Το υπουργείο «εμποδίζει» τις επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στα Δωδεκάνησα

Τα «αδιανόητα» κριτήρια που θέτει το Υπουργείο Υγείας για τις επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στα μικρά νησιά της περιοχής μας, καταγγέλλουν σύσσωμοι οι ιατρικοί φορείς της Δωδεκανήσου, μετά τη νέα εγκύκλιο που τους απέστειλε την οποία χαρακτηρίζουν υπερβολικά τυπολατρική.

Για το μείζον θέμα που δημιουργείται μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, χθες το μεσημέρι, παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Γαληνός" κ. Νίκος Καραμαρίτης, μαζί με μέλη της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (ΙΣΡ), του Οδοντιατρικού Συλλόγου καθώς και του Συλλόγου των Φαρμακοποιών Δωδεκανήσου.

Πρόκειται για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Υγείας για την πραγματοποίηση αποστολών ειδικευμένων ιατρών για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της ΑΜΚΕ «Γαληνός», της Περιφέρειας και του ΙΣΡ στα μικρά νησιά του νομού.

Ήταν, λοιπόν, έτοιμοι να κάνουν νέα αποστολή και έβγαλαν πρόγραμμα το οποίο περνάει από υπηρεσιακό συμβούλιο, ελεγκτικό συνέδριο κτλ. Έμαθαν, όμως, ότι πρέπει πρώτα να πάρουν την έγκριση της ΥΠΕ και θεώρησαν ότι είναι κάτι τυπικό. Αφού έκαναν τις διαδικασίες για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τους ήρθε απορριπτική απάντηση ενημερώνοντάς τους ότι πρέπει να εφαρμόσουν την καινούργια εγκύκλιο.

Θέλησαν, λοιπόν, χθες, να αναδείξουν το θέμα και παράλληλα να το προωθήσουν και στην Κεντρική Διοίκηση ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές ενέργειες. Όπως λένε, σαφώς και θέλουν να υπάρχει ένα πλαίσιο, όμως αυτό είναι σχεδόν απαγορευτικό με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο.

Τη χθεσινή συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Γαληνός" κ. Νίκος Καραμαρίτης, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Μαντάς, ο Αντιπρόεδρός του κ. Καραμαρίτης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Διακογεωργίου και ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κασσάπης.

Ο κ. Καραμαρίτης, καταρχήν, θύμισε την πορεία της ΑΜΚΕ «Γαληνός» η οποία προσφέρει υπηρεσίες υγείας στα μικρά νησιά αδιαλείπτως από την εποχή του πρώην Νομάρχη κ. Σάββα Καραγιάννη. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, οι γιατροί εξακολουθούν να πηγαίνουν στα μικρά νησιά με έξοδα της Περιφέρειας και συμμετοχή των Δήμων.

Όπως εξήγησε, όμως, έρχεται το Υπουργείο Υγείας με την εγκύκλιο που έστειλε μέσω της ΔΥΠΕ, περιγράφει «μία ενιαία διαδικασία παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας», δηλαδή, βάζει κάποιους κανόνες βάσει των οποίων απορρίφθηκε το αίτημά τους να μεταβούν στα νησιά για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας.

Τώρα, λοιπόν, δεν μπορούν να πάνε και ζητούν από το Υπουργείο Υγείας ν’ αλλάξει αυτό το νόμο, αφού δεν μπορούν να κάνουν όλα αυτά που ζητάει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των προγραμμάτων που θέτει το Υπουργείο, είναι και τα παρακάτω:

-Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της προτεινόμενης προληπτικής παρέμβασης/προσδιορισμός πληθυσμού-στόχου. Όπως είπε ο κ. Καραμαρίτης, πηγαίνουν σε ένα νησί και δεν μπορούν να γνωρίζουν από πριν ποιους θα βρουν άρρωστους να τους περιμένουν. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν φύλλο, ηλικία, ασφαλιστική και  οικονομική κατάσταση, κάτι όμως που εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να το κάνουν.

Επίσης, θα πρέπει να προσδιορίσουν τον τόπο και χρόνο διενέργειας των παρεμβάσεων, κάτι που δεν λαμβάνει υπόψη τις καιρικές συνθήκες στα νησιά και όπως αντιλαμβάνεται κανείς μπορεί να απορριφθεί το αίτημα. Μάλιστα όπως σημείωσε, σε περίπτωση αναβολής της αποστολής, θα έρχεται το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας και κινδυνεύουν…να πάνε φυλακή! Ακόμα, πρέπει να τους προσδιορίσουν και το χώρο και εφόσον αυτός αλλάξει, τότε επίσης έχουν πρόβλημα. Παράλληλα, οι γιατροί θα πρέπει να προσδιορίσουν εκ των προτέρων και τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις που θα κάνουν δίχως να γνωρίζουν καν ποιοι τους περιμένουν!

Άλλο κριτήριο είναι ότι θα πρέπει να δώσουν πλήρη στοιχεία των γιατρών του κλιμακίου και να συντάξουν πίνακα για τον εξοπλισμό, σε ποιον ανήκει αυτός ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται και από πιστοποιητικά επαρκούς συντήρησής του. Όπως λένε οι εκπρόσωποι των ιατρικών φορέων, όλα αυτά δεν είναι ούτε εύκολο να τα κάνουν ούτε εφικτό.

Κάτι άλλο είναι ότι τα ιατρικά απόβλητα που θα παίρνουν από τους ασθενείς θα πρέπει να τα διαθέτουν σε πιστοποιημένο φορέα που θα κάνουν σύμβαση κάτι που ενδέχεται να μη διαθέτουν ούτε τα νοσοκομεία αφού θα πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρο συλλογής αποβλήτων που υπάρχει μόνο στη Ρόδο. Επίσης, θα πρέπει να μεταφερθούν με ειδικό αυτοκίνητο αλλά…και ειδικό καράβι  αφού απαγορεύεται τα ιατρικά απόβλητα να μπαίνουν σε επιβατηγά καράβια!

Όπως είπε ο κ. Καραμαρίτης, στόχος τους είναι να πιέσουν για να συνεχίσουν να κάνουν αυτές τις δράσεις και δεν θέλουν να τσακωθούν με κανέναν.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά από προχθές και ενώ η Περιφέρεια, μέσω της «Γαληνός» και του ΙΣΡ καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κάνει αυτές τις επισκέψεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και τα τελευταία χρόνια η ΑΜΚΕ «Γαληνός» συνέχισε αυτή τη δράση της που σκοπό είχε να βοηθήσει τους υπάρχοντες γιατρούς, αγροτικούς ή ειδικευμένους…όταν υπήρχαν καθώς και με την εξειδίκευση των γιατρών ήταν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που αριθμούσε δέκα-με δεκαπέντε αποστολές, συνήθως διήμερες, κατά τις οποίες εξεταζόταν ο πληθυσμός και οι έχοντες ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλλου, ασφαλιστικού φορέα κτλ.

Είχαν φροντίσει να υπάρχει ένα μητρώο, καταστάσεις, εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις. Αυτονόητο θεωρούσαν την παροχή βοήθειας στον τοπικό γιατρό καθώς και στους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τους φορείς υγείας του νησιού.

Έτσι, ήταν έτοιμοι να κάνουν την πρώτη δράση για το 2018 στο νησί της Σύμης χθες αλλά έμαθαν ότι πρέπει να πάρουν μία έγκριση από το Β’ ΔΥΠΕ, κάτι που θεώρησαν ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία.

Σημειωτέον, ακόμη, ότι, σ’ αυτά τα νησιά, συνήθως προσέρχονταν 35 με 50 άτομα για εξέταση και είχαν μαζί τους συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που σε συνεννόηση με το γιατρό του νησιού φρόντιζαν να υπάρχουν σε κάθε αποστολή.

«Η σημερινή εγκύκλιος, θεωρούμε ότι είναι ουσιαστικά, πέραν της απορριπτικής απόφασης, εξαιρετικά χρονοβόρα για τους φορείς και υπερβολικά, θα την χαρακτήριζα επιεικώς, τυπολατρική. Διότι, μπορεί να υπάρχει ένα πνεύμα να ελέγξουμε όλες τις καταστάσεις, εδώ όμως υπάρχει μία ουσιαστικά εξουσιομανία να δώσουμε στο δημόσιο τομέα, να δώσουμε τα πάντα στο Υπουργείο και τη ΔΥΠΕ και δεν αφήνουν τους φορείς που ξέρουν τα τοπικά προβλήματα να δράσουν έτσι όπως δρούσαμε με συνεχώς βελτιούμενες παροχές», είπε ο κ. Μαντάς.

Προς επίρρωση των όσων προανέφερε ο κ. Καραμαρίτης, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι γιατροί που θα μεταβούν σε ένα νησί, σε ένα περιφερειακό ιατρείο, τους απαγορεύει να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε αναλώσιμο προϊόν του ιατρείου!   Ένα ακόμη παράδοξο της τυπολατρίας είναι ότι ενώ ο ΙΣΡ στέλνει τα μέλη του, τους ζητάει σε κάθε αποστολή όλους τους πλήρεις φακέλους των γιατρών για να τους πιστοποιήσει!

Όσο αφορά στη γραφειοκρατία της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι η ΑΜΚΕ υποβάλει αίτημα στη ΔΥΠΕ που πρέπει να υπάρχουν όλα τα παραπάνω, δηλαδή να πληρούν δεκαέξι προαπαιτούμενα κάθε ένα από τα οποία έχει τουλάχιστον πέντε έως δέκα παραμέτρους.

Η Υγειονομική Περιφέρεια εξετάζει εάν είναι επαρκές το αίτημα, εάν είναι έγκυρα όλα αυτά τα έγγραφα που πρέπει να στείλουν και που φθάνουν τα 300 και την πληρότητα όλων των φακέλων. Αφού τα εξετάσει όλα αυτά, τα διαβιβάζει στο Υπουργείο σε μία Επιτροπή που πρέπει να εξετάσει όλα αυτά και να γνωμοδοτήσει. Αφού η ΥΠΕ πάρει τη θετική γνωμοδότηση πρέπει η «Γαληνός» να συνάψει προγραμματική σύμβαση με όλα τα προγράμματα, κάτι που πρακτικά δεν γίνεται. Και αφού εξεταστούν όλα αυτά να εκδώσει την απόφαση η Διοικήτρια της ΥΠΕ και να κοινοποιηθεί.

Είπε, ακόμη, ότι αυτό είχε γίνει επειδή πριν δύο-τρία χρόνια άγνωστές ΜΚΟ με γιατρούς απ’ όλο τον κόσμο μπήκαν στους πρόσφυγες και εκεί το Υπουργείο κάλεσε τους ιατρικούς συλλόγους να κάνουν τους ελέγχους γιατί αδυνατούσε να τους κάνει και είχαν πει ότι θα βάλουν κάποιο πλαίσιο.

Από την  πλευρά του, ο κ. Διακογεωργίου, είπε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αιφνιδίασε όλους τους ιατρικούς συλλόγους που είχαν στο πρόγραμμά τους τις προληπτικές ιατρικές δραστηριότητες. Είπε, ακόμη, ότι η υγειονομική κάλυψη της ελληνικής περιφέρειας χαρακτηρίζεται από σημαντικά κενά και αυτά έρχονται να καλύψουν με τα προληπτικά προγράμματα. «Ο εθελοντισμός αντί να προάγεται, παραγκωνίζεται», είπε και συμπλήρωσε:

«Είμαστε επαγγελματίες γιατροί, προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών μας». Αναφέρθηκε και στο ότι απαγορεύει τη χρήση κινητών ιατρικών μονάδων τη στιγμή που χάρη σ’ αυτήν μπόρεσαν να κάνουν 800 οδοντιατρικές πράξεις στα νησιά.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο κ. Κασσάπης, εκφράστηκε με χαμηλότερους τόνους λέγοντας ότι θα πρέπει να βρουν μία μέση λύση στις προϋποθέσεις που τίθενται αφού πρέπει να μπει ένα πλαίσιο και μία τάξη.

Τέλος, οι ιατρικοί φορείς θα ζητήσουν να εκδοθεί ψήφισμα από την ΠΕΔ, τα κόμματα και θα στείλουν επιστολή και στους Δημάρχους των μικρών νησιών όπως και στην Κεντρική Διοίκηση.