Προβλήματα της Καρπάθου

Γράφει ο
Ορφανός Εμμανουήλ

Το νησί της Καρπάθου όπως όλοι γνωρίζουν βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Είναι ένα από τα πλέον απομεμακρισμένα νησιά της Ελλάδος και δια τον λόγο αυτό παρουσιάζει και τα περισσότερα προβλήματα από τα άλλα νησιά. Οι κάτοικοι του σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, πιστεύουν δε ότι είναι εγκαταλελειμμένοι από θεούς και ανθρώπους.

Στερούνται και τα πλέον ουσιώδη για την διαβίωσή  τους,  αγαθά. Οι εκπρόσωποι του Κράτους που τις μέρες των εκλογών καθημερινά τους πλησίαζαν τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια, σήμερα ντρέπονται και δεν περνά κανείς, τους δει και να ακούσει τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Θέμα 1ον ΥΓΕΙΑ
Σήμερα στην Πρωτεύουσα της Καρπάθου υπάρχει και λειτουργεί το Κέντρο Υγείας όπως έχει ονομασθεί και λειτουργεί με ελάχιστους γιατρούς και νοσοκόμες. Οι ολίγοι γιατροί που υπηρετούν σ’ αυτό είναι κυρίως συμπατριώτες μας,  Καρπάθιοι, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Πολλοί από αυτούς παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους διότι στερούνται πείρας, αλλά δεν υπάρχουν και ορισμένες απαραίτητες ειδικότητες.
Επίσης στερούνται πολλές φορές ακόμη και τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, λευκοπλάστ κ.λπ.

Ειδικά όπως οι κάτοικοι των χωριών της Βορείου Καρπάθου Μεσοχώρι, Σπόα Όλυμπος που είναι τα πλέον απομακρισμένα από το κέντρο Υγείας, για ένα απλό τζίμπημα σφήκας ή μικροτραύμα, είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέχουν 20-30-40 χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Κέντρο Υγείας του νησιού για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στα περισσότερα χωριά της Καρπάθου δεν υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός για να θεραπεύσει έστω και ένα μικρό τραύμα, ή ακόμη να γράψει σε ασθενή μια συνταγή. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος για τον σκοπό αυτό ο γέροντας ή ο άρρωστος να ταξιδέψει από 20 έως 40 χιλιόμετρα μέχρι το Κέντρο Υγείας για μια συνταγή ή ένα φάρμακο. Ειδικά όμως τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα λόγω της αύξησης του τουρισμού δεν υπάρχει ένας γιατρός στα απομακρισμένα αυτά χωριά. Για έναν τουρίστα που υπέστη ένα μικρό τραύμα πρέπει ο δόλιος να μεταφερθεί στη πρωτεύουσα όπου είναι το Κέντρο Υγείας, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Παράδειγμα τώρα θα σας αναφέρω για έναν  ασθενή που πριν μερικά χρόνια συνέβη στο Μεσοχώρο. Ο ασθενής αυτός έπασχε από προστάτη και έπρεπε να του τοποθετήσουν ένα καθετήρα επειγόντως. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού δεν υπήρχε γιατρός που να γνωρίζει να τοποθετήσει τον καθετήρα και ο δύστυχος αυτός άνθρωπος ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης για να του τον τοποθετήσουν. Δεν υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε κανένα άλλο διαμέρισμα, εκτός του Δήμου Καρπάθου που να μεταφέρει τον ασθενή σύντομα στο Κέντρο Υγείας και να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Πολλές φορές η μεταφορά των ασθενών για το Κέντρο Υγείας γίνεται με αγροτικά αυτοκίνητα ή και με Ι.Χ.
Ελπίζουμε όμως σύντομα και με την κατασκευή του νέου νοσοκομείου,  που σχεδόν είναι έτοιμο και την επάνδρωσή του με πολλές ειδικότητες, το πρόβλημα της περίθαλψης στη Κάρπαθο να βελτιωθεί.

Σήμερα όμως που το Κράτος μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να καλύψει πολλές φορές ακόμη και αναλώσιμα υλικά και άλλα εφόδια στο ιατρείο μας κάνω έκκληση στα Καρπαθιακά μας Σωματεία και τους φιλότιμους συμπατριώτες μου, που πολλά έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα στο νησί μας, να βοηθήσουν και πάλι στην προσπάθεια αυτών των υλικών και η σκέψη τους να είναι πάντα ότι ο ασθενής αυτός μπορεί να είναι πατέρας ή μητέρα, ο παππούς και η γιαγιά που νοσηλεύονται σ’ αυτό.

Επίσης στους ξενοδόχους μας να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και να προμηθεύσουν το Κέντρο Υγείας με κουβέρτες, σεντόντια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες και άλλα είδη από τα περισσεύματά των.

2ον. ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ
Το αποχετευτικό του Δήμου Καρπάθου που υπάρχει περίπου 40 χρόνια, επιτέλους άρχισε να κατασκευάζεται, αλλά δεν γνωρίζουμε όμως μετά από πόσα χρόνια θα τελειώσει. Είναι ένα έργο πνοής για την πρωτεύουσα. Σήμερα δεν μπορεί κανείς να περπατήσει στο λιμάνι και την παραλία της Πρωτεύουσας χωρίς να αναπνεύσει την μπόχα από τα λήμματα. Τί εντύπωση προκαλεί στο κάθε Έλληνα επισκέπτη που θα πατήσει το πόδι του στο λιμάνι και θα αναπνεύσει το άρωμα αυτό, αλλά προπάντων στον επισκέπτη τουρίστα.

Εδώ θέλω ακόμη να σημειώσω για το αντλιοστάσιο που έγινε τώρα τελευταία στο κέντρο του Λιμανιού και που συζητείται από πολλούς Καρπάθιους. Μήπως αυτό έπρεπε να κατασκευασθεί λίγα μέτρα προς τον λιμενοβραχιόνα ούτως ώστε να μην εμποδίζει την κίνηση των επιβατών και των αυτοκινήτων.

Νεα ΠΡΟΒΛΗΤΑ
Σήμερα επίσης συζητείται και το θέμα κατασκευής νέας προβλήτας στα Πηγάδια και ακούγονται πολλές λύσεις από ανθρώπους πολλές φορές άσχετους. Προσωπικά θα πρότεινα στους συμπατριώτες μου να μην βιασθούν και να εγκρίνουν οιανδήποτε μελέτη παρά μόνο εκείνη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας, σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Στο θέμα αυτό οι έμπειροι ναυτικοί μας πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που έγιναν με το λιμάνι της Κάσου αλλά  και την μαρίνα της Καρπάθου. Τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να επενδύονται σωστά, διότι τα μεγάλα έργα δεν γίνονται τακτικά.

Παράδειγμα προς μίμηση θα αναφέρω τώρα, το έργο ενός νέου Δημάρχου ο οποίος εκλέγεται για είκοσι σχεδόν χρόνια (20) χρόνια) στο νησί της Αστυπάλαιας τον κ. Κονταράτο.

Σε μια επίσκεψή μου στο νησί αυτό με 1.200 κατοίκους παρατήρησα ότι όλα τα έχει ένα μικρό νησί, φράγμα, αποχετευτικό, βιολογικό, νέα εκπαιδευτήρια δρόμους Μαρίνα κ.λ.π. και τούτο όπως μου είπαν πολλοί κάτοικοι του νησιού, οφείλεται στον άοκνο Δήμαρχό της τον κ. Κονταράτο τον οποίον τον γνώρισα και προσωπικά.

Συζητώντας με απλούς πατριώτες του μου είπαν ότι η Δήμαρχος αυτός δεν ασκεί κανένα άλλο επάγγελμα με αποτέλεσμα, καθημερινά με την μοτοσικλέτα του οργώνει κυριολεκτικά το νησί και ελέγχει το προσωπικό του και τα έργα που εκτελούνται. Συχνά μεταβαίνει στην Αθήνα και κτυπά τις πόρτες των Υπουργείων και ζητά χρήματα και πιστώσεις για διάφορα έργα. Και οι δικοί μας Άρχοντες σήμερα τουλάχιστον πρέπει την περίοδο αυτή που ασκούν τα καθήκοντά των να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την πρόοδο του νησιού μας που έχει τόσα προβλήματα. Το μάνα δεν θα έλθει εξ ουρανού. Η μητέρα όταν κλάψει το μωρό θα του δώσει το γάλα. Το χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα, περισσότερο από άλλη φορά. Τα χρειάζεται η Κάρπαθος.

3ον ΘΕΜΑ ΥΔΡΕΥΣΗ
Σε λίγο καιρό θα πούμε το νερό νεράκι. Ήδη άρχισε το νερό να ανοίγει και να κλείνει με τις ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες στην πρωτεύουσα της Καρπάθου. Το όνειρο για το φράγμα θα παραμείνει πιστεύω όνειρο για πολλά χρόνια ακόμη και με την αβεβαιότητα όταν τελειώσει αν ποτέ θα γεμίσει. Μήπως πρέπει να δούμε από τώρα και το θέμα της αφαλάτωσης που σε πολλά μέρη και νησιά εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι Καρπάθιοι σήμερα αλλά και στο μέλλον θα πίνουμε το εμφιαλωμένο νερό αγνώστου ποιότητος από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος. Η αξία του θα ξεπερνά την αξία που έχει το λάδι και η βενζίνη αλλά και κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό είναι εμφιαλωμένο και πόσο καιρό είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και αν τελεικά είναι κατάλληλο για την υγεία μας.

Μια μερίδα Καρπαθίων εμπόδισε την δημιουργία επιχειρήσεως να εμφιαλώνει το καλό νερό από τον Μυρτώνα ή Κατώδιο της Καρπάθου που από έλεγχο βρέθηκε άριστο, τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο που συνήθως πηγαίνει στη θάλασσα, αλλά και της δημιουργίας θέσεις εργασίας για μερικούς Καρπάθιους. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί έκαναν μεγάλο λάθος αλλά κάποτε όλοι αυτοί θα το αναγνωρίσουν, θα είναι όμως πολύ αργά.
Προτίμησαν το καλό νερό να πηγαίνει στη θάλασσα και όχι να το πίνουν οι Καρπάθιοι.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα διαμερίσματα της Καρπάθου και ο λόγος είναι ότι δεν καλλιεργούνται σήμερα πολλές μικρές πηγές που με φυσική ροή θα μπορούσαν τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες και με το λιγοστό νερό θα βοηθήσουν να γεμίσουν οι δεξαμενές με καθαρό νερό. Επίσης πρέπει να εντοπισθούν μερικοί κάτοικοι που έχουν διπλές παράνομες παροχές και σπαταλούν το πόσιμο νερό ποτίζοντας δένδρα και κηπευτικά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς βεβαίως και να πληρώνουν.

Πολλές από τις παραλίες μας δεν έχουν μια βρύση που να μπορεί ο τουρίστας όχι να λουσθεί αλλά τουλάχιστον να πλένει το πρόσωπό του για να φύγει το αλάτι.

Ακόμη είναι ανάγκη για την υγεία των πολιτών να καθαρίζονται οι δεξαμενές Ύδρευσης και να ασβεστώνονται κάθε χρόνοα όπως τα παλιά χρόνια, διότι μέσα στις δεξαμενές αυτές συσσωρεύονται πολλές ακαθαρσίες με την πάροδο του χρόνου. Η λύση νομίζω δεν είναι η ανεξέλεγκτη χλωρίωση.

4ον ΘΕΜΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μόνιμοι κάτοικοι στο νησι, σήμερα αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης μια και δεν ελήφθη κανένα ελαφρυντικό από το Κράτος, για τους ακρίτες. Από την μια το χαράτσι στους σταύλους και μισοκρεμισμένα σπίτια που σήμερα αντί να ευγνωμονούμε τους γονείς που μας τα κληρονόμησαν, πολλές φορές τους αναθεματίζουμε. Οι αντικειμενικές αξίες που σήμερα είναι έτοιμοι να αποποιηθούν της κληρονομιάς ή ακόμη και να τα δωρίσουν στο Κράτος ή ακόμη και σε ξένους υπηκόους προκειμένου να απαλλαγούν της φορολογίας. Το κράτος μας σήμερα με την άδικη φορολογία στους ακρίτες αφαιρεί από τον νησιώτη το πατρικό του σπίτι που απεκτησε με μεγάλο κόπο και τον αναγκάζει να εγκαταλείψει την γη των προγόνων του.

Η αύξηση του ΦΠΑ για τα προϊόντα που έρχονται στο νησί μας, μαζί με τα μεταφορικά επέφερε στην Κάρπαθο αύξηση της τιμής των κατά 35% έως 40% ακριβότερα από την άλλη Ελληνική επικράτεια και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και προϊόντα κακής ποιότητας. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Κράτος ΔΕΗ αξία ρεύματος π.χ. 100 λοιποί φόροι 90, αλλά και στις υπηρεσίες του Δήμου με τα τέλη, ύδρευση, αποχέτευση, σκουπίδια που όλα έχουν αυξηθεί. Σήμερα τα περισσότερα σπίτια είναι σχεδόν κλειστά όμως πληρώνουν τηλεόραση, κοινόχρηστα και ΕΜΦΙΑ με μηδενικά εισοδήματα.

Οι γέροντες συνταξιούχοι είναι απογοητευμένοι διότι η σύνταξη των δεν αρκεί πολλές δορές, ακόμη και για την συμμετοχή τους στα φάρμακα. Στερούνται ακόμη και την μικρή απόλαυση του καφέ στο Καφενείο. Το αποτέλεσμα θα είναι η ερήμωση των νησιών μας, που δεν θα αργήσει μια και στο νησί δεν υπάρχουν νέοι, παρά μόνο οι ανάπηροι, υπερήλικες συνταξιούχοι που και αυτοί σε λίγο καιρό θα φύγουν για πάντα από κοντά μας.

5ον ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα αεροπορικά εισιτήρια Ρόδου-Καρπάθου είναι τα ακριβότερα σε όλη την Ελλάδα αν το συγκρίνουμε με άλλες περιφέρειες. Για να μεταβεί κανείς από την Κάρπαθο στην Ρόδο  20-25 λεπτά πτήσης πληρώνει 75 ευρώ εισιτήριο, όσο κοστίζει να πας στο εξωτερικό και αν υπολογίσουμε και τα έξοδα για το ταξί 20-40 ευρώ γίνονται 115 ευρώ, το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή. Από τον Ιούνιο το εισιτήριο αυτό θα αυξηθεί περίπου 10 ευρώ επιπλέον και θα υπερβεί τα 85 ευρώ.

Τα ναύλος στο πλαίσιο της άγονης γραμμής που επιδοτείται από το Κράτος για ένα μικρό αυτοκίνητο 1.200 κυβ. από Κάρπαθο-Ρόδο ή Ρόδο-Κάρπαθο 82 μίλια απόσταση είναι 75 ευρώ να πας και 75 ευρώ επιστροφή, ενώ για άλλους προορισμούς που η απόσταση από Ρόδο προς άλλο νησί είναι μεγαλύτερη 90 μίλια και άνω από την Ρόδο το εισιτήριο είναι σχεδόν το μισό. Γιατί αυτή άδικη μεταχείριση για τους Καρπάθιους. Μήπως είναι το πλουσιότερο νησί της Ελλάδος και δεν το γνωρίζουμε; Η Συγκοινωνία στο νησί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς λεωφορεία, είναι σχετικά καλή και τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέτοχοι του Κ.Τ.Ε.Λ. Καρπάθου είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες και φροντίζουν τα λεωφορεία να είναι καθαρά αλλά και σε καλή κατάσταση.

6ον ΘΕΜΑ Η ΟΔΟΠΟΙΪΑ
Οι δρόμοι της Καρπάθου σε ορισμένα σημεία είναι πολύ επικίνδυνοι. Υπάρχουν πολλές κλειστές στροφές που δυσκολεύουν τα μεγάλα οχήματα να περάσουν, αλλά υπάρχουν και τμήματα του ανατολικού δρόμου Απέρι-Σπόα στο σημείο Κακή Σκάλα και αλλού που πρέπει να διαπλατυνθούν το συντομότερο. Δεν δικαιολογείτε κανείς σήμερα με τα μηχανήματα που υπάρχουν να έχουμε πολύ επικίνδυνα σημεία. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν προτού θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Ο δρόμος αυτός Απέρι-Σπόα είναι ακατάλληλος για τα μεγάλα οχήματα τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά  και ενώ πέρασαν αρκετά χρόνια από την κατασκευή του δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το Κράτος.

Επίσης σε πολλά σημεία του δυτικού δρόμου της Καρπάθου δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικό κάγκελα σε επικίνδυνα σημεία. Πρέπει ακόμη να τονίσω και για τα πεύκα τα οποία υπάρχουν σήμερα παραπλεύρως στους δρόμους και τα οποία παρεμποδίζουν την ορατότητα στους οδηγούς των αυτοκινήτων κυρίως όμως των μεγάλων τουριστικών Λεωφορείων. Είναι ακόμη να κλαδευτούν αλλά ακόμη και τα μικρά πεύκα και θάμνοι, διότι υπάρχει εκτός από την καλαισθησία, υπάρχει και ο κίνδυνος για πυρκαγιά από αναμμένο τσίγαρο.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1ον. Δεν υπάρχει ένα Δημόσιο αφοδευτήριο σε όλη την περιοχή του λιμανιού της Πρωτεύουσας με αποτέλεσμα πολλοί ταξιδιώτες, τις νυχτερινές ώρες που φθάνει η φεύγει το καράβι, να αφοδεύουν πότε πίσω από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα του Ο.Δ.Υ. ή πίσω από τους βράχους του λιμανιού.
2ον.Κτίριο-Στέγαστρο ένα είδος μικρής αγοράς για τους αγρότες παραγωγούς αλλά και ιχθυοπώλες της Καρπάθου.

Πρέπει να εξευρεθεί σύντομα ένας χώρος στον οποίον να εκθέτουν τα αγροτικά προϊόντα των, οι μικροί παραγωγοί και όχι μέσα στους δρόμους. Το ίδιο ισχύει και για τους ψαράδες που περιφέρονται στους δρόμους με τα ψάρια στα αυτοκίνητα εκτεθειμένα στον ήλιο και στις μύγες. Είναι θέμα υγείας όπως αντιλαμβάνεσθε για όλους μας αλλά προκαλούν και κακήν εντύπωση στον επισκέπτη τουρίστα.
3ον Καρπαθιακό Μουσείο

Σε όλα σχεδόν τα νησιά της Ελλάδας υπάρχει έστω και ένα μικρό μουσείο με τις αρχαιότητες κ.λπ. του κάθε νησιού. Η Πρωτεύουσά μας πρέπει και αυτή κάποτε να αποκτήσει το δικό της Μουσείο στο οποίο να τοποθετηθούν όλα τα Αρχαία αντικείμενα όπου αυτά ευρίσκονται, είτε σε ιδιώτες ή σε άλλα Μουσεία, αλλά και άλλα της Νεώτερης Ιστορίας μας, όπως πολεμικά όπλα και άλλα είδη της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής, κεντήματα, Καρπάθικο σπίτι, φωτογραφίες κ.λπ. Το κάθε Μουσείο φανερώνει τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε τόπου. Από Ροδίτη επισκέπτη ξένων Μουσείων πληροφορήθηκα ότι η στολή της γυναικείας φορεσιά της Ολύμπου είναι μια από τις 7 αρχαιότερες φορεσιές του Κόσμου. Τα Καρπαθιακά Σωματεία πιστεύω θα είναι πρόθυμα να βοηθήσουν στην συγκέντρωση πολλών αρχαιοτήτων. Προσωπικά θα πρότεινα ως κατάλληλο χώρο το σημερινό κτήριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Υγείας όταν τούτο μεταφερθεί στο νέο νοσοκομείο.

4ον Βιβλιοθήκη
Η Κάρπαθος στερείται έστω και μιας μικρής βιβλιοθήκης, στην οποία θα συγκενρτωθούν όλα τα βιβλία που υπάρχουν στην Κάρπαθο και αλλού, γραμμένα από Καρπάθιους συγγραφείς αλλά και ξένους που έχουν αγαπήσει και ασχοληθεί με το νησί μας. Σ’ αυτό τθα μπορεί ένας νέος μας, ένας νέος επιστήμονας να μελετήσει και να μάθει την Ιστορία της πατρίδας μας.

Οστεοφυλάκιο
Σε πολλά χωριά της Καρπάθου δεν υπάρχει οστεοφυλάκιο στο οποίο οι κάτοικοι να μπορούν να τοποθετπησουν ένα κουτί με τα οστά των προγόνων τους, με αποτέλεσμα σήμερα οι επιζώντες κληρονόμοι να πληρώνουν ένα ενοίκιο για το μνήμα ή μνήματα. Σε λίγο καιρό τα νεκροταφεία θα γεμίσουν με οστά των προγόνων μας, μια και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο του μνήματος, εκτός εάν ισχύσει η καύση των νεκρών πράγμα απαράδεκτο για μας τους Χριστιανούς στην Ελλάδα.

Σημείωση
Όλες οι παραπάνω παρατηρήσεις και σκέψεις μου γίνονται καλοπροαίρετα, από τον υπογράφοντα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, έζησε και αγαπά το νησί μας, με την ελπίδα ότι κάτι το καλό μπορεί να προκύψει για το καλό της αγαπημένης μας Καρπάθου. Όλοι λοιπόν οι Καρπάθιοι ενωμένοι, δήμος, διαμερίσματα, σύλλογοι και αξιόλογοι επιστήμονες συμπατριώτες μας, με γνώση και πείρα, μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Οι εκλεγμένοι μας σήμερα για Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, έχουν και την πείρα και την γνώση, αρκεί να εργασθούν για τον σκοπό που εξελέγησαν, και δεν είναι άλλος, από την πρόοδο και το καλό της αγαπημένης μας Καρπάθου.