Η Ρόδος ξανά στο  επίκεντρο της ιστιοπλοΐας

Η Ρόδος θα γίνει άλλη μια φορά, από 21 έως 24 Ιουνίου, το επίκεντρο της ιστιοπλοΐας για την Ελλάδα, αφού, πως είναι πια γνωστό εδώ και μέρες, η Ελληνική Ομοσπονδία ανέθεσε στον Ναυτικό Όμιλο Ρόδου τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος για την κατηγορία Ανδρών στα σκάφη Laser Rdl.

Στο νησί μας λοιπόν αναμένονται περίπου 100 αθλητές επιπέδου για τη συμμετοχή τους στους αγώνες, και στον ΝΟΡ έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για να είναι αυτή η διοργάνωση αληθινά πετυχημένη.

Οι άνθρωποι του ομίλου έχουν άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, ενώ η BLUE STAR FERRIES παρέχει μια σημαντική έκπτωση ώστε το νησί να πάψει να θεωρείται ….απαγορευμένος προορισμός για τους αθλητές της ιστιοπλοΐας.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΝΟΡ για τους αγώνες αυτούς:

«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ανέθεσε τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος για σκάφη τύπου laser RDL Ανδρών στο Ναυτικό Όμιλο Ρόδου. Ο αγώνας θα  διεξαχθεί από  21 έως  24 Ιουνίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Δήμου Ρόδου. Στον αγώνα  αυτόν υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά περίπου εκατό αθλητές με τους προπονητές τους   και τις επιτροπές διεξαγωγής των αγώνων με τους  κριτές   

Είναι μεγάλη τιμή για το Ναυτικό Όμιλο Ρόδου η ανάθεση του Πανελληνίου αυτού πρωταθλήματος και μάλιστα του πιο δημοφιλούς  τύπου σκαφών, όπως είναι το Laser Rdl.   Ο ΝΟΡ ως διοργανωτής Όμιλος  και η Ρόδος συγκεκριμένα είναι ο πιο μακρινός προορισμός για τα σωματεία όσον αφορά τη συμμετοχή, γι’ αυτό το κόστος της  μετακίνησης  είναι  πολύ υψηλό για έναν  όμιλο που δεν παίρνει  καμία επιχορήγηση για τη δραστηριότητά του από τη Πολιτεία. Η οικονομική βοήθεια, διαμονή όλων των συμμετεχόντων, αθλητών, προπονητών και των επιτροπών διεξαγωγής των αγώνων έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.   

Βεβαίως θα πρέπει να αναφερθεί και η  BLUE STAR FERRIES που στη συγκεκριμένη περίπτωση προσέφερε  50% έκπτωση σε αθλητές, οχήματα, τρέιλερ και σκάφη, όπως βοηθάει και σε κάθε μετακίνησή για αθλητικές δραστηριότητες.

Η προσφορά της για τη μετακίνηση και η ευαισθησία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για τον αθλητισμό με τη δωρεάν  διαμονή  θα δώσει την ευκαιρία στα   νεαρά  παιδιά, (αγόρια και κορίτσια) όλων των κοινωνικών ομάδων  να συμμετάσχουν στους αγώνες αυτούς  με στόχο,  μεταξύ άλλων, τη πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Σε μία εποχή, που οι διακρίσεις κάθε μορφής είναι αρκετά έντονες, η πολιτιστική και αθλητική παιδεία, μπορεί να αναδειχθεί ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την άρση των διακρίσεων και των ανισοτήτων και την αποφυγή της περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων.

Ένας σπουδαίος   παράγοντας που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην αξιολόγηση ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα τέτοιας σπουδαιότητας είναι οι εγκαταστάσεις του ΝΟΡ, ο εξοπλισμός, μέρος των Island Games, αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος. Ύπαρξη  παρκινγκ για οχήματα, τρέιλερ και σκάφη, η ευκολία για την καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις μελλοντικής συνεργασίας σε Πανελλήνιους, Βαλκανικούς,  Πανευρωπαϊκούς αλλά και  Παγκόσμιους σημαντικούς αγώνες.

Στο κλείσιμο και  τον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρου ως προς τη διευκόλυνση για καθέλκυση και ανέλκυση των σκαφών υπήρξε συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, που  προσφέρθηκαν να συνδράμουν την προσπάθειά για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Παράλληλα οριστικοποιείται η διαδικασία των χορηγιών από ιδιώτες για την στήριξη του Πρωταθλήματος που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Όλοι οι Ναυτικοί Όμιλοι είμαστε κοντά στη νεολαία και επενδύουμε στον αθλητισμό που διαμορφώνει  το μέλλον των νέων, ενώ σε μια πρωτόγνωρης δυσκολίας χρονική περίοδο, θέλουμε να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα, δίνοντας  υγιή διέξοδο στη νεολαία, προφυλάσσοντας την από τον καταιγισμό των προκλήσεων.»

Περισσότερα για τον αγώνα, από τη σχετική προκήρυξη:
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ
Η γραμματεία αγώνων θα είναι στα γραφεία του διοργανωτή Ομίλου. Τηλ: 2241038043 FAX: 2241023287 e-mail: nomilosr@otenet.gr website: http://www.norodou.gr
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ LASER Ανδρών - Νέων Ανδρών U19- Εφήβων U17

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
-Οι αγώνες θα διεξαχθούν βάσει: α). των κανονισμών αγώνων ιστιοπλοΐας της WS 2017-2020 (RRS). β). των κανονισμών των κλάσεων. γ). της προκήρυξης. δ). των οδηγιών πλου. ε). των σχετικών εγκυκλίων της Ε.Ι.Ο – Αγωνιστικό πρόγραμμα 2018. -Οι οδηγίες πλου μπορούν να τροποποιήσουν κανόνες, όπου αυτό επιτρέπεται (κανόνας 86 RRS 2017-2020).

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές κάτοχοι δελτίου της Ε.Ι.Ο. με ετήσια ιατρική γνωμάτευση σε ισχύ.

-Οι όμιλοι θα πρέπει να στείλουν με email τα παρακάτω έγραφα-δικαιολογητικά:  Δελτία αθλητών¬  ασφάλειες σκαφών,¬ ασφάλεια φουσκωτό,¬ταυτότητα προπονητή ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δίπλωμα ταχυπλόου.

- Οι όμιλοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 17/06/2018 Tel: 2241038043 FAX: 2241023287 e-mail: nomilosr@otenet.gr website: http://www.norodou.gr

-Για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής απαιτείται ο όμιλος να διαθέτει σωστικό σκάφος και προπονητή, το όνομα του οποίου πρέπει να γνωστοποιηθεί με την δήλωση συμμετοχής του ομίλου. Το παράβολο συμμετοχής ορίζεται στα 15€. Ε.Ι.Ο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 21/06/2018 Πέμπτη

09:00-20.00 Αφίξεις, δηλώσεις, σφράγισμα πανιών

22/06/2018 Παρασκευή
09:00-11.00 Αφίξεις, δηλώσεις, σφράγισμα πανιών
12:00 Ιστιοδρομίες

23/06/2018 Σάββατο
12:00 Ιστιοδρομίες

24/06/2018 Κυριακή
11:00 Ιστιοδρομίες
Την τελευταία ημέρα των αγώνων δεν θα δοθεί εκκίνηση μετά τις 14:00. Δεν θα διεξαχθούν περισσότερες από 4 ιστιοδρομίες την ημέρα, ενώ προγραμματίζονται  συνολικά 9 για όλη τη διοργάνωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ
Οι οδηγίες πλου θα διατίθενται στη γραμματεία των αγώνων,  οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον τρόπο διεξαγωγής καθώς και τις διαδρομές του αγώνα.

 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΝΩΝ
Θα εφαρμοστεί το παράρτημα Ρ των RRS 2017-2020

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ο αγώνας είναι έγκυρος αν πραγματοποιηθούν έστω και 4 ιστιοδρομίες. Εάν διεξαχθούν 4 ή και περισσότερες ιστιοδρομίες θα εξαιρείται 1

ΣΥΝΟΔΑ ΣΚΑΦΗ
Τα συνοδά σκάφη πρέπει να δηλωθούν στη γραμματεία αγώνων και οι χειριστές πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τις μετακινήσεις τους. Υποχρεωτικά θα πρέπει να φορούν σωσίβιο καθώς και το βραχιόλι ασφαλείας (quick - stop) που συνδέεται με το διακόπτη της μηχανής. Επίσης πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος ταχυπλόου. Ο κάθε όμιλος θα πρέπει ανά 10 αθλητές να διαθέτει και ένα σωστικό σκάφος.

 ΕΠΑΘΛΑ
Έπαθλα θα απονεμηθούν στους 3 πρώτους αθλητές και 3 πρώτες αθλήτριες κάθε κατηγορίας.

ΕΥΘΥΝΗ
Όλοι οι αθλητές αγωνίζονται σύμφωνα με το θεμελιώδη κανόνα 4, RRS-WS. Ο διοργανωτής όμιλος και οι επιτροπές δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε άτομα ή πράγματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα κατά την διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Όλα τα αγωνιζόμενα και συνοδευτικά σκάφη θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την προβλεπόμενη από την Ελληνική νομοθεσία ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης προς τρίτους.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Τα συμμετέχοντα σκάφη θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου. Ε.Ι.Ο