Φ. Ζαννετίδης: Υποχρέωση της πολιτείας να υπάρχουν γιατροί στη Νότια Ρόδο

Να σταματήσει να εφαρμόζει την τακτική αφαίμαξης γιατρών από τα ιατρεία της Νότιας Ρόδου, για να καλυφθούν κενές θέσεις σε άλλες περιοχές, ζήτησε από το υπουργείο υγείας ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Έχοντας γίνει και ο ίδιος δέκτης διαμαρτυριών από κατοίκους πολλών τοπικών κοινοτήτων, που έμειναν χωρίς ιατρική κάλυψη αλλά και με δεδομένο ότι η νότια Ρόδος φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες τουρίστες, έθεσε το θέμα και στο αναπτυξιακό συνέδριο της Σύρου.   

«Στο αναπτυξιακό συνέδριο της Σύρου έθεσα και ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τη Νότια Ρόδο, και τους κατοίκους της με τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από την περιοχή προς νησιά της Δωδεκανήσου» δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε «είναι υποχρέωση της πολιτείας να έχει γιατρούς στα νησιά όμως η περιοχή της Νότιας Ρόδου διαθέτει σήμερα 30.000 κλίνες και έχει μείνει με δύο γιατρούς, οι οποίοι ούτε τις ανάγκες εφημέρευσης του περιφερειακού ιατρείου Γενναδίου δεν καλύπτουν».

Μάλιστα τόνισε ότι περίπου 15 χωριά μένουν ακάλυπτα με αυτή την τακτική και απευθυνόμενος στο υπουργείο Υγείας είπε τα εξής: «Ζητούμε από το υπουργείο επιτέλους να σταματήσει, αυτό που έκανε και με άλλες κυβερνήσεις και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα, να βλέπει την υγεία και τους κατοίκους με αριθμούς γιατί υπάρχουν άνθρωποι και περιοχές και έχουν μεγάλη ανάγκη την παρουσία γιατρού. Η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα είναι ο Αρχάγγελος και απέχει ακόμα και 60 χλμ από κάποιες περιοχές, ενώ από άλλες απέχει ακόμα και 100 χλμ.

Αυτά δεν αγγίζουν το υπουργείο που συνεχίζει προκλητικά να ασκεί την ίδια πολιτική μη γνωρίζοντας ότι η περιοχή της Νότιας Ρόδου, αυτή την περίοδο, που έχει ξεκινήσει η σεζόν και υπάρχει υψηλή πληρότητα στις κλίνες της περιοχής, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αυτό τον προκλητικό τρόπο τις ανάγκες υγείας της περιοχής».

Παρεμπιπτόντως έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια έχει δεσμευμένα στον προϋπολογισμό της περιφέρειας χρήματα τα οποία περιμένουν την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο και τη 2η ΥΠΕ προκειμένου οι απομακρυσμένες αυτές περιοχές, όπως ο Έμπωνας και το Γεννάδι να έχουν ΕΚΑΒ 24ωρης λειτουργίας.

«Ακόμα και γιατρούς και νοσηλευτές έχουμε προβλέψει. Έχουμε δεσμεύσεις και πόρους από την αρχή της θητείας μας και είμαστε η πρώτη περιφέρεια που έχει εγκρίνει επίδομα στους γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών προκειμένου να δώσουμε κίνητρο για να επιλέγουν τα νησιά μας. 

Ακολούθησαν οι άλλες περιοχές και μετά και το υπουργείο με συμπληρωματικό επίδομα, ωστόσο παραμένει άλυτο το θέμα των απομακρυσμένων περιοχών. Καλώ όλους τους φορείς να στηρίξουν αυτό το αίτημα, να υπάρχουν γιατροί, στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές και να μην παίρνουν τον… έναν και να μη μένει κανένας.

Μπορούν όπως κάνουν άλλες διοικήσεις να στέλνουν διευθυντές γιατρούς από το νοσοκομείο, καθώς υπήρχαν εθελοντές ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το διάστημα που χρειαζόταν. Αυτό γιατί δε γίνεται; Συνεχίζουν με αυτό τον εξαιρετικά προκλητικό τρόπο να αδειάζουν τα απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία, από γιατρούς» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.