Ξενοδοχεία χτίζονται, τα ενοίκια διπλασιάζονται, ανεργία δεν υπάρχει…

Ξενοδοχεία χτίζονται, τα ενοίκια  διπλασιάζονται, ανεργία δεν υπάρχει…

Ξενοδοχεία χτίζονται, τα ενοίκια διπλασιάζονται, ανεργία δεν υπάρχει…

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4178 ΦΟΡΕΣ

Η Νότια Ρόδος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών και αλλάζει πρόσωπο και χαρακτηριστικά

Τρία 5άστερα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου στη Νότια Ρόδο! Του Χατζηλαζάρου, του Νικολαΐδη, του Μηνέττου!

Οργασμός  δουλειάς, η ανάπτυξη ήρθε και μια ολόκληρη περιοχή που κάποτε φάνταζε μακρινή και ήταν μόνο για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου για τους ντόπιους, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και του ενδιαφέροντος.

Τα ενοίκια των κατοικιών διπλασιάστηκαν, οι ντόπιοι δίνουν τις εξοχικές τους κατοικίες ή τις κανονικές για ενοικίαση με την ημέρα, τα σχολεία έχουν περισσότερους μαθητές ενώ και το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, αν και ακόμα δεν λειτούργησε, προσφέρει τη δική του ανάπτυξη μαζί με τα ανταποδοτικά έργα ύψους 4 εκ. ευρώ που ξεκίνησαν και θα γίνουν στην Κατταβιά.

Αυτά είναι τα καλά νέα! Από την άλλη το οδικό δίκτυο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως και η συγκοινωνία, και το αποχετευτικό, η επάρκεια σε νερό και όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως δημιουργούν ανησυχία κυρίως σε όσους τα γνωρίζουν από μέσα, όπως ο Μανόλης Σαββής πρώην δήμαρχος στη Νότια Ρόδο, πετυχημένος για τους πολλούς, που σήμερα λέει «ανάπτυξη ναι, αλλά με υποδομή και σχέδιο»!

Μήπως όλο αυτό το… θαύμα της Νότιας Ρόδου, είναι και λίγο εικονική πραγματικότητα; Ποιο είναι το πραγματικό όφελος για την περιοχή και τους κατοίκους της;
Πρώτον, θαύματα δεν γίνονται, μόνο ο Θεός τα κάνει. Το ότι γίνονται θετικά και αρνητικά στην περιοχή θα προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε. Στη Νότια Ρόδο, πράγματι τα τελευταία χρόνια και όχι τυχαία πιστεύω, υπάρχει ένα οργασμός επενδυτικών δραστηριοτήτων που είχε ανάγκη το νησί και ιδιαίτερα η Νότια Ρόδος. Ταυτόχρονα όμως μ΄ αυτόν, χτυπούν και τα καμπανάκια των ελλείψεων που υπάρχουν ώστε αυτή η δραστηριότητα να γίνει βιώσιμη, μακροχρόνια και κυρίως να αγκαλιάσει την τοπική κοινωνία.

Τι δημιουργήθηκε λοιπόν εκεί αυτά τα χρόνια, γιατί μιλάμε γι’ αυτήν την περιοχή όλο και περισσότερο πια;
Τα τελευταία 15 χρόνια στη Νότια Ρόδο προστέθηκαν περί τις 20.000 κλίνες, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αφορά 5άστερα ξενοδοχεία και βέβαια βελτιώσεις παρατημένων μονάδων ξενοδοχειακών και ενοικιαζομένων δωματίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες πλέον οι μεγάλες μονάδες πολυτελείας του νησιού, γίνονται στη Νότια Ρόδο. Τυχαίο; Όχι! Και ο χώρος υπήρχε και υπάρχει και η διασύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον που και τα δυό αυτά μαζί απαντούν στο μεγάλο ζητούμενο του «τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουμε»! Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νότια Ρόδος έχει την καλύτερη ποιότητα μονάδων ακόμα και στην παροχή του all inclusive και όχι μόνο σ΄ αυτό.

Μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα αποτέλεσε και το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κατταβιά, το οποίο φτιάχτηκε μεν, δεν λειτούργησε ακόμα δε!
Η κατασκευή του  νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, ανακοινώθηκε το 1995, και με μία τοπική ηγεσία στη Νότια Ρόδο που δεν προσπάθησε να το αποτρέψει, κι αυτό κόντρα στους συνήθεις τοπικούς λαϊκισμούς. Είμαστε στο 2018 και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Κάντε την πρόσθεση… Ευτυχώς, φροντίσαμε κι εξασφαλίσαμε την κάλυψη των θέσεων εργασίας με βάση την εντοπιότητα, πρώτα από την Κατταβιά, κατά δεύτερο λόγο από τη Νότια Ρόδο και μετά από το υπόλοιπο νησί. Και φυσικά τα ανταποδοτικά έργα των 4 εκ. ευρώ, αποκλειστικά στην Κατταβιά που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Τι παρατηρούμε επομένως τώρα στη Νότια Ρόδο κι ενώ υπάρχει ανάπτυξη;
Μηδενική ανεργία, προτεραιότητα στην πρόσληψη ντόπιου πληθυσμού εκ μέρους των επενδυτών, κανένα σπίτι σήμερα δεν είναι κενό και φυσικά λόγω του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, τα ενοίκια ξεπερνούν τα αντίστοιχα ακόμα και της πόλης, κι αυτό συμβαίνει σε Λαχανιά, Κατταβιά, Γεννάδι, Ασκληπειό, ενώ ακόμα και στην Απολακκιά δεν υπάρχει κενό σπίτι.

Πληθυσμός ξαναγύρισε πίσω να μείνει;
Βεβαίως, κυρίως πολλοί νέοι άνθρωποι. Και είναι χαρά και ικανοποίηση να βλέπεις παιδιά να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυξητικούς ρυθμούς γιατί αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Το ότι κάποιοι ξαναγύρισαν για να μείνουν ή προστέθηκαν κι άλλοι, αποδεικνύεται κι από το ότι  αυξάνονται οι μαθητές, οι εγγραφές, ανεξαρτήτου εθνικότητας των παιδιών, για να προλάβουμε τους καλοθελητές που θα το σχολιάσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το σχολικό έτος 2017-2018 είχαμε 30 νέες εγγραφές παιδιών που μετακινήθηκαν από άλλα σχολεία του νησιού, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Γενναδίου.

Έχει ανέβει επομένως το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, το πολιτιστικό και το εκπαιδευτικό. Πιστεύετε ότι αυτό θα κρατήσει;
Για να κρατήσουν όλα αυτά θα πρέπει να φροντίσουμε για τη μακροζωία της ανάπτυξης. Η ικανοποίηση για τα θετικά δεν μπορεί να διώξει την ανησυχία ότι πρέπει να προλάβουμε τα αρνητικά που δοκιμάζουν την ανάπτυξη που προανέφερα. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να μελετάμε και να ξεκινάμε τώρα τη διαπλάτυνση της Ρόδου- Λίνδου,  ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει χθες; Είναι δυνατόν το χωροταξικό σχέδιο και οι κανόνες δόμησης, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, να έχουν την εικόνα που βλέπουμε σήμερα αντί να έχουν μπει κανόνες; Να υπάρχουν ελλείμματα στα θέματα του βιολογικού καθαρισμού, και στην επάρκεια νερού;

Αλλά εμείς οι αυτοδιοικητικοί, πρώην, όπως εγώ, και νυν, αντί να συνεχίζουμε ό,τι θετικό παραλάβαμε, επικαλούμαστε «καμένη γη» από τους προηγούμενους για να αναδειχτεί η δική μας παρουσία. Για όλα τα προηγούμενα υπήρχε αρκετά καλή προετοιμασία την οποία δεν εκμεταλλεύτηκαν. Επιτρέψτε μου, μετά από 8 χρόνια που αποχώρησα από την αυτοδιοίκηση όπου είχα την ευθύνη της Νότιας Ρόδου, να πω ότι αν τα συνεχίζαμε αυτά που είχαν ξεκινήσει ίσως να μη μιλούσαμε τώρα γι’ αυτά. Τώρα βλέπουμε τις αναγκαιότητες που τις βλέπαμε και χθες, αλλά…

Οι Νοτιοροδίτες, εργάζονται πια στον τουρισμό; Και ο πρωτογενής τομέας, οι καλλιέργειες τι έγιναν;
Η Νότια Ρόδος, έχοντας το 40% του νησιού σε γεωργική γη, έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει το τουριστικό της προϊόν μέσα από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με κρατικές παρεμβάσεις που θα τον κάνουν ανταγωνιστικό. Δεν μπορεί τα ξενοδοχεία της περιοχής, ν΄ αγοράζουν πατάτα Αιγύπτου, Τουρκίας, Κίνας ενώ μπορεί η Νότια Ρόδος να τους εφοδιάζει με πατάτα, σε ανταγωνιστικές τιμές. Για να γίνεται όμως αυτό πρέπει να κατέβει το κόστος.

Ο αναδασμός της γεωργικής γης πρέπει να γίνει άμεσα για να συμβεί αυτό. Από καταγραφή διαπιστώθηκε ότι το 40% της γης στη Νότια Ρόδο, ανήκει στην Εκκλησία και στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διευκολύνει τον αναδασμό της αγροτικής γης. Η διαχείριση των υποδομών άρδευσης θα πρέπει να γίνει αξιόπιστη και συστηματική. Αντί γι’ αυτό το Φράγμα της Απολακκιάς, που δύναται να αρδεύει πλέον των 5.000 στρεμμάτων, στα 700 στρέμματα που σήμερα καλλιεργούνται, παρουσιάζει προβλήματα και επιμένει να το διαχειρίζεται αντί της ΔΕΥΑΡ, ένας οργανισμός που είναι μόνο σφραγίδα ο ΤΟΕΒ, που δεν έχει καμία οργάνωση και μέσα, με αποτέλεσμα τη σπατάλη πολύτιμου νερού, την ανυπαρξία μηχανισμών είσπραξης και ανταποδοτικότητας.

Ο Καλλικράτης, που υποστήριξα και υποστηρίζω, έγινε μόνο για να μεγαλώσουμε τα σύνορα; Δυστυχώς,  ο Καλλικράτης δεν δικαιώθηκε. Μήπως και για ένα τέτοιο θέμα πρέπει να εγκαλέσουμε την Τρόικα; Μήπως φταίει και γι’ αυτό; Αναρωτιέμαι!

Πρέπει να συνεχίζουν να χτίζονται ξενοδοχεία στη Νότια Ρόδο, τι πιστεύετε;
Πρώτα να λύσουμε τα αρνητικά που ήδη έχουμε επισημάνει: οδικό δίκτυο, αποχετευτικό, χωροταξικό και δημόσια συγκοινωνία. Δεν μπορεί ακόμα στη Ρόδο να μιλάμε για δύο φορείς συγκοινωνίας, τη ΡΟΔΑ και το ΚΤΕΛ. Τι έχουμε να μοιράσουμε; Αντίθετα, έχουμε πολλά να ωφεληθούμε από την ένωση των δύο. Και θέλω να καταλήξω με το εξής: Μέχρι και τη δεκαετία του ΄90, το Φαληράκι ήταν η βιτρίνα της Ρόδου και στη συνέχεια, για κάποια χρόνια έγινε η κακή όψη της Ρόδου. Δεν θέλουμε να κάνει την ίδια διαδρομή και η Νότια Ρόδος!
 

 

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος