Συλλαλητήριο για την Μακεδονία πραγματοποιείται απόψε στη Ρόδο (φωτορεπορτάζ)

Συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου.

Δεκάδες Ροδίτες κάθε ηλικίας δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιείται έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Στην ανακοίνωση τους άλλωστε οι διοργανωτές ανέφεραν χαρακτηριστικά, δίνοντας το σύνθημα για την αποψινή εκδήλωση: «Οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες στη μεγάλη αυτή εκδήλωση του Ελληνισμού για να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.

Το όνομά της ΔΕΝ εκχωρείται, παραχωρείται, δανείζεται, χρησιμοποιείται από κανένα μη Έλληνα και φυσικά και από το κρατίδιο των Σκοπίων. Δεν μπορεί να υπάρχει η λέξη "Μακεδονία" στο όνομά του».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην γειτονική χώρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική πλευρά και κυρίως με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά φαίνεται πως έχουν μπει στην τελική τους ευθεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική πλευρά αποδέχεται μόνο ονομασίες που θεωρεί ότι περιέχουν γεωγραφικό προσδιορισμό (και δεν υποκρύπτουν αλυτρωτισμό) με τρεις από αυτές να είναι οι επικρατέστερες, μεταξύ των πολλών που έχουν εξεταστεί: «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την συγκέντρωση: