Εργαζόμενοι Περιφέρειας: Εμείς δεν χώνουμε  το κεφάλι μας στην άμμο

Απάντηση στον Πάνο Ρήγα Γραμματέα  του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αντώνη Συρίγο βουλευτή Κυκλάδων, για το θέμα της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έδωσε χτες ο σύλλογος υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του 13ου συνεδρίου για την περιφερειακή ανασυγκρότηση, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Ρήγας, είπε μεταξύ άλλων και τα κάτωθι: «Η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι στη Σύρο για λόγους νησιωτικότητας, για λόγους ιστορικούς. Θα παραμείνει στη Σύρο και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το θέμα, από την πλευρά τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ. Δε νομίζω ότι δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός αυτό. Πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν οι αποστάσεις. Στη σύγχρονη εποχή μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα. Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να ανοίξει αυτό το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Ρόδου αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βλέπουμε την περιφερειακή ανάπτυξη».

Προφανώς ο κ. Ρήγας με τις απόψεις του αυτές απαξιώνει κατά τρόπο προκλητικό το πάγιο αίτημα, που διατυπώνεται σε αδιαμφισβήτητη λογική βάση με ακράδαντα οικονομικά και αναπτυξιακά στοιχεία, όλων των κοινωνικών και τοπικών φορέων και τάξεων  της Δωδεκανήσου για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο.  
Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν με την παραπάνω τοποθέτησή του ο κ. Ρήγας εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και όχι της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, καθώς αυτές σε κάθε περίπτωση υποκρύπτουν υπόνοιες για προσωπική εμπάθεια και μεροληψία. 

Η κυβέρνηση έλαβε θέση και δεν απαξίωσε τις θέσεις μας, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα και αποφάσισε τη διεξαγωγή 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης και στη Σύρο. Ο λόγος προφανής: οι φορείς των Κυκλάδων δεν είχαν την πρόσβαση που θα έπρεπε στο Συνέδριο της Ρόδου. Και δικαίως η κυβέρνηση έδωσε λύση. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει μόνιμα και επί σειρά ετών η Δωδεκάνησος και λύση δεν δίνεται. Στη μόνιμη δυσκολία πρόσβασης των Δωδεκανησίων στη συμμετοχή στη διοίκηση (που ασκείται από τη Σύρο) ποιος θα δώσει λύση;

Ο κ. Ρήγας μας προτρέπει ακόμη να βλέπουμε την περιφερειακή ανάπτυξη. Ακριβώς, επειδή οι πολίτες της Ρόδου αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βλέπουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και επειδή τόσα χρόνια αυτή δεν λέει να εμφανιστεί, με την έδρα στη Σύρο για  λόγους δήθεν... ιστορικούς (αφού και η Ρόδος νησί είναι για όποιον επικαλείται τη νησιωτικότητα), καιρός είναι να λυθεί το πρόβλημα ριζικά. Και η ρίζα του προβλήματος είναι ακριβώς ένα λάθος που έγινε πριν χρόνια (εξου και το ιστορικό) και πρέπει επιτέλους να διορθωθεί.

Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ανάπτυξη της Περιφέρειας και όταν εντοπίζεται ο πυρήνας του προβλήματος να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο, για να μην ενοχληθούν κάποιοι, που έχουν βολευτεί από  την κατάσταση. Δεν είναι πλέον ανεκτό για να βολεύονται οι λίγοι να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Όσον αφορά  στην επίκληση λόγων ιστορικότητας για την επιλογή της Σύρου ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προφανώς διαφεύγει των γνώσεών του ότι ακριβώς λόγοι ιστορικότητας συνηγορούν στην επιλογή της Ρόδου ως έδρα της Περιφέρειας, καθώς η Ρόδος αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Περιφέρειας, είναι πολιτισμικός κόμβος με σημαντική υπεροχή και συμβολή στην εθνική οικονομία και γεωγραφικά αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό σύνορο. Εξάλλου είναι γνωστό ότι μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους ορίστηκαν διάφορες πρωτεύουσες Ναύπλιο, Αίγινα, Αθήνα (δεν αναφέρεται η Ερμούπολη), ανάλογα με τις ιστορικές, οικονομικές και γεωφυσικές ανάγκες, που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Συρίγος, είπε μεταξύ άλλων και τα κάτωθι:
«Όποιος ζητήσει ζητήματα χωρικά στον Καλλικράτη θα έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα που έχουν σχέση σε μια στρόφιγγα αβύσσου με τοπικιστικούς φονταμενταλισμούς και διάφορα άλλα...». 

«Εμμέσως πλην σαφώς απειλεί όλους τους πολίτες της Δωδεκανήσου, καθώς και όλους τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να μην θέσουν υπό συζήτηση ένα θέμα, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια όλων των Δωδεκανησίων, την αλλαγή της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο. Η αναφορά του αυτή πέραν της προφανούς απειλής, που εμπεριέχει, σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το λειτούργημα και το έργο του βουλευτή, είναι προδήλως εξυβριστική για όλους τους Δωδεκανήσιους, καθώς χαρακτηρίζει όσους θέσουν ζητήματα χωρικά στον Καλλικράτη τοπικιστικούς φονταμενταλιστές. Από πότε ο ρεαλισμός είναι φονταμενταλισμός; Εκτός κι αν δεν γνωρίζει το νόημα της λέξης. 

Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς αφού φονταμενταλιστής χαρακτηρίζεται αυτός που με βίαιες αντιδράσεις και συμπεριφορές απαξιώνει τους άλλους, δεν θέλει ή δεν αντέχει τον διάλογο και με τρόπο προκλητικό αποκλείει τη συζήτηση σε βασικά θέματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια όχι μόνο τους Δωδεκανήσιους αλλά όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο ίδιος με την αναφορά του αυτή απαξιώνει το λειτούργημα του βουλευτή, ο οποίος πρέπει να θέτει σε διάλογο οποιοδήποτε προβληματισμό, πολλώ δε μάλλον όταν εκφράζει το σύνολο των τοπικών και κοινωνικών φορέων μιας σημαντικής πληθυσμιακής κοινότητας της χώρας, διαφορετικά κινδυνεύει ο ίδιος να κατηγορηθεί για φασιστικές και φονταμενταλιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων της εκλογικής του περιφέρειας, σε βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης». 

Για τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι εκπρόσωποι τους:
•    ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ – Πρόεδρος  Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ
•    ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗΣ – Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ
•    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΡΗΣ – Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ
•    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ
•    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΕΝΕΣΗΣ – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ
•    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ
•    ΜΙΧΑΗΛ ΛΥΡΙΣΤΗΣ – Μέλος του ΣΥΠΝΑΠΕΔ  -  Αιρετός εκπρόσωπος εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων της Π.Ν.Αι. 
•    ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – Μέλος του ΣΥΠΝΑΠΕΔ  -  Αιρετός εκπρόσωπος εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων της Π.Ν.Αι. – Πρόεδρος ΣΥΜΗΔΥΔ