Νέα κωλοτούμπα του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου,  σχετικά με το νέο Λύκειο

Γράφει ο Ατλάσης Χρήστος*

Σε περισσότερες από πενήντα δημόσιες τοποθετήσεις του από το καλοκαίρι του 2017 και μετά, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, διεμήνυε ότι στην εκπαίδευση προωθείται μία μεγάλη μεταρρύθμιση,  η οποία θα αναβαθμίσει το  Λύκειο ως προς τον ρόλο του, τη δομή, τη λειτουργία, τη φιλοσοφία, το πρόγραμμα σπουδών, τις ώρες διδασκαλίας, καθώς επίσης θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με φόντο τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η πρώτη εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος να είναι το 2020, δηλαδή να αφορά τα παιδιά που αποφοιτούν φέτος από την Α΄ Λυκείου.
Αυτό για να γίνει βέβαια απαιτεί άμεση και εκ βάθρων αλλαγή στα προγράμματα όλων των τάξεων του Λυκείου.

Σε προτεραιότητα τέθηκε το πρόγραμμα σπουδών της νέας Β΄ Λυκείου, ώστε να μπορέσει να φοιτήσει του χρόνου η σημερινή Α΄ Λυκείου.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός μιας μεγάλης αλλαγής στη Β΄ Λυκείου στις λεπτομέρειές του, δημιούργησε αρκετά δυσεπίλυτα προβλήματα (σύνδεση με τη Γ΄ Λυκείου και τα ΑΕΙ – ΤΕΙ, μετακινήσεις καθηγητών κλπ), πράγμα που κατέστησε τη μεταρρύθμιση πολύ δύσκολα υλοποιήσιμη. Έντονες ήταν όμως και οι αντιδράσεις τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και αρκετών πολιτικών φορέων (ακόμα και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης).

Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν σε νέα αναδίπλωση του κ. Γαβρόγλου, που συζητά πλέον μια σειρά μικρών αλλαγών στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τις οποίες:

i. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε ορισμένες σχολές χαμηλής ζήτησης με το βαθμό του Απολυτηρίου.
ii. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις παραμένουν ως έχουν,  δηλαδή με 4 μαθήματα, ωστόσο θα μετράει σε πολύ μικρό ποσοστό και ο βαθμός στα ενδοσχολικά μαθήματα και
iii. Τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γίνεται προσπάθεια να είναι 6ωρα, στη Γ΄ Λυκείου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας οι γονείς καλούνται να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για το Πανεπιστήμιο!

*Ο Ατλάσης Χρήστος είναι καθηγητής ΜSc στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα την Ψυχομετρία.