“Ψάχνουν για Ταυτότητα”

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Όμοροι γείτονές μας – και όχι μόνον – «ψάχνουν» για ταυτότητα.

Κι επειδή δεν διαθέτουν δική τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο, να οικειοποιηθούν «ξένες» προς αυτούς, ταυτότητες. Έχομε π.χ. την όμορη Τουρκία, που απαρτίζεται από τουλάχιστον 16 διαφορετικές εθνότητες και 72 θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες (Οθωμανοί, Τουρκμάνοι, Σουίτες, Αλεβίδες, Σιίτες, Τσέτες, Κούρδοι, Άραβες, Γιουρούκοι, Αθίγγανοι, Τουρανοί  κ.α.) και προσπαθούν πάση θυσία, να δείξουν προς τα «έξω» και ιδιαίτερα προς τα Πολιτισμένα Ομοιογενή Δυτικά Κράτη, πως απαρτίζονται από μια φυλή.

Ο Sir Edwin Pears, διευκρινίζει: « Αυτές οι εθνικές ομάδες, μόλις ανεξαρτητοποιηθούν μέσα στην ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη ή μόλις απελευθερωθούν από την ασφυκτική καταπίεση του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου της Άγκυρας, θα ζητήσουν τη θεσμοθέτηση της εθνικής τους ταυτότητας, όπως με πάθος το επιδιώκουν τώρα οι εξεγερμένοι Κούρδοι στην Ανατολική κυρίως Τουρκία». 

Έχομε και το πρόσφατα νεοσύστατο κράτος των Σκοπίων με τη μεγάλη εθνοτική πολυμορφία, που αν και το μέγεθός τους είναι περίπου όση η Πελοπόννησος μας, και απαρτίζονται από τουλάχιστον τέσσερεις διαφορετικές «καταβολές» (διάβαζε σλαβικές φυλετικές ομάδες) προσπαθούν να βρουν «εθνική κάλυψη» χρησιμοποιώντας την ονομασία «Μακεδονία».

Πολύ θα ήθελα να ρωτήσω έναν Σκοπιανό, τι σημαίνει στις σλαβικές διαλέκτους της χώρας τους, η λέξη «Μακεδών» και τι γλώσσα μιλούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος φυσικά, όπως σε όλη τη Μακεδονία, πίστευε στο Δωδεκάθεο, όπως όλοι οι Έλληνες μιλούσε Ελληνικά (όπως και όλοι οι Μακεδόνες), γι’ αυτό και οι τραγωδίες και κωμωδίες, παίζονταν στη Μακεδονία - όπως σε όλη την Ελλάδα - χωρίς «μεταφραστές» και μεταφράσεις. Επίσης, ο Μέγας Αλέξανδρος στην μεγάλη του εκστρατεία μιλούσε ελληνικά, χρησιμοποιούσε ελληνικό νόμισμα, πίστευε στο Δωδεκάθεο, έφερε τον τίτλο «βασιλεύς των Ελλήνων».

Να του πω επίσης, του όμορου Σκοπιανού, ότι «Μακεδών» σημαίνει «Ψηλός» (Μακεδνός στα αρχαία ελληνικά) και «αυτός που ήρθε από ψηλά», δηλαδή, από βουνά. H FΥROM, κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 και το σύνταγμά τους ισχύει από τις 17 Νοεμβρίου 1991 και η πολυμορφία των κατοίκων απαρτίζεται από Σλαβομακεδόνες 64.1%, Αλβανούς 25.1%. Ρομά 2.6%, Σέρβους 1,7%, Τούρκους 3.8%, Βόσνιους 0,4% και άλλους 1%. Τα Σκόπια, είναι κυρίως Μουσουλμανική πόλη.

Όμορο κράτος και η Αλβανία, η μόνη επίσημα αθεϊστική χώρα – όπως η ίδια έχει αυτοανακηρυχθεί. Το 1912 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, το 1944 έγινε «Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία», εθνικός τους ήρωας είναι ο Σκερντέμπεης γνωστός ως Γεώργιος Καστριώτης. 

Οι αρχαίοι κάτοικοι της χώρας ήταν Ιλλυριοί. Αγνωστικιστές δηλώνουν το 35% των Αλβανών και άθεοι το 22% . Το 60%-65% των Αλβανών, δηλώνουν άθεοι. Οι Ορθόδοξοι είναι το 15% και οι Καθολικοί 8%, οι οποίοι όμως, δεν είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.  

Το 1924 ιδρύθηκε  Ορθόδοξη Εκκλησία και σήμερα είμαστε υπερήφανοι και προσευχόμαστε για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, του οποίου η προσφορά δεν περιορίζεται μόνον προς τους Χριστιανούς, αλλά πραγματώνει την Ευαγγελική ρήση: «Υπηρετείν» αδιακρίτως θρησκευτικής πίστης ή αθεΐας. 

Η εμφάνιση ενός ενιαίου Βουλγαρικού κράτους, ανάγεται στην ίδρυση της «Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας» το 681 μ.Χ., που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων και λειτούργησε ως Πολιτιστικός πυρήνας για τους Σλαβικούς λαούς κατά τον Μεσαίωνα. Βίωσε πολλές συγκρούσεις με τις γειτονικές της χώρες, αλλά ωθήθηκε να συμμαχήσει με τη Γερμανία και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Το 1946 έγινε Σοσιαλιστικό κράτος με μονοκομματικό σύστημα. 

Το 1989 στράφηκε στη Δημοκρατία και από το 1991 έχει Δημοκρατικό Σύνταγμα, με υψηλό βαθμό Πολιτισμού. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου Ευρώπης, του Οργανισμού Ασφάλειας & Συνεργασίας Ευρώπης (ΟΑΣΕΕ), μέλος του ΟΗΕ κ.α. 

Κατά την απογραφή του 2011, μόνον η πρωτεύουσά της η Σόφια έχει πληθυσμό 1.204.685 άτομα. Στην πλειονότητά τους οι Βούλγαροι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αξίζει να υπενθυμίσομε, τι δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Ροδιακή» πριν από δεκαετία και πλέον, ο Βούλγαρος Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Ευρώπης Alexander Surbanove: «Έχομε ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς σας χρωστούμε το αλφάβητό μας που μας το έδωσε ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, όπως και την Ορθοδοξία μας».