Σε κυνήγι πόρων και εκπόνηση μελετών ο Δήμος Ρόδου

Μία πυρετώδη κατάσταση αυτή την περίοδο για τις υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου, που έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι πόρων και εκπόνηση μελετών για  την ετοιμότητα του Δήμου ως προς την ένταξη και την εκτέλεση έργων, περιέγραψε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζηδιάκος έκανε ένα σχόλιο λέγοντας ότι για να είναι η Ρόδος πρώτη σε πληρότητες αυτή την περίοδο, σημαίνει ότι κάτι πάει καλά ή καλύτερα σ’ αυτό τον τόπο και σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερα ρεκόρ. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία πληθώρα έργων που είτε προγραμματίζονται είτε εκτελούνται αυτό το διάστημα.

Καταρχήν, είπε ότι αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να “τρέξουν” όλες οι μελέτες που έχουν να κάνουν με εκτελέσεις έργων, τα οποία με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, χρειάζονται περίπου έξι έως οκτώ μήνες. Άρα, το αργότερο μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για να πετύχουν το στόχο που έχουν θέσει.

Αυτός έγκειται στο ότι, στο νησί, τα έργα πρέπει να εκτελούνται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο στις τουριστικές περιοχές για να είναι εκτός σεζόν, ενώ στο υπόλοιπο νησί μπορούν να γίνονται και την υπόλοιπη περίοδο.

Όσον αφορά, λοιπόν, στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί στις αρχές της εβδομάδας ήρθε η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για τη δημοπράτηση της μελέτης που έχουν εκπονήσει οι Υπηρεσίες του Δήμου για την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Ο προϋπολογισμός ήταν 695 χιλιάδες ευρώ,  από τα οποία οι 456 χιλιάδες ευρώ είναι χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 110 χιλιάδες ευρώ θα συμπληρώσει ο Δήμος από δικούς του πόρους.

Επίσης, στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος στο ΕΣΠΑ για ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, έχουν βρει μία μελέτη την οποία και “έτρεξαν”. Αυτή έχει να κάνει με την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής «Φασούλι» στην Ψίνθο, ύψους 327 χιλιάδων ευρώ.

Στη συνέχεια, λοιπόν,  θέλησε να εκφράσει τις ειλικρινείς του ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες του αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αφού, όπως είπε, για να ενταχθούν αυτά τα έργα δούλεψαν υπερωριακά και έτσι τα κατάφεραν. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι έχουν πάρα πολλά χρόνια να γίνουν εργασίες ή να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπλαστούν το Ροδίνι, οι Πεταλούδες κ.α.  

Και τόνισε ότι «δεν πέρασε πρόγραμμα, είτε ήταν εθνικό είτε ήταν ευρωπαϊκό που να μην καταθέσει ο Δήμος της Ρόδου κάποια πρόταση και είναι στην ευχάριστη θέση να λέει ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις πετυχαίνουμε την ένταξη. Πάει να πει ότι υπάρχει και η επιστημοσύνη και η αρτιότητα των μελετών ότι είναι στη φάση της υποβολής και της συγκριτικής αξιολόγησης. Γιατί δεν δίνονται τυχαία οι χρηματοδοτήσεις».

Ανέφερε, ακόμη, ότι όλη αυτή την εβδομάδα, είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπει την τελική φάση των μελετών που έχουν συντάξει οι Τεχνικές Υπηρεσίες για την ολοκλήρωση αφενός κάποιων έργων που ήταν ημιτελή και αφετέρου για την ένταξη, δημοπράτηση και εκτέλεση νέων έργων που έχουν να κάνουν τόσο με την πόλη της Ρόδου όσο και με τις δημοτικές ενότητες, από ίδιους πόρους.

Θύμισε ότι, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δ.σ. είχαν εγκριθεί μελέτες της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ περίπου από προγράμματα και μελέτες. Στο επόμενο, λοιπόν, τρέχουν πυρετωδώς ώστε την επόμενη Δευτέρα να κατατεθούν οι μελέτες που έχουν να κάνουν με τις υπόλοιπες δ.ε. όπως Αρχαγγέλου που διατίθεται κονδύλι 400 χιλιάδων ευρώ για τη διαμόρφωση του δρόμου από την ε.ο. μέχρι τα Στεγνά, άλλες 300 χιλιάδες ευρώ για τις υπόλοιπες εργασίες διαμόρφωσης-ασφαλτόστρωσης των οδών σε Αρχάγγελο-Μαλώνα –Μάσαρι.

Επίσης,  χθες ολοκλήρωσαν τις μελέτες της Νότιας Ρόδου και Λίνδου, πάλι με το αντίστοιχο ποσό. Ειδικά στη Νότια Ρόδο που φιλοξενούνται φωτοβολταϊκά, θύμισε ότι οφείλουν να καταβάλουν ένα τέλος στο Δήμο το οποίο και κατανέμεται στις περιοχές αυτές, κάτι που έγινε και στον Ατάβυρο.

Ακόμη, έρχονται για έγκριση στο δ.σ. τρεις μελέτες που έχουν να κάνουν με την πόλη της Ρόδου: Η μία είναι ύψους 400 χιλιάδων ευρώ για νέα πεζοδρόμια, η άλλη 400 χιλιάδες ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και 150 χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση των κυβόλιθων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου αφού έχουν περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια που τοποθετήθηκαν.Παράλληλα, υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια. Μία είναι ύψους 300 χιλιάδων ευρώ για παρεμβάσεις στο φυτώριο.

Μία μελέτη για την οποία πίεζε να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο είναι η β’ φάση του Ροδινιού που θα φθάσει στο 1 εκατ. ευρώ και είναι εγγεγραμμένη η πίστωση στην Περιφέρεια με π.σ.

Αυτήν θα την υποβάλουν τις επόμενες ημέρες στον Περιφερειάρχη γιατί θα καλύψουν όσα δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο της ανάπλασης από τη μελέτη αυτή. Η εργολαβία που θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβρη, αναφέρεται στην περιοχή που είναι από τη λίμνη και μέσα σε όλο το πάρκο του Ροδινιού.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος έχει ολοκληρώσει τη μελέτη που έχει να κάνει με το δρόμο που δεν είχε ενταχθεί, την περιπατητική οδό που φθάνει στα πευκάκια όπου διαμορφώνεται ένα άλσος με ένα τουριστικό περίπτερο. Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, είναι μία πολύ όμορφη μελέτη που καλύπτει τα πάντα και ευελπιστεί ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη για να προχωρήσουν στη δημοπράτηση ώστε να μπει ο εργολάβος και υπολογίζει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα ολοκληρωθεί.

«Είναι πραγματικά μία περίοδος τώρα που όλες οι υπηρεσίες προσπαθούν να αξιοποιήσουν και τον ελάχιστο πόρο και το ελάχιστο πρόγραμμα», τόνισε. Αναφέρθηκε και στην πορεία του έργου της επέκτασης του ξύλινου πεζόδρομου, μετά και από τη συνεργασία που είχαν οι υπηρεσίες του Δήμου με το Λιμενικό Ταμείο τις προηγούμενες ημέρες.

 Όπως είπε, το Λ.Τ. έχει ολοκληρώσει και ελέγχει τα τεύχη δημοπράτησης για να υποβάλουν στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας τη μελέτη για τον ξύλινο πεζόδρομο για το τμήμα από τα σφαγεία μέχρι του Κόβα και μέχρι τέλος του μήνα θα αρχίσουν να συντάσσουν τα τεύχη για το υπόλοιπο τμήμα που έχει ενταχθεί στο Ειδικό πρόγραμμα μέχρι τη Θαλασσινή Πύλη.

Την ίδια περίοδο, θα είναι έτοιμο να υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή το πραγματικά μεγάλο έργο που έχει να κάνει με την επέκταση της περιμετρικής οδού, με διπλή λωρίδα ανά κατεύθυνση, από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου μέχρι τα σφαγεία και επιστροφή. Η μελέτη προβλέπει και τις θέσεις στάθμευσης, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, κοινόχρηστους χώρους σε πράσινο κτλ.

Τέλος, στη συνεδρίαση του δ.σ. τέλη του μηνός, κατατίθεται αρχικά μία μεγάλη μελέτη της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ για τον Αρχάγγελο που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, άνοιξε ένα μέτρο στο ΕΣΠΑ και ενώ θα μπορούσε να συντηρήσει πολλά σχολικά κτίρια το πρόγραμμα απαιτεί να είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας στο Δήμο κάτι που δεν συμβαίνει γι’ αυτό περιορίστηκε στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου που είναι ιδιοκτησίας του.

Ακόμη, αυτές τις ημέρες, είχε ενημέρωση ότι ανοίγει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση υπαιθρίων αγορών το οποίο, όμως, θέλει πολύ καλή τεκμηρίωση και απαιτείται η σύμπραξη του Δήμου με τον ΕΣΡ ή το ΕΒΕΔ. Είχε συνάντηση με τεχνικό σύμβουλο και έδωσε εντολή να συνταχθεί το σχετικό τεχνικό δελτίο.

Αυτό προβλέπει αναπλάσεις σε περιοχές που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και με το μελετητή είδαν ότι τα κριτήρια ένταξης πληροί η περιοχή από την οδό Αβέρωφ, Δημητρίου Θεοδωράκη μέχρι Αλεξάνδρου Διάκου, Ηρώων Πολυτεχνείου κτλ. γιατί πρέπει να έχει πάνω από διακόσια καταστήματα, υφιστάμενους πεζόδρομους κτλ. 

Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την ανακαίνιση της Νέας Αγοράς, με τις εξελίξεις που αναμένει από το ΤΑΙΠΕΔ, συν τις εργασίες στο «Ήχος και Φως», ο κ. Χατζηδιάκος πιστεύει ότι μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα δύο-τριών ετών θα έχουμε την ανάπλαση όλης της περιοχής από το λιμάνι μέχρι το κέντρο.