Η έδρα της Περιφέρειας πρέπει  να μεταφερθεί στη Ρόδο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι των περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οφείλονται αφενός μεν στη νησιωτικότητα και αφετέρου στη λειτουργία της έδρας στη Σύρο συζητήθηκαν στην προχθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο σύλλογος ΣΥΠΝΑΠΕΔ, στην περιφέρεια.

Τα προβλήματα γνωστά,  όπως και οι προβληματισμοί των εργαζομένων,  που τέθηκαν για μία ακόμα φορά, αν και όπως υπογραμμίστηκε,  θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους περισσότερους και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα νησιά. Κατά την προχθεσινή συνέλευση, έγινε ενημέρωση και για τα όσα δήλωσαν ο Πάνος Ρήγας,  Γραμματέας  του ΣΥΡΙΖΑ και Αντώνης Συρίγος,  βουλευτής Κυκλάδων, για το θέμα της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και τονίστηκε ότι η μεταφορά της έδρας στη Σύρο ήταν ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί.

Για μία ακόμα φορά επισημάνθηκε ότι δεν είναι πλέον ανεκτό για να βολεύονται οι λίγοι να ταλαιπωρούνται οι πολλοί,  καθώς και ότι  η Ρόδος αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Περιφέρειας, είναι πολιτισμικός κόμβος με σημαντική υπεροχή και συμβολή στην εθνική οικονομία και γεωγραφικά αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό σύνορο.

Αμέσως μετά τη συνέλευση,  με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΥΠΝΑΠΕΔ Αντώνης Γκίκας υπογράμμισε τα εξής: «Εμείς σε κάθε ευκαιρία θέτουμε το ζήτημα της έδρας της Περιφέρειας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να επανέλθει η έδρα στη Ρόδο. Κανένας δεν αντιδρά σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια.

Όμως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι και θέμα εξυπηρέτησης του Πολίτη. Τα Δωδεκάνησα για να λειτουργήσουν σωστά, απαιτούν έδρα στη Ρόδο. Συνεχώς χάνουμε υπηρεσίες εδώ και χρόνια, όπως το Στρατολογικό Γραφείο, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τη Γενική Πυροσβεστική Διοίκηση κ.ά.

Όλα αυτά, γίνονται επειδή το κεντρικό κράτος δεν λειτουργεί με γνώμονα τη νησιωτικότητα. Κοιτάζει πού είναι η έδρα της κάθε περιοχής και μεταφέρει τις υπηρεσίες εκεί. Η Ρόδος με τους 120.000 κατοίκους και τα Δωδεκάνησα που είναι το 62% του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο, απαιτούν να επανέλθει η έδρα. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αίτημα αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες σωστά».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο σύλλογος είχε δώσει απάντηση στα όσα δήλωσαν από τη Σύρο οι κ.κ. Ρήγας και Συρίγος αναφέροντας ότι ο μεν κ. Ρήγας με τις απόψεις του απαξιώνει κατά τρόπο προκλητικό το πάγιο αίτημα, που διατυπώνεται σε αδιαμφισβήτητη λογική βάση με ακράδαντα οικονομικά και αναπτυξιακά στοιχεία, όλων των κοινωνικών και τοπικών φορέων και τάξεων  της Δωδεκανήσου για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο, ενώ ο κ. Συρίγος εμμέσως πλην σαφώς απειλεί όλους τους πολίτες της Δωδεκανήσου, καθώς και όλους τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς της Δωδεκανήσου να μην θέσουν υπό συζήτηση ένα θέμα, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια όλων των Δωδεκανησίων, την αλλαγή της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο.

Η αναφορά του αυτή πέραν της προφανούς απειλής, που εμπεριέχει, σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το λειτούργημα και το έργο του βουλευτή, είναι προδήλως εξυβριστική για όλους τους Δωδεκανήσιους, καθώς χαρακτηρίζει όσους θέσουν ζητήματα χωρικά στον Καλλικράτη τοπικιστικούς φο=νταμενταλιστές. Από πότε ο ρεαλισμός είναι φονταμενταλισμός; Εκτός κι αν δεν γνωρίζει το νόημα της λέξης.