Δημήτρης Γάκης: «Δεν πλειοδοτούμε σε υποσχέσεις. Προχωρούμε έμπρακτα στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Χώρας»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δήλωσε πως η αρχική φιλοσοφία και η στόχευση του μέτρου ήταν διπλή.

Αφενός αποτελούσε ένα αντισταθμιστικό προς όφελος των νησιωτών, που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και τα προβλήματα που απορρέουν απ’ αυτήν. Αφετέρου αποτελούσε ένα κίνητρο για επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η θεσμοθέτηση των ενιαίων συντελεστών ΦΠΑ ήταν μια δέσμευση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος. Σ’ αυτό το περιβάλλον, αναζητήσαμε αντίμετρα και υλοποιήσαμε αντισταθμιστικές πολιτικές, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Πρόκειται για μέτρο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργεί το αυξημένο κόστος μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων. Δεν είναι αρκετό. Εντάσσεται όμως σε έναν ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, για τη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο κοινωνικό και οικονομικό υπόδειγμα.

Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από την αυξημένη φορολογία. Αρχικός στόχος λοιπόν, όπως έχουν δηλώσει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αντιπρόεδρος, είναι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις προς συγκεκριμένες περιοχές, με σαφείς και καθορισμένους αναπτυξιακούς στόχους.

Οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε όλη τη Χώρα στο 11% ή 13% αποτελούν δημαγωγικές υποσχέσεις, που δεν είναι υλοποιήσιμες και επιπλέον δεν δίνουν μια προοπτική για ισόρροπη ανάπτυξη.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση πορεύεται βάσει ενός συνολικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο τα πλεονάσματα που προβλέπονται για το 2019 και το 2020 θα επενδυθούν σε δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και σε παραγωγικές επενδύσεις που θα είναι ανταποδοτικές.

Η μεγάλη επένδυση στην Αφάντου, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια, αρχίζει να υλοποιείται από αυτήν την Κυβέρνηση και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς πορευόμαστε και πώς επιλύουμε τα χρονίζοντα προβλήματα.

Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις σχετικά με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, προχωρούμε στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον της, σταθερά προσανατολισμένοι σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.