Περιοδεία στη Ρόδο του βουλευτή του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκη

Περιοδεία στο νησί της Ρόδου πραγματοποίησε, το προηγούμενο διήμερο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε σε μία σειρά από τοπικά ζητήματα, εστιάζοντας στο πρόβλημα με το νερό, στη ΔΕΥΑΡ και στο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή, ο βουλευτής επισκέφθηκε τον Αρχάγγελο και τα Μαριτσά, χθες τη ΔΕΥΑΡ και το μεσημέρι το Νοσοκομείο ενώ το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος σε ξενοδοχείο της πόλης.

Καταρχήν, όπως είπε, στην επίσκεψή του στον Αρχάγγελο, διαπίστωσε και ο ίδιος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί με τα θέματα του νερού, της λειψυδρίας, σοβαρών ελλείψεων και της έλλειψης βιολογικού. Χθες, είχαν συνάντηση στη ΔΕΥΑΡ, τόσο με το Σωματείο των εργαζομένων όσο και με τη Διοίκηση όπου επίσης επιβεβαιώθηκε το σοβαρό πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η Ρόδος.

Αναδείχθηκαν, λοιπόν, διάφορα προβλήματα όπως τα εργασιακά της ΔΕΥΑΡ, που, όπως είπε, παραμένουν σε διαρκή «ομηρία» 60 εργαζόμενοι που δεν είναι λίγοι και ενώ η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει το εργασιακό τους θέμα, ωστόσο δεν τους μετέτρεψε σε αορίστου χρόνου. Όπως είπε, είναι ένα σοβαρό θέμα τη στιγμή που η ΔΕΥΑΡ έχει να καλύψει το σύνολο του νησιού με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το προσωπικό για να βγάλει σε πέρας το σύνολο των αναγκών που έχει ο Δήμος της Ρόδου.

Θύμισε, μάλιστα, ότι το ΚΚΕ, πριν από έξι-οκτώ μήνες, είχε κάνει μία προσπάθεια για να φέρει αυτή την «ομηρία» των εργαζομένων, που αφορά πολλούς σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, με τροπολογία για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Όμως, η κυβέρνηση το αρνήθηκε αυτό. 

Το δεύτερο ζήτημα που αναδείχθηκε είναι αυτό του νερού και, σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη, το πρόβλημα επιτείνεται με την παρέμβαση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όπως είπε, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι πιέζουν προς την κατεύθυνση να αποσπάσουν νερό ουσιαστικά αφαιρώντας το δικαίωμα από τους κατοίκους της Ρόδου να έχουν πόσιμο νερό με βάση τις δικές τους πραγματικές ανάγκες καθημερινά.

Είπε, ακόμη, ότι το φράγμα του Γαδουρά, ουσιαστικά, βρίσκεται στη διαχείριση επιχειρηματικών συμφερόντων. Και δήλωσε: «Παρά την προγραμματική σύμβαση που είχε γίνει ανάμεσα στο Δήμο, την Περιφέρεια και τη ΔΕΥΑΡ, στην πραγματικότητα αυτοί που λύνουν και δένουν είναι οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι».

Το κριτήριο για το ΚΚΕ δεν είναι η κάλυψη των επιχειρηματικών συμφερόντων, πριν από όλα είναι οι ανάγκες των κατοίκων της Ρόδου για να έχουν καθημερινά φθηνό και ποιοτικό νερό. Κατά τους ίδιους, λοιπόν, προκύπτει άμεσα ζήτημα το θέμα της διαχείρισης του φράγματος. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί και μάλιστα όταν διογκώνεται το πρόβλημα, αποτελεί και μέτρο πίεσης έτσι ώστε η διαχείρισή του να δοθεί σε επιχειρηματίες, ουσιαστικά να ιδιωτικοποιηθεί, τόνισε.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, δηλαδή στην Ολομέλεια, συνολικά για το πρόβλημα του νερού της Ρόδου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και η β’ φάση του φράγματος για να καλυφθεί το σύνολο του νησιού με τα δίκτυα. 

Για το νοσοκομείο είπε ότι γνωρίζει ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και ότι έχουν κάνει παρεμβάσεις. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι ένα νοσοκομείο, το οποίο καλείται να καλύψει όχι τις ανάγκες των 120 χιλιάδων κατοίκων του νησιού αλλά με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει, να καλύψει το σύνολο των αναγκών που έχει η Ρόδος αυτή την περίοδο.

Τέλος, για το θέμα των ημερών, ανέφερε ότι μπροστά σ’ αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση επιδεικνύει την ικανότητα μίας γρήγορης μεταστροφής του κλίματος, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο με το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα, το οποίο είναι σοβαρό. Όπως είπε, προσπαθεί να επισκιάσει την αντιλαϊκότητα της πολιτικής της με τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση που επιδιώκει και που στην πραγματικότητα σημαίνει υποταγή στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της Ε.Ε.