Έργα 22 εκατομμυρίων θα εκτελεστούν στο νησί της Ρόδου

Τεχνικά έργα στην πλειοψηφία τους οδικά, που πλησιάζουν σε προϋπολογισμό τα 22 εκατομμύρια ευρώ θα εκτελέσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στο νησί της Ρόδου.

Ένα μέρος από αυτά έχουν εκτελεστεί, κάποια άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ άλλα ετοιμάζονται προς δημοπράτηση,  αφού προηγηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι.

Από τα έργα που θα υλοποιηθούν ξεχωρίζει το έργο των διαγραμμίσεων σε όλο το μήκος του νησιού της Ρόδου, που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα περιλαμβάνει διαγραμμίσεις κάθε είδους σε μία έκταση 600 χιλιομέτρων, ένα έργο με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο σύμβουλος του περιφερειάρχη σε τεχνικά θέματα Σάκης Στάγκας, αυτό που θα γίνει στο νησί μας δεν έχει προηγούμενο σε όλη την επικράτεια της περιφέρειας.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα υλικά για τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θα χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα θερμοπλαστικό, ένα υλικό μεγάλη αντοχής που είναι διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη ώστε οι δρόμοι μας να γίνουν σύγχρονοι, λειτουργικοί αλλά και ασφαλείς, όπως ταιριάζει σε έναν τουριστικό προορισμό όπως ο δικός μας.

Συγκεκριμένα,  από θερμοπλαστικό θα αποτελούνται οι λωρίδες της σήμανσης που θα δημιουργηθούν και θα τοποθετηθούν με ειδική τεχνική αφού θερμανθούν από κατάλληλο μηχάνημα που θα πρέπει να έχει ο εργολάβος και ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεσή του όταν θα γίνει ο διαγωνισμός.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο υλικό έχει ιδιότητες τέτοιες που το κάνουν να είναι ανθεκτικό σε κάθε πρόσκρουση, να αντέχει σε ζεστά και ψυχρά κλίματα ανάλογα με την κατηγορία του, χωρίς να προκαλούνται σε αυτό ρωγμές.

Όπως τόνισε ο κ. Στάγκας, το κυριότερο είναι η διάρκεια ζωής του.

 


Ενώ δηλαδή οι διαγραμμίσεις που γίνονταν μέχρι σήμερα με το συνήθη τρόπο, είχαν περιορισμένη διάρκεια ζωής μόλις λίγων μηνών, στο εξής οι διαγραμμίσεις με θερμοπλαστικό θα αντέχουν από 3 έως 5 χρόνια. Και αυτό γιατί το υλικό είναι τέτοιο που δε φθείρεται από τα ελαστικά των τροχοφόρων και τις καιρικές συνθήκες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Μάλιστα αν χρειαστεί μετά από χρόνια να ανανεωθεί, η νέα λωρίδα από θερμοπλαστικό τοποθετείται με την ίδια διαδικασία πάνω στην παλιά.

Πιο αναλυτικά,  τα κυριότερα από τα έργα που έχει προγραμματίσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για το νησί της Ρόδου είναι τα εξής:
- Γέφυρα Αφάντου: ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ανάδοχος του έργου: Θ. Μητσόπουλος

- Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Ρόδου από δημοτική ενότητα Λίνδου έως νότια Ρόδο: ένα έργο 1,8 εκατομμυρίου ευρώ που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της περιφέρειας μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ανάδοχος του έργου Γ. Μαστρογιαννάκης

- Συντήρηση εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου: έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ανάδοχος του έργου Μ. Ζαράνης

- Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας  στο δρόμο Τσαΐρι-αεροδρόμιο: το έργο ύψους 700.000 ευρώ ξεκινά σε περίπου δέκα μέρες και χρηματοδοτείται επίσης από ίδιους πόρους της περιφέρειας μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ανάδοχος Μ. Ζαράνης
- Ασφαλτόστρωση στη νέα οδό Πρασονήσι-Βρουλιά: το έργο ύψους 200.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Ανάδοχος A. Χατζηκάλφας.  

- Ασφαλτόστρωση στο δρόμο Άγιος Θωμάς-Μεσαναγρός: το έργο είναι ύψους 100.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Ανάδοχος εταιρία Τσακίρης.
- Αντικατάσταση, επέκταση και ανάδειξη ηλεκτροφωτισμού νήσου Ρόδου: έργο προϋπολογισμού  6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Προσωρινός ανάδοχος Χ. Παναγιωτόπουλος

- Προμήθεια φωτιστικών led για το παραπάνω έργο: προϋπολογισμός 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και λήγει στο τέλος του μήνα
- Αποκατάσταση και συντήρηση του δρόμου από Ρόδο έως Μονόλιθο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και από Ρόδο προς Σάλακο, Πλατάνια, Απόλλωνα, Έμπωνα, κλπ προϋπολογισμού επίσης 900.000 ευρώ

- Τοποθέτηση φωτισμού στους πρόποδες Φιλερήμου κόστους 180.000 ευρώ έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη
- Διαμόρφωση δρόμου από Κατταβιά έως Μεσαναγρό κόστους 100.000 ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί . Ανάδοχος Γ. Μαστρογιαννάκης

- Διαμόρφωση δρόμου από Λάερμα έως Θάρρι κόστους 100.000 ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί. Ανάδοχος Α. Καλοπήτας.

Σημειώνεται ότι όσα από τα παραπάνω έργα εκτελέστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν αναδόχους ροδίτικες εταιρίες.