Πάνω από ένα εκατομμύριο χρωστά η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν θα σταματήσει την παροχή νερού  από το φράγμα Γαδουρά, προς τη ΔΕΥΑΡ, παρά το γεγονός ότι η τελευταία δεν έχει καταβάλει το αντίτιμο, του κόστους για όσο χρονικό διάστημα υδροδοτείται το νησί.

Όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς η Περιφέρεια όπως τόνισε δεν πρόκειται να πάρει κάποια απόφαση που θα βλάψει τον τόπο.

«Το 2016 δεν υπήρξε καμία χρέωση, για το 2017 έχει σταλεί μία χρέωση που αφορά διάστημα περίπου 50 ημερών. Η ΔΕΥΑΡ έχει κάποια εσωτερικά θέματα κι έχω την εντύπωση ότι ο τρόπος με τον οποίο εξέδωσαν το ένταλμα για να πληρώσουν αυτό το μικρό ποσό στην Περιφέρεια ήταν αντικανονικός σε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία.

Εγώ ως πολιτικός θα πω ότι ήταν και πολιτικά απαράδεκτο αλλά αυτό που θέλω να ξέρει η κοινωνία είναι το εξής: η δική μας επιμονή να υπηρετήσουμε αυτό τον τόπο και να δίνουμε λύσεις στις ανάγκες και στα προβλήματά του ξεπερνά όποιο άλλο πειρασμό ή πρόκληση. 

Η υδροδότηση από το φράγμα Γαδουρά δεν θα σταματήσει. Μην ανησυχεί κανένας πολίτης… απλήρωτοι είμαστε, θυμωμένοι είμαστε, προσβεβλημένοι είμαστε αλλά αυτό δεν θα μας οδηγήσει ποτέ στο να πάρουμε απόφαση που θα βλάψει τον τόπο.
Θα βρεθεί τρόπος κάποια στιγμή να πληρωθούμε. Σήμερα ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ…

Κάποια στιγμή θα πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η λογική και στη ΔΕΥΑΡ» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το νησί και τα παράπονα που υπάρχουν πρόσθεσε τα εξής: «Τα προβλήματα της ύδρευσης που υπάρχουν σήμερα στο νησί, καθώς το φράγμα δεν μπορεί να υδροδοτήσει όλες τις περιοχές, είναι μία κατάσταση που μας τραυματίζει και μας πληγώνει. Έχουμε κάνει περισσότερα απ’ όσα μας αναλογούσαν. Οι συνεργάτες μου, με πολλά ξενύχτια και μεγάλο κόπο και αγώνα, κρατούν όρθιο το τεχνικό πρόγραμμα σε 45 νησιά του νοτίου Αιγαίου. 

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση υδροδότησης του νησιού από το φράγμα, τόνισε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί. «Είναι της τάξης των 90 εκ ευρώ, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση και έχουμε δώσει την προτεραιότητα που πρέπει. Παλεύουμε πολύ σκληρά για να βρούμε τη χρηματοδότηση που χρειάζεται. Μέσα στο 2018 ίσως να βρούμε πηγή χρηματοδότησης και τον τρόπο με τον οποίο το έργο θα δημοπρατηθεί. Ίσως να διατεθούν και ευρωπαϊκοί πόροι» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κληθείς, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, να σχολιάσει τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη ότι η Περιφέρεια δεν θα σταματήσει την υδροδότηση από το φράγμα του Γαδουρά, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καταβάλει κάποιο ποσό για τη διαχείριση του φράγματος όπως υποχρεούται από το Νοέμβριο του 2017, είπε ότι έγινε μία πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για ένα πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο, ύψους 361 χιλιάδων ευρώ και πριν μερικές ημέρες κατατέθηκε το ένταλμα στον Επίτροπο και έγιναν κάποιες παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτό.

Όταν εγκριθεί από τον Επίτροπο ή όποιο ποσό βγαίνει από την Επιτροπή θα πληρώνεται από τη ΔΕΥΑΡ, τόνισε.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να πει ότι τον ικανοποιεί η δήλωση αυτή του Περιφερειάρχη και ότι πρόκειται για το αυτονόητο.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η ΔΕΥΑΡ υποχρεώθηκε να υπογράψει μία σύμβαση που βγήκε από έναν διαγωνισμό που δεν τον διεξήγαγαν οι ίδιοι, τον είχε κάνει η Περιφέρεια με τον ανάδοχο που βγήκε. Και ειδικά πέρυσι με το θέμα της λειψυδρίας-ανέφερε-θα υπέγραφαν οποιοδήποτε έγγραφο. Αυτή είναι η συμφωνία και τη σέβονται.

Είπε, ακόμη, ότι ειπώθηκε ότι θα πληρώνει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το νερό αλλά τα διυλιστήρια έχουν δυνατότητα για 60 χιλιάδες λίτρα την ημέρα, αυτή τη στιγμή όμως παίρνουμε μάξιμουμ 10-15 χιλιάδες λίτρα την ημέρα και αντί 0,06Λ το νερό, στοιχίζει 0,66 Λ ενώ από τις γεωτρήσεις 0,37Λ.

«Να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και ανέφερε πάντως ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ευθύνη ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Περιφερειάρχης γιατί ο αγωγός έρχεται μέχρι τη Ρόδο. Είπαν, λοιπόν, εκ των ενόντων να χρηματοδοτήσουν έργα που θα συνδέσουν τον αγωγό.

Η ΔΕΥΑΡ χρηματοδότησε έργο με ίδιους πόρους 500 χιλιάδων ευρώ- ως μη όφειλε, όπως είπε, γιατί ήταν έργο του ΠΔΕ-για τα Κολύμπια. Επίσης, ολοκληρώνεται το έργο και η δεξαμενή και δεν μπορούν να βρουν που έχουν αφήσει οι κατασκευαστές τη βάνα για να συνδέσουν εκεί.

Ακόμη, άλλα 500 χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν στην περιοχή Τσαΐρι για να γίνει μία σύνδεση και μία παράκαμψη και αυτή τη στιγμή ξεκινάει άλλη μία σύνδεση για τα Στεγνά. Άρα, όπως είπε, η ΔΕΥΑΡ από μόνη της αυτή τη στιγμή έχει πληρώσει 1,3 εκατ. ευρώ. 

Επίσης,  περιμένουν από μέρα σε μέρα τη χρηματοδότηση των 3,9 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για να ξεκινήσει η διαδικασία και ο διαγωνισμός για να πάει ο αγωγός από τα διυλιστήρια στην Κάλαθο ώστε να μπορέσουν να καλύψουν την περιοχή Νότιας Ρόδου.

«Έχει πολύ δρόμο το φράγμα και εκ των πραγμάτων, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, πρέπει να είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα πάνω στο νησί», κατέληξε ο Δήμαρχος.