Το Μάιο τα προκριματικά παίδων και κορασίδων

Τις ημερομηνίες έναρξης των εθνικών πρωταθλημάτων ανδρών και γυναικών καθώς και του Κυπέλλου Ελλάδας, για την αγωνιστική περίοδο 2018-19, καθώς επίσης και τους όρους συμμετοχής ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με την κοινοποίηση της Γενικής Προκήρυξης.

Ο Κολοσσός H Hotels θα παίξει στο Κύπελλο ανδρών, το οποίο θ’ αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια διοργάνωση θα λάβει μέρος και ο Ιπποκράτης Casa Cook, είτε ως ομάδα της Α2 είτε της Β’ εθνικής.
Τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα προγραμματίστηκαν στις 6 και 7 Οκτωβρίου αντίστοιχα ενώ η Γ’ εθνική, που θα μας απασχολήσει εάν κι εφόσον προβιβαστεί η Καλλιθέα, θα ξεκινήσει στις 14 του ίδιου μήνα.

Επίσης, αν τα καταφέρει και η γυναικεία ομάδα του Ιπποκράτη στα μπαράζ ανόδου, η Α2 θ’ αρχίσει στις 27 Οκτωβρίου ενώ το Κύπελλο γυναικών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στους πρωταθλητές Δωδεκανήσου της νέας σεζόν, θα δώσουν προκριματικά πανελλήνιου πρωταθλήματος στις 20-24 Απριλίου (έφηβοι, νεανίδες) και 1-5 Μαΐου (παίδες, κορασίδες).
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι από φέτος οι αγώνες εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων θα διεξάγονται με μπάλες Molten αντί Spalding.

Τα κυριότερα σημεία της Γενικής Προκήρυξης 2018-19 αναφέρουν:
Άρθρο 1ο: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
α) Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών: 12/9/2018 – 31/5/2019.
β) Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών: 30/9/2018 - 31/5/2019.
γ) Πρωτάθλημα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών: 6/10/2018 - 31/5/2019.
δ) Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών: 7/10/2018 - 31/5/2019.
ε) Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών: 14/10/2018 - 31/5/2019.
στ) Πρωτάθλημα Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών: 27/10/2018 - 31/5/2019.
ζ) Πρωτάθλημα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών: 27/10/2018 - 31/5/2019.
η) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  Εφήβων: 2η Φάση (Προκριματικά) 20-24/04/2019 και Τελικοί 01-05/05/2019.
θ) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων: 2η Φάση (Προκριματικά) 20-24/04/2019 και Τελικοί 01-05/05/2019.
ι) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  Παίδων: 2η Φάση (Προκριματικά) 01-05/05/2019 και Τελικοί 26-30/06/2019.
ια) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων: 2η Φάση (Προκριματικά) 01-05/05/2019 και Τελικοί 03-07/07/2019.

Στις τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Εφήβων, Παίδων, Νεανίδων και Κορασίδων θα πάρουν μέρος έξι (6) Σωματεία και συγκεκριμένα:
1) Ο νικητής των αγώνων πρόκρισης μεταξύ των Πρωταθλητών ΕΚΑΣΑΜΑΘ, ΕΚΑΣΧ, ΕΚΑΣΚΕΜ, ΕΚΑΣΔΥΜ, ΕΣΚΑΘ και ΕΣΚΑΒΔΕ.
2) Ο νικητής των αγώνων πρόκρισης μεταξύ των Πρωταθλητών ΕΣΚΑΗ, ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΕΣΚΑΚ και ΕΣΚΑΣΕ.
3) Ο νικητής των αγώνων πρόκρισης μεταξύ των Πρωταθλητών ΕΚΑΣΚ, ΕΣΚ Κυκλάδων, ΤΕ Δωδ/σου, ΤΕ Σάμου, ΤΕ Λέσβου, ΤΕ Χίου.
4) Ο πρωταθλητής ΕΣΚΑ.
5) Ο πρωταθλητής ΕΚΑΣΘ και
6) Ο πρωταθλητής ΕΣΚΑΝΑ.
ιβ) Ειδικό Πρωτάθλημα για την άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών (2ος Όμιλος Νότου): 26-30/06/2019.

Στο Πρωτάθλημα αυτό δικαιούνται να πάρουν μέρος οι πρώτοι νικητές των Πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας των Τοπικών Επιτροπών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και της Ένωσης Κυκλάδων.
ιγ) Ειδικό Πρωτάθλημα για την άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία Γυναικών:  26-30/06/2019.
Στο Πρωτάθλημα αυτό δικαιούνται να πάρουν μέρος εις μεν τον Όμιλο Νότου οι πρώτοι νικητές των Πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας Γυναικών ΕΣΚΑΗ, ΕΚΑΣΚ, ΕΣΚΑΣΕ, ΕΣΚΑΚ, ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΕΣΚ Κυκλάδων, ΤΕ Λέσβου, ΤΕ Χίου, ΤΕ Σάμου και ΤΕ Δωδ/σου, εις δε τον Όμιλο Βορρά οι πρώτοι νικητές των Πρωταθλημάτων Α’ Κατηγορίας Γυναικών ΕΚΑΣΑΜΑΘ, ΕΚΑΣΚΕΜ, ΕΚΑΣΔΥΜ, ΕΣΚΑΘ, ΕΣΚΑΒΔΕ και ΕΚΑΣΧ.

Σημειώνεται ότι οι Πρωταθλητές ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ και ΕΚΑΣΘ ανέρχονται απευθείας στην Α2 Εθνική Κατηγορία κι εντάσσονται στους Ομίλους της, όπου λόγω έδρας ανήκουν.

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές πρέπει απαραίτητα να τελειώσουν τα Πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας Ανδρών (όπου απαιτείται), Α’ Κατηγορίας Γυναικών (όπου απαιτείται), Εφήβων, Παίδων, Νεανίδων και Κορασίδων το αργότερο 15 ημέρες πριν από την έναρξη των αντιστοίχων Πρωταθλημάτων (Πρόκρισης ή Πανελληνίων).
Εφιστάται η προσοχή των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών στην τήρηση των παραπάνω προθεσμιών, για την περάτωση των Πρωταθλημάτων τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι Πρωταθλητές τους θα αποκλείονται από τα αντίστοιχα Πρωταθλήματα.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι δεν θα γίνεται δεκτή για συμμετοχή στα παραπάνω Πρωταθλήματα (Ειδικά ανόδου στη Γ’ Εθν. Ανδρών – Α2 Εθν. Γυναικών και Πανελλήνια) ομάδα που θα προέρχεται από Πρωτάθλημα, στο οποίο πήραν μέρος λιγότερα από τέσσερα (4) Σωματεία.

Οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές υποχρεούνται να στέλνουν στην ΕΟΚ την τελική κατάταξη των αντιστοίχων Πρωταθλημάτων τους. Όπως, επίσης, την επιβεβαίωση σχετικά με τα σωματεία των εθνικών κατηγοριών ότι συμμετέχουν με τμήματα παίδων, εφήβων, κορασίδων και νεανίδων στα αντίστοιχα πρωταθλήματα των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών.

Η ΕΟΚ διατηρεί το δικαίωμα να υπαγάγει μεμονωμένα Σωματεία γειτονικών περιφερειών, σε Πρωτάθλημα που διοργανώνει Ένωση ή Τοπική Επιτροπή.
Τα ακριβή χρονικά όρια τέλεσης του καθενός από τα παραπάνω Πρωταθλήματα, καθώς και οτιδήποτε αφορά στη διοργάνωσή τους, θα καθοριστούν με τις Ειδικές Προκηρύξεις, που θα εκδοθούν έγκαιρα (από την ΕΟΚ ή τις Ενώσεις ή τις Τοπικές Επιτροπές).

Άρθρο 3ο: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων Σωματείων καθορίζονται στις διατάξεις των Κανονισμών της ΕΟΚ που αναφέρονται παραπάνω.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των Σωματείων στα εθνικά Πρωταθλήματα και το Κύπελλο Ελλάδας, είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΟΚ. Υποχρεωτική είναι, επίσης, και η παρουσία ιατρού στους αγώνες.
Η διάταξη αυτή δεν αφορά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και τα Ειδικά Πρωταθλήματα Ανόδου Ανδρών και Γυναικών.

Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν και στα Πρωταθλήματα Παίδων ή Εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο εθνικό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν.
Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα  Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών  Γυναικών πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σε ένα από τα Πρωταθλήματα Κορασίδων ή Νεανίδων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο εθνικό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν.

Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα στις φανέλες των αθλητών και αθλητριών να χρησιμοποιούν τους αριθμούς από 0 μέχρι και το 99 σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA και στο πάνω δεξί μέρος της φανέλας να υπάρχει το σήμα της Ομοσπονδίας. Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 21 άτομα (16 θέσεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας τα οποία αποτελούνται από τους αναπληρωματικούς –ές αθλητές –τριες και το staff της ομάδας). Η γηπεδούχος ομάδα εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση (προτιμάται άσπρη) και κάθεται αριστερά της Γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα με σκουρόχρωμη εμφάνιση και κάθεται δεξιά της Γραμματείας. Στην παρουσίαση των ομάδων, όπου γίνεται, θα πρέπει οι αθλητές –τριες να είναι ντυμένοι –ες το ίδιο (με εμφανίσεις ή warm up κλπ.).

Στις εμφανίσεις επιτρέπονται, όπως ορίζει και ο κανονισμός της FIBA, τρεις (3) διαφημίσεις, δύο (2) στη φανέλα εμπρός και πίσω και μία (1) στο σορτς εμπρός και δεξί πόδι. Σε περίπτωση παράβασης του ανωτέρω επιβάλλονται οι παρακάτω πειθαρχικές ποινές:
1) στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται η ποινή της αυστηρής επίπληξης
2) σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η ποινή αφαίρεσης ενός (1) βαθμού από το βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος όπου συμμετέχει την αγωνιστική περίοδο 2018-19.
Για τα  τοπικά Πρωταθλήματα Ανδρών & Γυναικών αποφασίζουν ανάλογα οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές.

Άρθρο 4ο: ΑΘΛΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Στα Πρωταθλήματα δικαιούνται να πάρουν μέρος οι αθλητές-τριες που πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου και του Άρθρου 36 των Κανονισμών της ΕΟΚ.
Κάθε Σωματείο δικαιούται να παρατάσσει, σε κάθε αγώνα, μέχρι δώδεκα (12) αθλητές-τριες.
Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών που διοργανώνουν η ΕΟΚ, οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές.

Στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας (1) αθλητής που προέρχεται από την ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA (κοινοτικός).
Στα πρωταθλήματα της Β’ και της Γ’ εθνικής κατηγορίας Ανδρών, σε περίπτωση που δηλώνεται δωδεκάδα (12) στο φύλλο αγώνα, υποχρεωτικά οι δύο (2) αθλητές θα είναι κάτω των είκοσι (20) ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1998 και νεότεροι.

Στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τρεις (3) αθλήτριες μη Ελληνίδες, που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα.
Στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας γυναικών, σε περίπτωση που δηλώνεται δωδεκάδα (12) στο φύλλο αγώνα, υποχρεωτικά οι δύο (2) αθλήτριες θα είναι κάτω των είκοσι ενός (21) ετών δηλαδή γεννηθείσες το έτος 1997 και νεότερες.

Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί αυτή η διάταξη το παράπτωμα χαρακτηρίζεται σαν «αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όποιες κυρώσεις προβλέπει ο κανονισμός της ΕΟΚ.
Σας γνωρίζουμε ότι στον περιορισμό των αλλοδαπών καλαθοσφαιριστών –στριών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών (Β’, Γ’ Ανδρών και Α2 Γυναικών) δεν συμπεριλαμβάνονται οι αλλοδαποί καλαθοσφαιριστές το δελτίο των οποίων έχει εκδοθεί πριν το 15ο έτος της ηλικίας τους.
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνονται μόνο αθλητές-τριες των σωματείων των οποίων το δελτίο αθλητικής ταυτότητας έχει εκδοθεί για πρώτη φορά στο ίδιο σωματείο και οι αθλητές-τριες εξακολουθούν να αγωνίζονται στο εν λόγω σωματείο.

β) Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων, δικαιούνται να πάρουν μέρος οι γεννημένοι τα έτη 2001, 2002 και τέσσερις (4) αθλητές του 2003 και νεότεροι.

γ) Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2003 και νεότεροι.

δ) Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ­Νεανίδων ­δικαιούνται να πάρουν μέρος Αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη 2001, 2002 και πέντε (5) αθλήτριες του 2003 και νεότερες.

ε) Στο Πανελλ­ήνιο ­Πρωτά­θλη­μα ­Κορα­σίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος  Αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2003 και νεότερες.

Τα αναφερόμενα στις παραγράφους β, γ, δ και ε θα ισχύσουν τόσο στα Τοπικά Πρωταθλήματα,  όσο και στις προκριματικές και τελικές φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων.
Η χρησιμοποίηση κορασίδων και παίδων στα πρωταθλήματα νεανίδων κι εφήβων δε θ’ αποτελεί πρόβλημα στην ΕΟΚ για τη σύγχρονη διεξαγωγή των δύο πρωταθλημάτων.

Επισημαίνεται ότι στην προκριματική και τελική φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν αποκλειστικά και μόνο δώδεκα (12) αθλητές-τριες, που θ’ αναγράφονται σε ονομαστική κατάσταση, η οποία θα κατατίθεται, πριν από την έναρξη του πρώτου αγώνα κάθε φάσης, στη γραμματεία των αγώνων, χωρίς δικαίωμα αντικατάστασης αθλητή ή αθλήτριας, για οποιονδήποτε λόγο και αιτία κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Η αντικατάσταση αθλητών – αθλητριών επιτρέπεται μόνο από την προκριματική φάση στην τελική.