Σημαντικές παρεμβάσεις από Κολύμπια έως Λίνδο

Σημαντικές παρεμβάσεις από Κολύμπια έως Λίνδο

Σημαντικές παρεμβάσεις από Κολύμπια έως Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3939 ΦΟΡΕΣ

Πάνω από 7,7 εκ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια

Παραλήφθηκε χτες από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο η προμελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν το έργο διαπλάτυνσης του δρόμου Κολύμπια-Λίνδος.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση νησίδας, τη δημιουργία τουλάχιστον τριών ανισόπεδων κόμβων καθώς και τη διάνοιξη νέου δρόμου στο ύψος της εκκλησίας της Παναγίας Τσαμπίκας με κατεύθυνση προς Λίνδο, ο οποίος θα περνά πίσω από τη μονή προς την πλευρά του βουνού.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση που θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, ενώ το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από πόρους του υπουργείου Οικονομίας.
«Παραλαμβάνεται σήμερα (σ.σ. χθες) στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας η προμελέτη που προχώρησε μαζί με τις εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του έργου διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου από τα Κολύμπια μέχρι και τη Λίνδο.

Οι μελετητές θα την παραδώσουν μαζί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα ξεκινήσει αμέσως την επόμενη εβδομάδα μία ευρύτατη συζήτηση σε τοπικό επίπεδο στο πλαίσιο διαβούλευσης» δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος στη συνέντευξη τύπου λίγο πριν τη συνάντησή του μαζί τους.

Όπως είπε, όλη η οδός θα διαπλατυνθεί, θα μπει νησίδα και γίνεται συζήτηση για την προσθήκη στη μελέτη ανισόπεδων κόμβων και αυτό γιατί, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, «οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα έργο που να κρατήσει τουλάχιστον 20 χρόνια και να αυξήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ασφάλειά του».

Ειδικά για τις αλλαγές που θα γίνουν στο ύψος της εκκλησίας της Παναγίας Τσαμπίκας δήλωσε τα εξής: «Στο σημείο που βρίσκεται η ιερά μονή Παναγίας Τσαμπίκας θα αλλάξει η χάραξη του δρόμου και θα υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Ο δρόμος θα περάσει από την πάνω πλευρά της εκκλησίας. Σήμερα πηγαίνοντας από Ρόδο προς Λίνδο ο δρόμος περνά αριστερά από τη μονή, με τις αλλαγές που θα γίνουν θα περνά δεξιά από τη μονή, από το βουνό.

Και αυτό γιατί τα γεωλογικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε εκείνο το σημείο πρέπει να αντιμετωπιστούν καθοριστικά. Σε εκείνο το σημείο έγινε δύο φορές μετατόπιση του δρόμου, αλλά το φαινόμενο συνεχίζεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του έργου αυτό δεν το γνωρίζουμε, το χρονοδιάγραμμα είναι γύρω στον Ιούνιο του 2019 να είναι έτοιμη η μελέτη, ενώ το ύψος της παρέμβασης θα το γνωρίζουμε όταν ολοκληρώσουμε την παρέμβαση που θέλουμε να κάνουμε με τους τρεις ανισόπεδους κόμβους.

Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί, από εθνικούς πόρους του υπουργείου οικονομίας, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες χρηματοδότησης του έργου στη συνέχεια» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Επιπλέον 7,7 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στους δρόμους
Παράλληλα ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι εξασφαλίστηκε ποσό 7,7 εκ. ευρώ, προκειμένου να διατεθούν για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο των νησιών μας.

«Επίσης εξασφαλίσαμε ένα επιπλέον ποσό 7,7 εκατομμυρίων ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους του περιφερειακού μας προγράμματος και οι υπηρεσίες μας υπέβαλαν στη υπηρεσία διαχείρισης και τα τεχνικά δελτία για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του.
Ποσό 4,2 εκατομμυρίων θα δοθεί για τα μεγάλα νησιά της περιφέρειάς μας και 3,5 εκατομμύρια για τα μικρά νησιά κατανεμημένα ισομερώς σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με διαγραμμίσεις, σημάνσεις και προσθήκη στηθαίων» δήλωσε ο περιφερειάρχης .
Σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο στη δυτική πλευρά της Ρόδου και ειδικά στην περιοχή του Μαντρικού όπου παρατηρείται διάβρωση του δρόμου από τη θάλασσα, ερωτηθείς ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι και στους δύο οδικούς άξονες η περιφέρεια εγκαθιστά εργολαβίες για τη συντήρηση των δρόμων που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ. Όμως λόγω του νέου πλαισίου με το οποίο δημοπρατούνται τα έργα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό από τα Καλαβάρδα μέχρι το Μαντρικό για ένα κομμάτι έκτασης 6 χιλιομέτρων για το οποίο υπάρχει έντονο φαινόμενο διάβρωσης σε δύο σημεία, εκπονούνται μελέτες ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και να στηριχτεί ο δρόμος για να μην έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα.

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η περιφέρεια αναφέρονται τα εξής: «Το επιπλέον ποσό των 7,7 εκ. ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για παρεμβάσεις κλίμακας στο οδικό δίκτυο όλων των νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. χθες), σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η εξασφάλιση αυτών των επιπλέον κονδυλίων, κινείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την συνεχή αναζήτηση πόρων με στόχο την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στα νησιά της περιοχής ευθύνης της και την βελτίωση της ασφάλειας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης: «Εξασφαλίσαμε ένα επιπλέον ποσόν της τάξης των 7,7 εκ. Ευρώ περίπου από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, υπέβαλαν επιτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου τα τεχνικά δελτία για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ασφάλειάς του. Αυτά αφορούν 4,2 εκ. ευρώ για τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειάς μας και 3,5 εκ. ευρώ για τα μικρά νησιά της Περιφέρειάς μας. Αυτά είναι ισομερώς κατανεμημένα ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Όλα τα ανωτέρω έργα αφορούν την βελτίωση της ασφάλειας του οδικού μας δικτύου, τομέας στον οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και έχουμε οδηγήσει πολύ σημαντικό ποσοστό των διαθέσιμων πόρων μας. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ένταξη αυτών των έργων προκειμένου να δρομολογηθεί και η υλοποίησής τους».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου