Στην Κάρπαθο και την Κάσο... σπέρνουν για να έχουν

Στην Κάρπαθο και την Κάσο... σπέρνουν για να έχουν

Στην Κάρπαθο και την Κάσο... σπέρνουν για να έχουν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 740 ΦΟΡΕΣ

Του Ν. Φωτακόπουλου

Είναι κάποιοι κυνηγοί και κάποιοι Σύλλογοι που δεν μπορούμε πάρα να τους βγάλουμε το (κυνηγετικό) μας καπέλο. Εκεί στην “εσχατιά” της πατρίδας μας αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την κυνηγετική παράδοση και την πανίδα του τόπου τους κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Είναι οι κυνηγοί του Κυνηγετικού Συλλόγου “Κεραυνός” (!) των ακριτικών νησιών Καρπάθου και Κάσου…


- Είναι δεν είναι 200-250 νοματαίοι όλοι και όλοι και όπως είναι φυσικό οι οικονομικοί τους πόροι ελάχιστοι. Όμως την έλλειψη πόρων την αναπληρώνει η θέληση για προσφορά, η ατελείωτη δουλειά και η βούληση για ένα καλύτερο περιβάλλον και κατ επέκταση κυνηγετικό μέλλον.

- «Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλους Συλλόγους εδώ είμαστε αισιόδοξοι μια και έχουμε πολλούς νέους που αρχίζουν να ασχολούνται με το κυνήγι» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος και συνεχίζει απαντώντας σε απορίες και ερωτήσεις…

- «Γεννήθηκα στην Αμερική άλλα γύρισα πίσω στο νησί μου για το κυνήγι. Το κυνήγι είναι που με κρατά εδώ έμενα και πολλούς ακόμα» δηλώνει ο ενθουσιώδης και δυναμικός πρόεδρος… Τον ρωτώ για τα θηράματα του τόπου του.
- «Τα βασικότερα θηράματα είναι η πέρδικα και για τα δύο νησιά ενώ στην Κάρπαθο ο λαγός μονοπωλεί το ενδιαφέρον πολλών κυνηγών. Αντίθετα στην Κάσο δεν υπάρχει λαγός αλλά αρκετά αγριοκούνελα. Τα κυνήγια μας τα συμπληρώνουν τα αποδημητικά όπως τα τρυγόνια, τα ορτύκια και οι μπεκάτσες».

-Το βάρος των δράσεων του Συλλόγου πέρα από την θηροφύλαξη και την καλλιέργεια κυνηγετικής παιδείας είναι η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση των βιοτόπων ακόμα και εκεί που φτάνουν… μόνο γαϊδουράκια. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές από την πολυμέτωπη προσπάθεια βελτίωσης των ενδιαιτημάτων με σπορές, κατασκευές και τοποθετήσεις ποτίστρων για τα θηράματα. Και όλα αυτά σε ένα Σύλλογο του οποίου ο εκπρόσωπος για να παρευρεθεί στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας που ανήκει (Κρήτης & Δωδεκανήσου) χρειάζεται τέσσερις μέρες (!!!) ταξιδιού και απουσίας από το νησί..

- Ας τα βλέπουν όλα αυτά οι πάμπλουτοι Σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι είναι δικαιολογημένοι για την απραξία τους μια και τους απασχολεί πρώτα από όλα το διαφέντεμα του κυνηγίου μέσα από τις καρέκλες της Δ’ ΚΟΣΕ και της ΚΣΕ και πολύ λιγότερο τα γύρω βουνά. Άλλωστε η Πεντέλη και ο Υμηττός είναι απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα για να σπείρουν ή να κάνουν κάποια φιλοθηραματική δράση….
Διαβάστε όσα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρπάθου-Κάσου και εκτιμήστε τις δράσεις του όπως και την βοήθεια που του προσφέρει η Α’ Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου.

«Κυνηγετικός Σύλλογος Καρπάθου Κάσου ο “Κεραυνός”
Κάρπαθος 31/5/2018
Μετά από ένα χρόνο ενασχόλησής μου με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρπάθου Κάσου, θέλω να ευχαριστήσω α) τα μέλη του Δ.Σ που μου πρόσφεραν τα πάντα όπου και όταν χρειάστηκε. β) τα μέλη του Συλλόγου Μηνακά Γεώργιο και την παρέα του στην Κάσο, τον Μηνά Λεντή στην Όλυμπο, τον Νίκο Πιπέρι στο Σπόα, τον Σπανομανώλη Θεοχάρη, Ρουσάκη Ιωάννη, τον Καλή Νικόλαο, και τον Μηνά Χαλκιά του Ιωάννη. Τα παραπάνω μέλη και φίλοι του Συλλόγου βοήθησαν αφιλοκερδώς στην κατασκευή και όργωμα παλαιών και νέων περιφράξεων, τοποθετώντας υδατοδεξαμενές με ποτίστρες σε 35 νέες περιοχές των νησιών μας που είχαν σοβαρό πρόβλημα ( και δεν είναι παγίδες όπως ισχυρίζονται κάποιοι κακόβουλοι)

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Α’ Κ.Ο.Κ.Δ για την στήριξη τής στο δύσκολο έργο που αναλάβαμε, χωρίς την βοήθεια της δύσκολα θα καταφέρναμε τόσα σε διάστημα ενός έτους.

1) Δ.Δ Σπόων 3 νέες περιφράξεις σποράς.

2) Στην Κάσο δε μετά από χρόνια αδράνειας, τοποθετήθηκαν 11 υδατοδεξαμενές με ποτίστρες και σπορές σε κάποιες περιοχές του νησιού και έπεται και συνέχεια.

3) Στο Δ.Δ Ολύμπου έγιναν 5 περιφράξεις με σπορές, και εκεί έπεται και συνέχεια.

Φυσικά όλο το Δ.Σ με την βοήθεια των παραπάνω μελών έκαναν επιδιορθώσεις σε όλες της περιφράξεις που είχαν υποστεί φθορές και αντικαταστάθηκαν όλες οι ποτίστρες που είχαν σαπίσει από την πολυκαιρία. Γεμίσαμε νερό έγκαιρα όλα τα ντεπόζιτα που έχουμε ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και να μην υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα των κυνηγών όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόθεση του Δ.Σ του Συλλόγου μας είναι να ασχολείται αυστηρά με την βελτίωση των βιοτόπων άγριας ζωής των Νησιών μας και όχι με διάφορες ειρωνικές αναρτήσεις ή σχόλια καφενειακού επιπέδου από μέλη του Συλλόγου.
Έχουμε την υποχρέωση να παρευρισκόμαστε στις Γενικές συνελεύσεις της Α’ Κ.Ο. Κ. Δ, όμως η διαδικασία μετάβασης και επιστροφής είναι το ελάχιστο 4 μέρες και ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ενήμερος της κατάστασης γιατί έχουμε τακτική επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο.

Μπορεί να μην είχαμε εκπροσώπηση στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας όμως όλο το Δ.Σ καθ’ όλη τη διάρκεια τού έτους (σπάνιο φαινόμενο για τον Σύλλογό μας) είναι παρών σε όλα τα φιλοθηραματικα έργα. Το συγκεκριμένο διήμερο της Γενικής συνέλευσης της Α’ Κ.Ο.Κ.Δ το Δ.Σ (που τα ξέρει όλα) βρισκόταν σε δυσπρόσιτες περιοχές τοποθετώντας περιφράξεις ντεπόζιτα νερού και ποτίστρες κουβαλώντας με τα χέρια και γαϊδούρι για χιλιόμετρα μέσα στα βουνά.

Ενημερωτικά παραθέτω ότι για τα φιλοθηραματικα προγράμματα η Κάρπαθος απείχε τα τελευταία 5 χρόνια όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος. Σήμερα βρισκόμαστε σε ευχάριστη θέση του τελικού σταδίου του φιλοθηραματικού προγράμματος, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τον υπεύθυνο Δωδεκανήσου κύριο Χρόνη Παυλίδη.
Κλείνοντας σας αναφέρω ότι πρωταρχικός μας στόχος ήταν η υδροδότηση των περισσότερων δυνατόν περιοχών γιατί το νερό είναι το Α και το Ω για όλα τα ζωντανά πλάσματα. Όσον αφορά τον θηροφύλακα η Α’ Κ.Ο.Κ.Δ έχει κινήσει όλη την νόμιμη διαδικασία για διορισμό μόνιμου θηροφυλακα.

Μιχάλης Αναγνωστόπουλος
Πρόεδρος Κ.Σ.Κ.Κ»


Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)