Αθώοι οι 7 Βρετανοί για τη δολοφονία 17χρονου στη Ρόδο

Αθώοι οι 7 Βρετανοί για τη  δολοφονία 17χρονου στη Ρόδο

Αθώοι οι 7 Βρετανοί για τη δολοφονία 17χρονου στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2782 ΦΟΡΕΣ

Το περιστατικό είχε γίνει το 2003 σε μπαρ του Φαληρακίου και ήταν κατηγορούμενοι για συνέργεια

Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 17χρονου Βρετανού τουρίστα, ο καλοκαίρι του 2003 από συμπατριώτη του που διασκέδαζαν στο ίδιο κέντρο διασκέδασης στην περιοχή του Φαληρακίου, αναβίωσε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου.

Κατηγορούμενοι ήταν επτά αλλοδαποί από την Μεγ. Βρετανία τους οποίους βάραιναν οι κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, συμπλοκή από την οποία προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου και προμήθεια προς ιδία χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι αλλοδαποί δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ωστόσο η δίκη έγινε κανονικά ωσεί παρόντες και τελικά με πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας, αθωώθηκαν για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ οι λοιπές κατηγορίες παραγράφηκαν.

Στην πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε μεταξύ άλλων πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι υπήρχε δόλος άμεσης συνέργειας από πλευράς κατηγορουμένων. Ο εισαγγελικός λειτουργός, είπε ότι πράγματι χτύπησαν το θύμα, συμμετείχαν στην συμπλοκή όμως δόλος ούτως ώστε να βοηθήσουν τον «βασικό» κατηγορούμενο να σκοτώσει το θύμα δεν προκύπτει και έτσι ζήτησε τη απαλλαγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους επτά Άγγλους στην υπόθεση κατηγορούνταν 22χρονος – τότε- συμπατριώτης τους ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον νεαρό Rodan Paddy, σε κέντρο διασκέδασης στο Φαληράκι, τον Αύγουστο του 2003.

Η υπόθεση είχε δε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Βρετανία κυρίως, όταν σε συμπλοκή 11 ατόμων(!) που έγινε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 2003 σε κέντρο διασκέδασης στο Φαληράκι, μεταξύ Άγγλων θαμώνων, ο ένας από αυτούς, επιτέθηκε στον 17χρονο με σπασμένο μπουκάλι, καταφέρνοντας έτσι να τον χτυπήσει στον λαιμό, να του κόψει την καρωτίδα και να βρει τραγικό θάνατο, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα!

Στην απολογία του ο νεαρός, που είχε προφυλακιστεί ήδη από τον Αύγουστο του 2003, παραδέχθηκε ότι στην συμπλοκή που έγινε, τραυμάτισε τον συμπατριώτη του (ο οποίος σημειωτέων ήταν ιδιαίτερα εύσωμος, 1.90 ύψος και 140 κιλά βάρος) κατά την πτώση του στην πίστα του κέντρου διασκέδασης, στο Φαληράκι.
Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 17χρονο Βρετανό και επανέλαβε ότι δεν είχε τον έλεγχο της κατάστασης καθώς προηγουμένως είχε κάνει αυξημένη χρήση αλκοόλ.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρωτόδικα πάντως είχε προτείνει την ενοχή και καταδίκη του 22χρονου, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αλλά ωστόσο το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, με ψήφους 5 έναντι 2, αναγνώρισε στον 22χρονο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, καταδικάζοντάς τον έτσι για την ανθρωποκτονία σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών ο καθένας καταδικάστηκαν επίσης και δύο Βρετανοί, φίλοι του αδικοχαμένου νεαρού, οι οποίοι πήραν στην μοιραία συμπλοκή εκείνο το βράδυ (κατηγορούμενοι για συμπλοκή) και σε φυλάκιση 6 μηνών, ένας ακόμη Βρετανός τουρίστας, ο οποίος συνελήφθη να έχει στην κατοχή του μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Και οι τρεις, καταδικάστηκαν ερήμην από το αρμόδιο δικαστήριο καθώς δεν παρουσιάστηκαν και μάλιστα η ποινή τους καθορίστηκε να μην έχει αναστέλουσα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εδώλιο του του κατηγορουμένου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου, πρωτόδικα κάθισε μόνο ο 22χρονος που ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή, ήταν 11 άτομα. Οι τρεις που κατηγορούνταν για συμπλοκή και κατοχή ναρκωτικών, καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ οι υπόλοιποι 8 Βρετανοί, που ήταν κατηγορούμενοι για άμεση συνέργια, σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκαν από το δικαστήριο ως αδικαιολογήτως απόντες και αποφασίστηκε η αναστολή της ποινικής διαδικασίας έως χθες οπότε και δικάστηκαν κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο Βρετανό, τον Μάιο του 2006 δικάστηκε για αυτή την υπόθεση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου όπου και κατάφερε να μειώσει κατά πέντε χρόνια, την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης των 20 ετών που του είχε επιβληθεί, καθώς του επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών