Η χελώνα «Αριάδνη» κολυμπά  από χθες πλέον ελεύθερα

Ελεύθερη κολυμπά πλέον στο Αιγαίο, η χελώνα «Αριάνδη»  η οποία  βρέθηκε τραυματισμένη τον περασμένο Οκτώβριο σε παραλία της Ρόδου και την περίθαλψή της ανέλαβε στη συνέχεια ο σταθμός πρώτων βοηθειών που λειτουργεί στον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.

Ειδικότερα,  η χελώνα που ανήκει στο είδος Caretta Caretta, βρέθηκε στις  14 Οκτωβρίου 2017 στην παραλία της Ψαροπούλας από ευαισθητοποιημένη συμπολίτισσά μας. Η νεαρή χελώνα έφερε τρία αγκίστρια στο στόμα, καθώς και πολλαπλές περιφερειακές εκδορές στα πτερύγια.

Στη συνέχεια,  μεταφέρθηκε από το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου στις εγκαταστάσεις του Σταθμού.

Η χελώνα φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο του Υ.Σ.Ρ. υπό την εποπτεία  του κ. Π. Μαργιέ -κτηνιάτρου Α.Π.Θ.- ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και κατόπιν καθοδήγησης από ειδικό-υπεύθυνο του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Η χελώνα ονομάστηκε προσωρινά “Αριάδνη” δεδομένου ότι στα μικρά άτομα δεν αναγνωρίζεται οπτικά-εξωτερικά, το φύλο. Ζύγιζε 2,5 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 27 εκ. και το καμπύλο πλάτος 24 εκ. Σήμερα κατόπιν συνεχούς φροντίδας ζυγίζει 5,2 κιλά, το κέλυφός της έχει καμπύλο μήκος 30 εκ. και καμπύλο πλάτος 27 εκ. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών του “Αρχέλων”, δεν τοποθετήθηκε κανένα σήμα αναγνώρισης με κωδικό αριθμό λόγω του μικρού μεγέθους της.
Η «Αριάδνη», μετά την επτάμηνη καθημερινή περίθαλψή βγήκε πλέον ξανά στο φυσικό της περιβάλλον, χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί,  όπως είχε ανακοινώσει πριν μερικές μέρες ο διευθυντής του ΥΣΡ δρ. Ανδρέας Σιούλας.

Την όλη διαδικασία, παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές και συμπολίτες μας.
Τα στελέχη του Υδροβιολογικού Σταθμού, οι οποίοι συμμετείχαν στην περίθαλψη και στην απελευθέρωση της χελώνας ήταν οι:
Κορσίνι-Φωκά Μαρία
Κονδυλάτος Γεράσιμος και
Σαντορινιός Ηλίας.