Η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ.  Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου


Αξιωνόμαστε αδέλφια μου και εφέτος να εορτάζουμε μετά την Ανάσταση την Ανάληψη, την Γενέθλια ημέρα της Πεντηκοστής, την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος στο Υπεράνο όπως περιγράφουν οι πράξεις των Αποστόλων στο κεφάλαιο (βλ. και στίχους) (1-11).

Ο Μετά την Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η Παναγία μας, οι 11 Απόστολοι πλην του Ιούδα, γυναίκες μυροφόρες, άνδρες, κρυφοί μαθητές του Κυρίου περόπου 120 άτομα μετά το Όρος των Ελαιών όπου προσευχήθηκαν πήγαν στο Υπερώο στο χώρο, που συγκεντρωνόντουσαν οι μαθητές του Κυρίου και εκεί ήλθε η χάρις του Παναγίου Πνεύματος και τους έδωσε πνοή, φώς, δύναμη, μα προπαντός μιλούσαν διαφόρους διαλέκτους της εποχής εκείνης από φυλές και έθνη της καταγωγής τους και ένιωσαν μίαν ιερά λαύρα, ένα φωτισμό που μόνον η χάρις του Θεού, δηλαδή η δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, του πατρός και του Υιού δηλαδή η χάρις της Ομοουσίου Αγίας Τριάδος προσφέρει στα μέλη της Αγίας μας, καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό το Πανάγιον Πνεύμα κατευθύνει επί 21 αιώνες τον θεσμό της εκκλησίας.

Έτσι φωτισμένοι οι Απόστολοι εξέλεξαν στην κενή θέση τον Ιούδα τον Ισκαριώτη τον Ματθία και έτσι οι 12 Απόστολοι φωτισμένοι και κατευθυνόμενοι με την χάρη του Παναγίου Πνεύματος ξεχύθηκαν στον κόσμο, κήρυξαν, μαρτύρησαν και ομολόγησαν την χάρη του Θεού και του Ευαγγελίου του Κυρίου μας, δημιουργώντας εκκλησίες και επισκόπους και ιερείς και διακόνους.

Αδέλφια μου ας φωτιστούμε από την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Κλήρος και λαός έχουμε ανάγκη την χάρη και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος. Όλα τα ιερά μυστήριά μας, γάμος, βάπτισμα, θεία ευχαριστία, εξομολόγηση, ιερωσύνη, ευχέλαιο, χρίσμα την χάρη του Παναγίου Πνεύματος διαχρονικά έχουνε. Ύβρις, προσβολή, βλαστημία είναι η άρνηση, η μη παραδοχή, η απαξίωση της χάρις του Παναγίου Πνεύματος. Ατελείωτη η γραφή για το Άγιο Πνεύμα. Η σκέψη μας εκτός από την Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης που εορτάζει πηγαίνει στην Μονή ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΦΟΣ ΠΕΝΤΕ ΒΡΥΣΕΩΝ της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Πηγή και Ρεντίνης.

Μια ανδρική μονή με επικεφαλής Ηγούμενο, έναν αξιαγάπητο, ένα σεμνό, ένα καύχημα για την Ορθοδοξία μας τον Πανοσ/το Αρχιμανδρίτη Υπεύθυνο Νεότητας και εξομολογο Παπά Αμβρόσιο Ποντούκη. Ο ίδιος και η συνοδεία του χρόνια στην Καστοριά, στην Μονή των Αγίων Αναργύρων και τώρα στην Μητρόπολη Λαγκαδά, είναι μια ευλογία, ό,τι καλύτερο είχε να δειξει σε πνευματικό επίπεδο ο Αγαπητός μας Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο μεγαλοπρεπής ιεράρχης κ. Ιωάννης Τασσιάς. Είναι ένας ακάματος εργάτης τουλάχιστον που δουλεύει ασταμάτητα σε όλους τους τομείς, σαν παράδειγμα καλού, δεινού ιεροκήρυκα, συγγραφέα, ανθρώπου του Θεού, πατέρας στοργικός, κλήρου και λαού.

Τέτοιος πραγματικά κατά του Αποστόλου Παύλου, άξιζε Μητροπολίτης στην Βόρεια Ελλάδα στην μικρή αλλά ευλογημένη και με έργα, που κάνει ο Δεσπότης που ζηλεύουν και συγκρίνονται 30 Μητροπολίτες της Ελλάδας.

νας Ιεράρχης απολαμβάνει και προσφέρει πρώτα ο ίδιος Αγάπη, σεβασμό, θυσιαστική προσφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Προκαθήμενον κ. Βαρθολομαίο και στην εκκλησία της Ελλάδος, στο Συνοδικό Σώμα της Ιεραρχίας και στον προκαθήμενο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Τιμή και χαρά νιώθω όποτε πηγαίνω εκεί κλέβοντας χρόνο, για να πάρω, ιδέες, κουράγιο, δύναμη, αισιοδοξία, αγάπη, στοργή κάτι που για εμάς είναι άγνωστο και απλησίαστο. Από εκεί στην Μονή αυτή ας πάρουμε χάρη ευλογία τις ευχές του Μητροπολίτη Λαγκαδά και του Ηγουμένου Αμβροσίου Ποντούκη.

ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ
Για πρώτη χρονιά επισήμως με πανηγυρικό εσπερινό, αρτοκλασίες, ιερείς, ψάλτες και για την εικόνα, τη ζώνη, τον σκούφο και ευλογίες πολλές με επίσημο γράμμα τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο τον Β’, που αισθανόμαστε υποχρέωση και ευγνωμοσύνη πανηγυρίζουμε το διήμερο μαζί με την Πεντηκοστή, τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο, από το Νέο Προκόπη Ευβοίας.

Μια ασκητική πολύπαθη μορφή Αγίου από την Μικρά Ρωσία το 1698 που γεννήθηκε και αφού από τον Ρώσο Τουρκικό πόλεμο (1710-1711) αιχμαλωτίστηκε πέρασε μια ζωή πονεμένη με εκβιασμούς γιατί, μετώπισε τον Οθωμανό αξιωματικό, Ίπαρχο, όταν βρέθηκε στην Καπαδοκία της Μικράς Ασίας στην ευρύτερη περιοχή της Καισαρείας θαυμαστής η πορεία, η ομολογία, το πώς τιμήθηκε και αναγνωρίστηκε όταν προέβλεψε την Κοίμησή του (27- Μαΐου 1730). Σήμερα η Μητρόπολη Χαλκίδος έχει την ευλογία που φιλοξενεί στην Μονή και το προσκύνημα στο Νέο Προκόπι το ακέραιο ιερό λείψανό του.

Και εμείς από τον ευγενή, δραστήριο και αγαπητό απόκληρο Μητροπολίτη Χαλκίδος στο Παν/μιακό ναΰδριο μας στη Ρόδο με έγγραφο και ευλογίες του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, συμμετέχουμε ευλαβικά στην διαδρομή, το έργο και την προσφορά σε θαύματα την βιοτή του.

Η ευχή του μαζί μας επίσης χαιρόμαστε στην Ιερά Μονή του οσίου Δαβίδ της Μητροπόλεως Χαλκίδος αγιοποιείται επισήμως ο όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης στις 3 Ιουνίου 2018 των Αγίων Πάντων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εορτές, ευλογίες πολλές. Και η Ρόδος έχει την χαρά γιατί κατάγεται από το νησί μας ο άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης Πόντου. Παρακαλούμε να μας ευλογεί, να μας προστατεύει, να μας καθοδηγεί.

Ο Ευγενής Ηγούμενος ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Πνευματικό ανάστημα του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, Κύπριος στην καταγωγή, αγωνιστής, πατριώτης, Ορθόδοξος Καλόγερος και Ηγούμενος της ιστορικής και Μεγάλης Μονής του Βατοπεδίου μετά της Μεγίστης Λαύρας. Εφραίμ το όνομά του ακούστηκε, κυνηγήθηκε, πολεμήθηκε. Αθωώθηκε. Δεν σταμάτησε στιγμή το έργο της διακονίας του. Ας έλθουν να δούνε πόσους Μοναχούς, Μοναχές, Νεολαία, πιστούς, κληρικούς, λαϊκούς εμπνέει και καθοδηγεί ο ακάματος εργάτης του Χριστού. Η αγάπη του Ωκεανός.

Σε όλους προσιτός και ευγενής. Και μιας το διαδίκτυο της εφημερίδας «ΡΟΔΙΑΚΗΣ» πηγαίνει σε όλο τον κόσμο και το άρθρο αυτό σήμερα, θα διαβαστεί από εκατοντάδες αναγνώστες, τυχαίνει να έχω πρεσβυτέρα Φιλόλογο καθηγήτρια Κυπρία, την Μαργαρίτα Παναγή-Μανέττα. Παρακολουθώ χρόνια το έργο και εκατομμύρια πιστών, από Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Ευρώπη, Αφρική κ.λπ. Όλοι μιλάνε για τον Παπούλη της φιλανθρωπίας της εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής.

Εμείς μια ευχή του δίνουμε. Στον Ηγούμενο Εφραίμ και την πολυπληθή συνοδείας του:
«Όσο να στέκουν τα βουνά να στέκει η Αφεντιά του
γιατί στον κόσμο περπατούν
με την παρηγοριά Σου».
«Η κορυφή είν’ κορυφή
ας είναι χιονισμένη
τον βράχο βρέχει η θάλασσα
μα πάντα βράχος μένει»...

Βράχος να είσαι ακλόνητος Υγιής, όρθιος, αγέρωχος πολυσέβαστε. καθηγούμενε άγιε Γέροντα Εφραίμ Βατοπεδίου. Η ευχή Σου μαζί μας. Αμήν.