Σε απεργίες θα προχωρήσουν οι ταξιτζήδες του νησιού

Σε απεργίες θα προχωρήσουν  οι ταξιτζήδες του νησιού

Σε απεργίες θα προχωρήσουν οι ταξιτζήδες του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2264 ΦΟΡΕΣ

Ενημερώθηκαν ήδη από τους εκπροσώπους του σωματείου οι τοπικές Αρχές

Για επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποιούν οι ταξιτζήδες της Ρόδου, εφόσον ο αρμόδιος Υπουργός δεν πάρει πίσω τη διάταξη για την κατάργηση του τρίωρου στα μίνι-βαν ενώ χθες προχώρησαν σε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας.

Η Διοίκηση του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί, χθες, είχε συναντήσεις τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια και ενημέρωσε σχετικά με το πρόβλημα και τις προθέσεις της τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Θεοδόσης Καστανίδης, εξήγησε ότι στο νόμο 4093 υπάρχει ένας όρος ότι το μίνι-βαν μπορεί να κάνει διαδρομές κάθε τρεις ώρες.

Αυτό, όμως, καταργείται σε όλα τα νησιά πλην της Κρήτης και της Εύβοιας. Έτσι, τώρα, το τρίωρο γίνεται μισάωρο, κάτι που σημαίνει ότι το μίνι-βαν και το ενοικιαζόμενο θα μπορεί να κάνει διαδρομή κάθε μισάωρο, δηλαδή τη δουλειά που κάνει το ταξί. Η αιτιολογία των αρμοδίων της κυβέρνησης είναι ότι αυτό γίνεται γιατί δέχονται πιέσεις από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά, ο κ. Καστανίδης, παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα για τον κλάδο. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη γύρω στα μεσάνυχτα, τον πήρε τηλέφωνο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του ανήγγειλε ότι στις 6:00 ώρα το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή μετά από εξίμισι ώρες, έπρεπε τα ταξί στη Ρόδο να κατέβουν σε καθολική απεργία.

Αμέσως, λοιπόν, ενημερώθηκε η Διοίκηση του Σωματείου και το πρώτο που εξέτασαν είναι πόση ζημιά θα προκαλούσαν στο νησί εάν κατέβαιναν σε απεργία μέσα σε εξίμισι ώρες. Επίσης, ο ίδιος επικοινώνησε με τους φορείς που έχουν σχέσεις με τα πρακτορεία, δηλαδή τον συνεταιρισμό και άλλους συναδέλφους τους και του είπαν ότι είχαν περίπου 1400 μεταφορές από και προς αεροδρόμιο και από και προς το λιμάνι.

Τον παρακάλεσαν, λοιπόν, να μην το κάνουν διότι οι συμβάσεις που έχουν με τα πρακτορεία τους υποχρεώνουν, σε περίπτωση απεργίας, να ενημερώσουν από 12 μέχρι 24 ώρες πριν και η ζημιά που θα προκαλούνταν στα δύο ραδιοδίκτυα και τους συναδέλφους τους που συνεργάζονται, θα ήταν της τάξεως των 300 με 450 χιλιάδων ευρώ!

Και δήλωσε ο κ. Καστανίδης: «Ένα σοβαρό Δ.Σ., λοιπόν, έπρεπε πρώτα να κοιτάξει τα μέλη του, να μην καταστραφούν τα δύο ραδιοταξί, επίσης να κοιτάξει και τον τόπο του διότι θα πάθαινε πολύ μεγάλη ζημιά το νησί μας».

Έτσι, αποφάσισαν να μην κάνουν απεργία παρά το γεγονός ότι έκαναν οι συνάδελφοί τους ανά τη χώρα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι αν τους ειδοποιούσαν πιο νωρίς θα μπορούσαν να την είχαν οργανώσει ώστε να μην προκληθεί ζημιά. Η απόφασή τους, λοιπόν, αυτή είχε δύο αποτελέσματα: Το πρώτο ήταν ότι τους ευχαρίστησε ο Περιφερειάρχης κάτι που αναγνωρίζουν γιατί κοίταξαν το καλό του νησιού αλλά έπαθαν πολύ μεγάλη ζημιά. Ο λόγος είναι ότι η κατάργηση του τρίωρου στα περισσότερα νησιά, στην πράξη, σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει μίνι-βαν, έχει πρακτορείο γενικού τουρισμού, ή έχει ενοικιάσεις αυτοκινήτων με οδηγό θα μπορούσε να κάνει ακριβώς τη δική τους δουλειά.

Επειδή, λοιπόν, πρέπει να προστατεύσουν τα μέλη τους, συνεννοήθηκαν με τα πρακτορεία και όλους τους εμπλεκόμενους όπως έπρεπε και χθες πραγματοποίησαν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, δίχως να πάθει ζημιά το νησί. Σημειώνεται ότι η Διοίκηση αποφάσισε ότι θα εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με τον τουρισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Καστανίδης έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι έχουν συνάντηση με τον Υπουργό, με τον οποίο και θα συζητήσουν για ποιο λόγο στη Δωδεκάνησο έχει καταργηθεί το τρίωρο και ευελπιστούν ότι θα πάρει το μέτρο πίσω. Από εκεί και πέρα, έχουν αποφασίσει ότι, αν ο Υπουργός δεν κάνει κάτι, από την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες! Δεν παραλείπουν, ακόμη, να ζητήσουν ένα μεγάλο συγνώμη από το επιβατικό κοινό και τους Ροδίτες.

Σχετικά, πάντως, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τα μίνι βαν και τα αυτοκίνητα, όπως είπε, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Αστυνομία, είναι λίγο το προσωπικό και δεν μπορούν να τους πιάσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όποιον πιάσει η αστυνομία είναι παράνομος κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος αριθμός, ωστόσο δεν μπορούν να τους πιάσουν όλους. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η δουλειά του ταξί έχει πέσει πάνω από 70% τα μεροκάματα είναι τα μισά σε σχέση με πέρυσι και αρχίζει να μην επιβιώνει πλέον το ταξί.

Κλείνοντας, είπε ότι η σεζόν για τα ταξί δεν πάει καλά αφού υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί αλλά δεν δουλεύουν. Όλοι πηγαίνουν και ενοικιάζουν ένα μίνι βαν και κάνουν διαδρομές παντού. «Αυτό γίνεται αυτή στιγμή στη Ρόδο: Όποιος έχει όρεξη και χρόνο νοικιάζει ένα μίνι βαν και κάνει αυτή τη δουλειά», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways

Αρκετές δωρεές τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου