Νέο δίσκο κυκλοφόρησε το συγκρότημα Valia Calda

Νέο δίσκο κυκλοφόρησε το συγκρότημα Valia Calda που εδρεύει στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετέχουν δύο νεαροί Ροδίτες, με τίτλο Methexis, ένα album που αντανακλά τη διαχρονική έννοια της μετατόπισης σε φυσικό και ιδεολογικό πλαίσιο.

Η Μέθεξις, με την αρχέτυπή της σημασία, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, βγαλμένη από την Ουτοπία και ορθώνεται απέναντι στη μετανάστευση, την εξορία, την κοινωνική πάλη. 

Είναι αυτό το τραυματικό υπερθαλάσσιο πέρασμα, που σκιαγράφησε ο φωτογραφικός φακός του Αλβανού, βραβευμένου φωτογράφου Enri Canaj, που διεκδικεί τώρα τη θέση του στο πεντάγραμμο χάρη στη μουσική σύνθεση του Νίκου και του Θοδωρή Ζιάρκα και την παραγωγή του Γιώργου Μπότη. 

Χαρακτηριστικό το κομμάτι “A Trip for Nothing” που διαγράφει ένα διακειμενικό ταξίδι «δανειζόμενο» στίχους του Μίλτου Σαχτούρη. 

Τα αδέλφια μου που χάθηκαν εδώ κάτω στον κόσμο,
Είναι τα αστέρια που λάμπουν ένα ένα στον ουρανό. 

Μ. Σαχτούρης

Αλλά και το “Dilek Dogan” αφιερώνεται στη μνήμη της νεαρής Κούρδης, που δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά της τον Οκτώβρη του 2015, από την Τουρκική αστυνομία.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016 στo φημισμένο στούντιο ηχογραφήσεων Fish Factory στο Δυτικό Λονδίνο, και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017, μετά απο τη Βρετανική και Ευρωπαϊκη περιοδεία κάτω απο τον ομώνυμο τίτλο Methexis¬. Κυκλοφόρησε σε αυτόνομη παραγωγή στις 18 Μαϊου του 2018 και παρουσιάστηκε στην καρδία της εναλακτικής τζαζ σκηνής του Λονδίνου στο Total Refreshment Centre. 

Το Methexis ήδη αφήνει το στίγμα του στη Βρετανική και Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε από τον Chis Phillips και τον Jez Nelson ως μια εξαιρετική νέα κυκλοφορία στις εκπομπές τους ‘’Blueprint’’ και ‘’Something Else’’ στο 
JazzFM. 

Ποιοί είναι οι Valia Calda
Η μουσική των Valia Calda αντλεί έμπνευση από τις παραδόσεις και τους κοινωνικούς αγώνες του κόσμου.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 2013 από τους αδελφούς Θοδωρή και Νίκο Ζιάρκα. Η μουσική συνδυάζει το κοινού τους ενδιαφέρον για τη σύνθεση μουσικού υλικού, το οποίο είναι έντονα επηρεασμένο από τις παραδόσεις της Μεσογείου, καθώς μπλέκει μέσα από τις απελευθερωτικές διαδρομές της τζαζ και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

“Είναι θαυμάσιο που ακούμε τους δύο κόσμους της σιωπής και της ελευθερίας, όπου η αφοσίωση και η μουσική ευφυΐα συναντιούνται μαζί” γράφει το LondonJazz News για την πρώτη δισκογραφική δουλεία του σχήματος.

Η ποικιλομορφία της ρυθμικής γλώσσας και των ηχητικών δυνατοτήτων που συνδυάζουν ακουστική και ηλεκτρική αισθητική, εισάγονται στις συνθέσεις των Valia Calda.

Κάθε μέλος προσεγγίζει το ραφιναρισμένο υλικό με ιδιαίτερη δημιουργικότητα διευρύνοντας συλλογικά τις ηχητικές δυνατότητες και τα μουσικα όρια του σχήματος.

Το συγκρότημα αποτελούμενο απο τον τρομπετίστα Sam Warner, τον κλαρινετίστα και σαξοφωνίστα James Allsopp, τον ντράμερ Gaspar Sena καθώς και τα αδέλφια Νίκο και Θοδωρή Ζιάρκα (κιθάρα και κοντραμπάσο αντίστοιχα), έχει περιοδεύσει σε Αγγλία, Ευρώπη και Ελλάδα και έχει εμφανιστεί σε αναγνωρισμένους χώρους και φεστιβάλ όπως το London Jazz Festival, BBC Late Proms, Cambridge Jazz Festival, Vortex Jazz Club κ.α. 

Η μουσική τους έχει δεχτεί θετικές κριτικές και ακούγεται σε ραδιόφωνα της Αγγλίας, Γαλλίας, της Ελλάδας, καθώς και σε Αμερική, Ισπανία και Ιαπωνία.
Sam Warner – τρομπέτα, φιλικόρνο
James Allsopp – μπάσο κλαρινέτο, σαξόφωνο
Νίκος Ζιάρκας – κιθάρα, ηλεκτρονικά
Gaspar Sena – τύμπανα
Θοδωρής Ζιάρκας – κοντραμπάσο.