Μ. Κόνσολας: «Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τη νέα καθυστέρηση λειτουργίας του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την καθυστέρηση στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Ο κ. Κόνσολας υπενθυμίζει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, αρχικά το 2017 και στη συνέχεια το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Επισημαίνει ότι βρισκόμαστε στον Ιούνιο και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου και ποια είναι τα προβλήματα που προκαλούν την καθυστέρηση.

Υπενθυμίζει την Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή για τη στελέχωση του εργοστασίου και την απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ, που είχε παραδεχθεί ότι:

α) Δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα από το ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης 22 θέσεων τεχνικού τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με την προκήρυξη 12Κ/2017.

β) Θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού από τον σταθμό της ΔΕΗ στη Σορωνή.

γ) Θα υπάρξει αξιοποίηση προσωπικού από άλλες μονάδες της επιχείρησης.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι, όπως όλα δείχνουν, λίγο πριν τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, δεν είχε γίνει ο προσδιορισμός των αναγκών του σε προσωπικό, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα, που συνδέονται με το έργο.

Ο Μάνος Κόνσολας απευθύνει τρία ερωτήματα προς τον Υπουργό και τη Διοίκηση της ΔΕΗ:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

2. Εάν είναι σε θέση να δώσουν ακριβή ημερομηνία για τη λειτουργία του εργοστασίου.

3. Υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο; Θα ενισχυθούν οι υποδομές του ΑΗΣ Σορωνής με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη;

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο»

Κύριε Υπουργέ,

Σε σειρά Ερωτήσεων που είχα καταθέσει για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, είχα λάβει τη διαβεβαίωση ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και ότι θα καλύπτονταν οι ανάγκες σε προσωπικό.

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ, σε δηλώσεις του στις 4 Ιουλίου του 2017, είχε τοποθετήσει την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2018 και το εργοστάσιο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία.

Πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν αυξημένες, πλέον, ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο, λόγω του τουριστικού ρεύματος και η λειτουργία του νέου εργοστασίου αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου ουδείς γνωρίζει, υπεύθυνα, σε τι οφείλεται.

Με δεδομένο ότι τα έργα είχαν ολοκληρωθεί, είχα υποβάλλει σχετική Ερώτηση στη Βουλή για τη στελέχωση του εργοστασίου.

Στην απάντησή της η διοίκηση της ΔΕΗ είχε παραδεχθεί ότι:

α) Δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα από το ΑΣΕΠ η διαδικασία πρόσληψης 22 θέσεων τεχνικού τακτικού προσωπικού, σύμφωνα με την προκήρυξη 12Κ/2017.

β) Θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού από τον σταθμό της ΔΕΗ στη Σορωνή.

γ) Θα υπάρξει αξιοποίηση προσωπικού από άλλες μονάδες της επιχείρησης.

Είναι σαφές ότι λίγο πριν τη λειτουργία του νέου εργοστασίου, δεν είχε γίνει ο προσδιορισμός των αναγκών του σε προσωπικό, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα, που συνδέονται με το έργο.

Σε κάθε περίπτωση η Ρόδος, που φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες, πρέπει να έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος αφού οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ Ρόδου, τροφοδοτεί με ρεύμα και τη Χάλκη.

Η Πολιτεία, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική κοινωνία για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του εργοστασίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης στη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

2. Εάν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία για τη λειτουργία του εργοστασίου.

3.Υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο; Θα ενισχυθούν οι υποδομές του ΑΗΣ Σορωνής με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου