία από τη Ρόδο θα επισκεφθεί την Κρεζ και ειδικότερα το Μοντέιγ ο Βικόμτ της Γαλλίας, προσκεκλημένη του Γαλλικού Συλλόγου οι «Φίλοι των Πύργων». Η 3η αυτή επίσκεψη στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι τις 10 Ιουνίου 2018, και θα συμμετάσχουν οι εξής:
Κυριαζάκος Εμμανουήλ: Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες»
Σωκιανού Μαριλένα: Ιδρυτική και Επίτιμη Πρόεδρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»

Χαρίτου Άννα: Επίτιμη Πρόεδρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»
Τσακίρης Μιχαήλ: Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου
Χατζηγεωργίου Βασίλειος: Εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Απολλώνων
Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος: Μεταφραστής

Στο μεταξύ, ροδίτικος σύλλογος βρίσκεται στην προετοιμασία μιας Έκθεσης Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας που θα αφηγείται την εξέλιξη της κατασκευής των Ταπισερί ντ’ Ομπισόν, που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Παράλληλα με τις φωτογραφίες θα εκτεθούν διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους με θέμα τις ταπισερί.

Στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης τον πρωταρχικό λόγο έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η οποία έχει επωμισθεί όχι μόνο τη διοργάνωση και φύλαξή της αλλά και την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των εκθεμάτων.

Η έκθεση αυτή, με την ελπίδα να μπορέσει να πραγματοποιηθεί φέτος, αποτελεί μέρος των ανταλλαγών και σχεδίων που συμφωνήθηκαν το 2016 κατά την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Ρόδου στη Γαλλία, ανάμεσα στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρα Μάνια Μιχαηλίδου και τον δ/τη του Μουσείου της Ταπισερί ντ’ Ομπισόν (Cité Internationale de la Tapisserie) κ. Εμμανουέλ Ζεράρ.

Στην διάρκεια της επίσκεψης στη Γαλλία θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της οργάνωσης της.
Παράλληλα, η ύλη των τετραδίων των ΕΛΤΑ έχει ήδη παραδοθεί στο αρμόδιο γραφείο των ταχυδρομείων και περιέχει κείμενα στα ελληνικά και στα γαλλικά και σχετικές φωτογραφίες.

Τα κείμενα δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διδυμοποίηση και τις δράσεις της αλλά και πραγματικά, ιστορικά και μυθολογικά δεδομένα των δύο περιοχών της. Αναμένονται οι μακέτες για να προχωρήσει η εκτύπωσή τους και θα διατεθούν στα σχολεία και όχι μόνον, στην Κρεζ και στη Ρόδο.
Περί τα 500 δίγλωσσα τετράδια έχουν ήδη παραγγελθεί και θα διατεθούν στη Γαλλία από διάφορους φορείς.

Οι Γάλλοι φίλοι μας έχουν θέσει στη διάθεσή μας, για τον εξοπλισμό του Ιατρείου Πρώτων Βοηθειών των Απολλώνων, τα εξής: ένα κρεβάτι ηλεκτρικό, μηχανοκίνητο με το στρώμα του το οποίο έχει καθαριστεί και απολυμανθεί και έχει μπει σε καινούργια θήκη, μία πολυθρόνα, ένα ντουλάπι και βάσεις για ορούς και άλλα που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Για τη μεταφορά τους κι επειδή έχουν μεγάλο βάρος, ο Γαλλικός σύλλογος θα επικοινωνήσει με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, η οποία ήδη είναι ενημερωμένη σχετικά με τις δράσεις αυτές και τις παρακολουθεί με προσοχή.

Συγχρόνως το χορευτικό συγκρότημα των Απολλώνων έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ξανά στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, στο Φελτέν της Κρεζ, το 2019.

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Απολλώνων «Απόλλων» έχει προσκληθεί επίσης να συμμετάσχει σε μια σειρά φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων το 2019 σε διάφορες μικρές πόλεις της περιοχής της Κρεζ.

Από διετίας δε λειτουργούν στ’ Απόλλωνα μαθήματα Γαλλικής γλώσσας, με την στήριξη των ΚΕΚ Γεννηματας, στα οποία φοιτούν 15-20 μαθητές, ενήλικοι και έφηβοι.

Στα μέσα Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Ρόδο και ειδικότερα το χωριό Απόλλωνα τέσσερα ζευγάρια Γάλλων, με επικεφαλής την κ. Ζενεβιέβ Ζουβέλ, την ακουαρελίστα που εξέθεσε τα έργα της πέρυσι στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στην έκθεση με τίτλο: «Στα βήματα του Πιερ ντ’ Ομπισόν», την οποία επισκέφθηκαν 4.000 επισκέπτες από 42 χώρες. Ανάμεσα στους φετινούς επισκέπτες συμπεριλαμβάνονται 4 ζωγράφοι, οι οποίοι περπάτησαν το «Μονοπάτι του Νερόμυλου» στ’ Απόλλωνα, εμπνεύστηκαν από το τοπίο και τα αξιοθέατα και τα έργα που ζωγράφισαν θα εκτεθούν σε ειδικό τμήμα μιας φετινής τους έκθεσης στον Πύργο Ζιζίμ, στο Μπουργκανέφ, προβάλλοντας τη Ρόδο και τ’ Απόλλωνα.

Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών, από την αρχή αυτής της προσπάθειας, η συνεργασία των δύο συλλόγων, με τη στήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, έχει υλοποιήσει διάφορα προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνέβαλαν όχι μόνο στο να σφυρηλατηθούν οι δεσμοί μεταξύ των δυο συλλόγων αλλά και των κατοίκων των δύο κοινοτήτων και άνοιξαν νέους δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσά τους.

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα