Στην τελική ευθεία για το Πανελλήνιο Ιστιοπλοΐας στη Ρόδο

Στην τελική ευθεία για το Πανελλήνιο Ιστιοπλοΐας στη Ρόδο

Στην τελική ευθεία για το Πανελλήνιο Ιστιοπλοΐας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 194 ΦΟΡΕΣ

Αφορά τα σκάφη Laser RDL στην κατηγορία Ανδρών και θα διοργανωθεί από τον ΝΟΡ 21-24 Ιουνίου στο νησί μας. Η ιστορία του συγκεκριμένου τύπου σκάφους και οι λεπτομέρειες των αγώνων

Σήμερα λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανδρών για σκάφη Laser RDL στη Ρόδο από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου.

Τη διοργάνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας έχει αναλάβει ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχοντας τη στήριξη του Δήμου Ρόδου, με αρωγό επίσης την Blue Star Ferries που προσφέρει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων.

Στους αγώνες θα συμμετάσχουν περίπου 100 ιστιοπλόοι υψηλού επιπέδου για την πρόκριση σε διεθνείς αγώνες.

Ας μάθουμε κάποια πράγματα για το σκάφος Laser:
Το Διεθνούς Κλάσης ιστιοφόρο Laser, που επίσης ονομάζεται και Laser Standard ή Laser One, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία των μικρών ιστιοπλοϊκών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το σκάφος μπορεί να πλεύσει με ένα ή δύο άτομα, αλλά συνηθίζεται να κυβερνάται από ένα.

Ο σχεδιασμός, που έγινε από τον Bruce Kirby, τονίζει την απλότητα και την απόδοση και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστούν το Laser τόσο δημοφιλές. Σημειωτέον, ότι είναι από τα παλαιότερα στο είδος του, καθώς μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής.

Υπάρχουν παγκοσμίως τρία εργοστάσια κατασκευής Laser, που κατασκευάζουν One Design σκάφη.

Υπάρχουν όμως τρεις κατηγορίες Laser, και η διαφορά τους έγκειται στην επιφάνεια ιστιοφορίας.

Συγκεκριμένα, ο όρος Laser αναφέρεται συνήθως στο Laser Standard που έχει το μεγαλύτερο ιστίο και πανί. Υπάρχουν όμως ακόμη δύο σχέδια, το Laser Radial και το Laser 4.7.

Οι νέοι ξεκινούν με το 4,7 και μεγαλώνοντας απλά αλλάζουν τα ιστία… Είναι ιδανικό για τους μικρούς, που έχουν μόλις «αποφοιτήσει» από το Optimist. Η περιοχή του ιστίου είναι κατά 35% μικρότερη από το Laser Standard.

Το Laser Radial είναι το επόμενο βήμα, με ιστίο μικρότερο κατά 18% από το Laser Standard. Το συγκεκριμένο έχει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες.

Το Laser Standard μπορεί να πλεύσει με οποιοδήποτε βάρος, όμως όταν ο άνεμος είναι δυνατός, είναι καλύτερα να είναι μεγάλο και το βάρος του ιστιοπλόου.

Διαστάσεις:
Μήκος: 4,23 m
Πλάτος: 1,37m
Βάρος: 57 kg
Ιστιοφορία 4.7: 4,70 m²
Ιστιοφορία RDL: 5,76 m²
Ιστιοφορία STR:7,06 m²

Ιδανικό βάρος κυβερνήτη 4.7: 58 kg
Ιδανικό βάρος κυβερνήτη RDL: 70 kg
Ιδανικό βάρος κυβερνήτη STR: 80 kg

Όριο ηλικίας 4.7: 17 ετών
Αξία σκάφους: 7.000€

Αριθμός συμμετοχής σκαφών στο Πανελλήνιο: 140 σκάφη
(Τα στοιχεία για το σκάφος είναι από το sailing-info.gr.)

Περισσότερα για τον αγώνα, από τη σχετική προκήρυξη:

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ
Η γραμματεία αγώνων θα είναι στα γραφεία του διοργανωτή Ομίλου. Τηλ: 2241038043, FAX: 2241023287 e-mail: nomilosr@otenet.gr website: http://www.norodou.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ LASER Ανδρών - Νέων Ανδρών U19- Εφήβων U17
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

-Οι αγώνες θα διεξαχθούν βάσει: α) των κανονισμών αγώνων ιστιοπλοΐας της WS 2017-2020 (RRS). β) των κανονισμών των κλάσεων. γ). της προκήρυξης. δ). των οδηγιών πλου. ε) των σχετικών εγκυκλίων της Ε.Ι.Ο – Αγωνιστικό πρόγραμμα 2018.

-Οι οδηγίες πλου μπορούν να τροποποιήσουν κανόνες, όπου αυτό επιτρέπεται (κανόνας 86 RRS 2017-2020).

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές κάτοχοι δελτίου της Ε.Ι.Ο. με ετήσια ιατρική γνωμάτευση σε ισχύ.

-Οι όμιλοι θα πρέπει να στείλουν με email τα παρακάτω έγραφα-δικαιολογητικά: Δελτία αθλητών-ασφάλειες σκαφών,-ασφάλεια φουσκωτο-ταυτότητα προπονητή ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δίπλωμα ταχυπλόου.

- Οι όμιλοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι σήμερα Tel: 2241038043 FAX: 2241023287 e-mail: nomilosr@otenet.gr website: http://www.norodou.gr

-Για να γίνει δεκτή η δήλωση συμμετοχής απαιτείται ο όμιλος να διαθέτει σωστικό σκάφος και προπονητή, το όνομα του οποίου πρέπει να γνωστοποιηθεί με τη δήλωση συμμετοχής του ομίλου. Το παράβολο συμμετοχής ορίζεται στα 15€. Ε.Ι.Ο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21/06/2018 Πέμπτη

09:00-20.00 Αφίξεις, δηλώσεις, σφράγισμα πανιών

22/06/2018 Παρασκευή
09:00-11.00 Αφίξεις, δηλώσεις, σφράγισμα πανιών
12:00 Ιστιοδρομίες

23/06/2018 Σάββατο
12:00 Ιστιοδρομίες

24/06/2018 Κυριακή
11:00 Ιστιοδρομίες

Την τελευταία ημέρα των αγώνων δεν θα δοθεί εκκίνηση μετά τις 14:00. Δεν θα διεξαχθούν περισσότερες από 4 ιστιοδρομίες την ημέρα, ενώ προγραμματίζονται συνολικά 9 για όλη τη διοργάνωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΛΟΥ
Οι οδηγίες πλου θα διατίθενται στη γραμματεία των αγώνων οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον τρόπο διεξαγωγής καθώς και τις διαδρομές του αγώνα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΝΩΝ
Θα εφαρμοστεί το παράρτημα Ρ των RRS 2017-2020

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ο αγώνας είναι έγκυρος αν πραγματοποιηθούν έστω και 4 ιστιοδρομίες. Εάν διεξαχθούν 4 ή και περισσότερες ιστιοδρομίες θα εξαιρείται 1.

ΣΥΝΟΔΑ ΣΚΑΦΗ
Τα συνοδά σκάφη πρέπει να δηλωθούν στη γραμματεία αγώνων και οι χειριστές πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τις μετακινήσεις τους. Υποχρεωτικά θα πρέπει να φορούν σωσίβιο καθώς και το βραχιόλι ασφαλείας (quick - stop) που συνδέεται με το διακόπτη της μηχανής. Επίσης πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος ταχυπλόου. Ο κάθε όμιλος θα πρέπει ανά 10 αθλητές να διαθέτει και ένα σωστικό σκάφος.

ΕΠΑΘΛΑ
Έπαθλα θα απονεμηθούν στους 3 πρώτους αθλητές και 3 πρώτες αθλήτριες κάθε κατηγορίας.

ΕΥΘΥΝΗ
Όλοι οι αθλητές αγωνίζονται σύμφωνα με τον θεμελιώδη κανόνα 4, RRS-WS. Ο διοργανωτής όμιλος και οι επιτροπές δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε άτομα ή πράγματα τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Όλα τα αγωνιζόμενα και συνοδευτικά σκάφη θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον την προβλεπόμενη από την Ελληνική νομοθεσία ασφαλιστική κάλυψη ευθύνης προς τρίτους.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Τα συμμετέχοντα σκάφη θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου Ρόδου. Ε.Ι.Ο

Διαβάστε ακόμη

Πέντε μετάλλια των Τιτάνων Ρόδου στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kyokushin

Γ’ εθνική κατηγορία: Κρίσιμα παιχνίδια για Ιάλυσο και ΑΕΡΑ

Γιορτή αναπαράστασης των Ολυμπιακών Αγώνων στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου!

Με 28 μετάλλια επέστρεψαν οι «Πιγκουίνοι» από τη Χαλκίδα!

Ανατροπές προγνωστικών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκάκι Γυναικών

Στις εγκαταστάσεις του Κένταυρου ο πρόεδρος κι ο προπονητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας

Σε αγώνα στη Γαλλία η Ειρήνη Παπαδημητρίου Σταμπόρη

Ο διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου σε υψηλότερο επίπεδο!