Απίστευτες καταστάσεις στην Ακρόπολη της Λίνδου!

Τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στην Ακρόπολη της Λίνδου, με αποτέλεσμα να γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι στους χιλιάδες επισκέπτες καθημερινώς!

Τα ατυχήματα με τους τουρίστες είναι καθημερινά και δυστυχώς δεν υπάρχει γιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών, με ότι αυτό συνεπάγεται, ούτε ασθενοφόρο σε μόνιμη βάση στην πλατεία της Λίνδου.

Τις καταστάσεις που επικρατούν καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε αρμόδιο.

“Εάν δεν δωθούν σύντομα λύσεις, αναφέρουν οι ξεναγοί” τότε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με άρνηση της ανάβασής μας στην Ακρόπολη της Λίνδου”.

Ειδικότερα,  αναφέρουν τα εξής:
“Bρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού με την θερμοκρασία να αυξάνεται.....και μαζί με αυτήν αυξάνονται και τα προβλήματα των επισκεπτών στην  Ακρόπολης της Λίνδου!
Λόγω της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας, ορισμένοι τουρίστες μη συνηθισμένοι στις κλιματολογικές συνθήκες της Ρόδου λιποθυμούν ή παθαίνουν θερμοπληξία ή απλά λόγω ζάλης απο τον καύσωνα, σκοντάφτουν με αποτέλεσμα να παθαίνουν  στραμπουλήγματα ή κατάγματα. Εκ φύσεως η Ακρόπολη της Λίνδου αποτελεί ένα μνημείο υψηλής επικινδυνότητας μιας που δεν έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα και η 15 λεπτη ανάβαση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη!

Ο λόγος που τα ατυχήματα περιορίζονται κάπως, οφείλεται στην συνεχή ενημέρωση που τους παρέχουμε, στην παρουσία μας κοντά τους, μέχρι να βγάλει και ο τελευταίος τουρίστας φωτογραφίες και να κατεβούμε από την Ακρόπολη, οφείλεται επίσης στην προσοχή και ευασθησία των φυλάκων οι οποίοι πάντα συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος και οι οποίοι επίσης εργάζονται κάτω από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες!

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς το τρίτο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό μνημείο της Ελλάδας στερείται από μόνιμο γιατρό ή έστω νοσηλευτικό προσωπικό για παροχή πρώτων βοηθειών στον αρχαιολογικό χώρο και το αυτονόητο, ένα μόνιμο ασθενοφόρο στην πλατεία της Λίνδου τουλάχιστον από το πρωί έως το μεσημέρι

Τις προάλλες και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου τουρίστας λιποθύμησε λόγω του καύσωνα και το ασθενοφόρο έκανε 45 λεπτά να φτάσει..... Επειδή  οι υψηλές θερμοκρασίες μόλις ξεκίνησαν, οι λιποθυμίες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.......δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα επιτρέψουμε να συνεχίζουν να διακινδυνεύουν ζωές και προτού θρηνήσουμε θύματα σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, έτσι ώστε να πράξετε τα δεόντα. Ξεκινάμε με την ενημέρωση όλων των υπεύθυνων κοινοποιώντας την επιστολή μας στο Υπουργείο Υγείας,στην Αρχαιολογία,στον Δήμο Λινδίων και στα ΜΜΕ. Ε

ίμαστε δε αποφασισμένοι, εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν παρθούν μέτρα για την προστασία των τουριστών μας, να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με άρνηση ανάβασής μας στην Ακρόπολη της Λίνδου.

Απαιτούμε δε τα αυτονόητα 1) Παρουσία γιατρού στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης καθώς και 2) μόνιμο ασθενοφόρο στην πλατεία της Λίνδου. Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου
Ο Πρόεδρος   
Κολιάδης Αλέξανδρος                                    
Η Γενική Γραμματέας
Μαζαράκου Ευαγγελία”