«Αστυπάλαια με λένε»: Μια συγγραφέας, ένα βιβλίο, ένα Φεστιβάλ και ένα νησί...

«Αστυπάλαια με λένε»: Μια συγγραφέας, ένα βιβλίο,  ένα Φεστιβάλ και ένα νησί...

«Αστυπάλαια με λένε»: Μια συγγραφέας, ένα βιβλίο, ένα Φεστιβάλ και ένα νησί...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 231 ΦΟΡΕΣ

«Αστυπάλαια με λένε» είναι το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέα-αστυνομικού Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, ένα βιβλίο που βάζει πλώρη για το όμορφο νησί των Κυκλάδων όπου θα ανακαλύψουμε τι κρύβουν οι σκορπισμένοι στις θάλασσες βράχοι αλλά και το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας.

Τι κρύβουν οι βράχοι που ’ναι σκορπισμένοι στις θάλασσες; Ποιος φυλάγει την κόρη με την άδολη καλοσύνη στην καρδιά; Τι σχήμα έχει η καρδιά της, ποια χρώματα αναβλύζει;

Ποιος μπορεί να πει τ’ όνομα του κοριτσιού, ποιος να το αντικρίσει; Γιατί να γίνει η «αγάπη» φυλακή, γιατί να γίνει φόβος; Όλες τις απαντήσεις τις δίνουν οι σελίδες του παιδικού βιβλίου «Αστυπάλαια με λένε» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

«Η Αστυπάλαια στάθηκε για μένα ένας τόπος έκπληξη. Η παράξενη ομορφιά της που κινείται σε πολλά επίπεδα μου δημιούργησαν την ανάγκη να υμνήσω τον τόπο της, την αγκάλη της, που κλείνει με θέρμη κάθε πλάσμα που την κατοικεί ή την επισκέπτεται. Την ίδια της την ψυχή, όπως την είδα να είναι πλασμένη από τα βασικά δομικά στοιχεία της.


Τον βράχο που είναι χτισμένη, το κάστρο που φοράει για στέμμα, τα λευκά της σπίτια που μοιάζουν σαν φόρεμα με πτυχές, που κρύβουν παραμύθια, τα απόκρημνα ακρογιάλια της και την καρδιά της, που μοιάζει πράγματι με πεταλούδα…

Είναι τόσα τα χρώματά της, όσα και τα χρώματα των συναισθημάτων που προκαλεί!», δηλώνει στο ert.gr η συγγραφέας.

Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Μαριάννα Φραγκούλη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Το σύνολο της συγγραφικής αμοιβής και πλέον θα διατεθεί για τη στήριξη των άπορων οικογενειών της Αστυπάλαιας.


1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας

Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας με κεντρικό σύνθημα «Τα βιβλία παίζει» πραγματοποιήθηκε 1-4 Ιουνίου 2018. Ήταν ένα τετραήμερο δράσεων και εργαστηρίων με επίκεντρο το παιδί. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για τέσσερις ημέρες το νησί της Αστυπάλαιας έγινε το επίκεντρο του πολιτισμού. Έντεκα δημιουργοί, συγγραφείς, μουσικοί και επιστήμονες από την Ελλάδα παρουσίασαν τα έργα τους σε μαθητές και γονείς, πραγματοποιώντας δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο.

Σε παραλίες, σχολεία, σοκάκια, μουσεία και πλατείες με συγγραφικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια φιλαναγνωσίας, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, η μαγεία του βιβλίου απλώθηκε σε ολόκληρο το νησί, δίνοντας στην όλη διοργάνωση μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Η εικονογράφος-συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση, πραγματοποίησε το διαδραστικό οπτικοακουστικό πρόγραμμα Ζωγραφήγηση.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου παρουσίασε τα βιβλία του «Απέναντι» (εκδ. ΙΚΑΡΟΣ) και «Αφαιρέθηκα» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ) και κάλεσε τα παιδιά να τον ακολουθήσουν με παιχνίδια και πολλή μουσική.

Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος παρουσίασε το βιβλίο του «Ο Κώδικας της Λέρου» (εκδ. ΚΕΔΡΟΣ) και δημιούργησε με τα παιδιά ένα καινούριο παραμύθι για την Αστυπάλαια με τη βοήθεια της… Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών.

Η Μαργαρίτα Κωτσίνη, υπεύθυνη προγραμμάτων των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΚΟΠΙΟ, πραγματοποίησε το εργαστήρι «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το βιβλίο», καλώντας τα παιδιά να κατασκευάσουν το δικό τους βιβλίο.

Η καλλιτεχνική δημιουργική ομάδα La Petite Marguerite παρουσίασε με στοιχεία από το θέατρο, τον χορό και το θέατρο του δρόμου μια performance σαπουνόπερας, ενώ πραγματοποίησε με τα παιδιά το πρόγραμμα BUBBLE PLAY, που απλά σημαίνει ζωγραφική με σαπουνόφουσκες για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τον μαγικό κόσμο της σαπουνόφουσκας.

Η Κατερίνα Αλεξιάδη, με οδηγό την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Παιχνίδια τα’ ουρανού και του νερού», κάλεσε τα παιδιά όχι μόνο να απαγγείλουν αλλά και να μελοποιήσουν τους στίχους με μικρά μουσικά όργανα της ορχήστρας CARL OFF.

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νίκος Φίλιππας, ανέλυσε όρους όπως η αποταμίευση, ο προγραμματισμός και άλλες οικονομικές έννοιες.

Ο Βαγγέλης Μακρής από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια».

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία στήριξαν το Φεστιβάλ με την προσφορά παιδικών βιβλίων για την οδική ασφάλεια, ενώ το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχε με τη μεταφορά παιδιών από το νησί της Ανάφης ώστε να συμμετέχουν στις δράσεις, σε μια μονοήμερη αποστολή αγάπης.

Στις δράσεις συμμετείχε ενεργά και ο γαϊδαράκος Αλφαβήτας, ο οποίος μαζί με τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο, μύησαν τα παιδιά στον τρόπο αναζήτησης και επιλογής των βιβλίων. Το Φεστιβάλ στήριξαν η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ.

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε ακόμη

Αστυπάλαια: Προβάλλεται σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία για διακοπές το 2024 χωρίς μαζικό τουρισμό

Γιατί δεν έγινε δεκτή η ένσταση που κατέθεσε ο δήμος Αστυπάλαιας;

Δήμαρχος Αστυπάλαιας: «Δεν έχουμε ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο καθαριότητας»

Κοινοβουλευτική αναφορά- παρέμβαση του Β. Υψηλάντη για μείωση των αντικειμενικών αξιών της Αστυπάλαιας

Τα «Ελεγεία της Οξώπετρας» του Ελύτη βρήκαν τη θέση τους στην Αστυπάλαια

Ν. Κομηνέας: Ο δήμος Αστυπάλαιας δεν έχει γνώση για τη μεγάλη τουριστική επένδυση

Μέγα πρότζεκτ 2.000 στρεμμάτων στην Αστυπάλαια

Σύμβαση για την ανάδειξη των μονοπατιών της Αστυπάλαιας