Ξεκίνησαν για τη Σύμη και βρέθηκαν να μεταφέρουν μετανάστες

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 35χρονος και 31χρονη που κατηγορούνταν ότι πριν από πέντε χρόνια, μαζί με 35χρονο Φιλανδό που διαφεύγει της σύλληψης, ενοικίασαν από επιχειρηματία της περιοχής μας πολυτελές σκάφος για να πάνε στη Σύμη και τελικά βρέθηκαν στην Τουρκία, όπου το παρέδωσαν για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών!

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση από κοινού και προχθές ο 35χρονος ελληνικής καταγωγής με γερμανικό διαβατήριο και η 31χρονη Ελληνίδα,  κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου, όπου και αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Οι δύο κατηγορούμενοι είπαν πως δέχτηκαν να ταξιδέψουν με το σκάφος που διαχειριζόταν ο Φινλανδός  και με τον οποίο έχουν συγγένεια, προκειμένου να κάνουν ένα ταξίδι, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι θα επακολουθούσε.

Το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους δύο κατηγορούμενους, ενώ σε ό,τι αφορά τον 35χρονο από τη Φινλανδία που αναζητείται, για αυτόν έχει ανασταλεί η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς εκκρεμεί ένταλμα σε βάρος του.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν ο 54χρονος ιδιοκτήτης του σκάφους, δια του συνηγόρου του κ. Στέφανου Καψάλη, υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για υπεξαίρεση σε βάρος των τριών ατόμων που το Μάιο του 2013 είχαν κάνει την ενοικίαση του σκάφους από το νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυτελές σκάφος «LA VITA E BELLA» που ανήκει στον 54χρονο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Ρόδο, είχε ναυλωθεί στις 13 Μαΐου 2013 για λόγους αναψυχής και για αρκετό διάστημα δεν είχε βρεθεί.

Οι έρευνες που ακολούθησαν κατέδειξαν πως χρησιμοποιήθηκε από μέλη κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών ως δουλεμπορικό!

Στοιχεία όμως επισήμως δεν υπήρξαν, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν το σκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Καλάμπρια (Κροτόνε) της Ιταλίας!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σκάφος είχε φορτωθεί με παράνομους μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα απέναντι παράλια και έφθασαν μέχρι την Ιταλία. Εκεί όμως εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές της χώρας, συνελήφθησαν και το σκάφος κατασχέθηκε.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι 35χρονος Φινλανδός που (σύμφωνα με τη δικογραφία) διαμένει μόνιμα στην Τουρκία και αναζητείται με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η ανακρίτρια Ρόδου στις 30 Μαΐου 2013, ένας 35χρονος ξάδελφός του και η 31χρονη φίλη του.

Οι δύο τελευταίοι είχαν παρουσιαστεί στον ανακριτή στο τέλος Μαΐου 2013, όπου σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι δήλωσαν απολογούμενοι στην ανακρίτρια, το σκάφος το ναύλωσε δήθεν για κρουαζιέρα στα νησιά μας ο 35χρονος Φινλανδός, όμως τελικά κατέληξαν μαζί με αυτό (παρά τις αντιρρήσεις τους) στην περιοχή Σάρσαλα της Τουρκίας, όπου και το παρέδωσαν σε Τούρκους με αντάλλαγμα τη φίλη του Φινλανδού.

Στις ίδιες καταθέσεις γίνεται γνωστό, ότι αν και οι Τούρκοι είχαν υποσχεθεί πως θα τους επέστρεφαν το σκάφος, μετά την πάροδο μίας εβδομάδας τους πληροφόρησαν πως αυτό ήταν αδύνατον αφού αυτό είχε κατασχεθεί από Έλληνες λιμενικούς στη Σύρο, επειδή σε αυτό επέβαιναν 3 Τούρκοι χωρίς καπετάνιο και έγγραφα!

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν ναυλώσει στις 13 Μαΐου 2013 το πολυτελές σκάφος «LA VITA E BELLA» αξίας άνω των 120.000 ευρώ προκειμένου, όπως είχαν δηλώσει, να πραγματοποιήσουν ταξίδι αναψυχής στη Σύμη και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Στη συνέχεια στις 17 Μαΐου 2013 ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του σκάφους ότι βρίσκονταν στη Σάμο και επιθυμούσαν την ανανέωση της ναύλωσης για μία επιπλέον εβδομάδα δηλαδή έως τις 27 Μαΐου 2013. Η ναύλωση πράγματι παρατάθηκε, όμως οι κατηγορούμενοι δεν επέστρεψαν ουδέποτε το σκάφος, το οποίο επίσης δεν δύνατο να εντοπιστεί, αφού με αυτό είχε γίνει η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών προς την Ιταλία!