Ανοίγουν πανιά ανοικτά της Ρόδου

Ανοίγουν πανιά ανοικτά της Ρόδου

Ανοίγουν πανιά ανοικτά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 123 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινάει αύριο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανδρών για σκάφη Laser RDL με σημαντικές συμμετοχές. Σήμερα στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης στις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι τελευταίες αφίξεις των αθλητών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανδρών που αφορά σκάφη Laser RDL στη Ρόδο. Έτσι, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από τις 9.00 έως τις 20.00, θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις συμμετοχής και το σφράγισμα των πανιών.

Αύριο στις 12.00 οι ιστιοδρομίες θα πραγματοποιηθούν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της πόλης κι αναλόγως της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου θα καθοριστεί η ρότα των σκαφών ή στην περιοχή της Ψαροπούλας ή κοντά στις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ.

Ως γνωστόν, τη διοργάνωση έχει αναλάβει μέσω της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχοντας τη στήριξη του Δήμου Ρόδου.
Παράλληλα, η Blue Star Ferries παρέχει σημαντική έκπτωση για τις μετακινήσεις των αποστολών.

Πάνω από 100 ιστιοπλόοι, από τους κορυφαίους στη χώρα μας, θα είναι παρόντες στους αγώνες και θέλουν τη διάκριση που μετράει για τη συμμετοχή τους και σε διεθνείς διοργανώσεις το επόμενο διάστημα.
Σήμερα στις 20.30 θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ η τελετή έναρξης με την ανταλλαγή αναμνηστικών και ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τους αγώνες.

Για το σκάφος
Το Διεθνούς Κλάσης ιστιοφόρο Laser, που επίσης ονομάζεται και Laser Standard ή Laser One, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στην κατηγορία των μικρών ιστιοπλοϊκών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το σκάφος μπορεί να πλεύσει με ένα ή δύο άτομα, αλλά συνηθίζεται να κυβερνάται από ένα. Ο σχεδιασμός, που έγινε από τον Bruce Kirby, τονίζει την απλότητα και την απόδοση και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστούν το Laser τόσο δημοφιλές. Σημειωτέον, ότι είναι από τα παλαιότερα στο είδος του, καθώς μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής.

Υπάρχουν παγκοσμίως τρία εργοστάσια κατασκευής Laser, που κατασκευάζουν One Design σκάφη.
Υπάρχουν όμως τρεις κατηγορίες Laser, και η διαφορά τους έγκειται στην επιφάνεια ιστιοφορίας.
Συγκεκριμένα, ο όρος Laser αναφέρεται συνήθως στο Laser Standard που έχει το μεγαλύτερο ιστίο και πανί. Υπάρχουν όμως ακόμη δύο σχέδια, το Laser Radial και το Laser 4.7.

Οι νέοι ξεκινούν με το 4,7 και μεγαλώνοντας απλά αλλάζουν τα ιστία… Είναι ιδανικό για τους μικρούς, που έχουν μόλις «αποφοιτήσει» από το Optimist. Η περιοχή του ιστίου είναι κατά 35% μικρότερη από το Laser Standard.

Το Laser Radial είναι το επόμενο βήμα, με ιστίο μικρότερο κατά 18% από το Laser Standard. Το συγκεκριμένο έχει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες.
Το Laser Standard μπορεί να πλεύσει με οποιοδήποτε βάρος, όμως όταν ο άνεμος είναι δυνατός, είναι καλύτερα να είναι μεγάλο και το βάρος του ιστιοπλόου.

Διαστάσεις:
Μήκος: 4,23 m
Πλάτος: 1,37m
Βάρος: 57 kg
Ιστιοφορία 4.7: 4,70 m²
Ιστιοφορία RDL: 5,76 m²
Ιστιοφορία STR: 7,06 m²
Ιδανικό βάρος κυβερνήτη 4.7: 58 kg
Ιδανικό βάρος κυβερνήτη RDL: 70 kg
Ιδανικό βάρος κυβερνήτη STR: 80 kg
Όριο ηλικίας 4.7: 17 ετών
Αξία σκάφους: 7.000€
Αριθμός συμμετοχής σκαφών στο Πανελλήνιο: 140 σκάφη
(Τα στοιχεία για το σκάφος είναι από το sailing-info.gr).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21/06/2018 Πέμπτη

09:00-20.00 Αφίξεις, δηλώσεις, σφράγισμα πανιών

22/06/2018 Παρασκευή
09:00-11.00 Αφίξεις, δηλώσεις, σφράγισμα πανιών
12:00 Ιστιοδρομίες

23/06/2018 Σάββατο
12:00 Ιστιοδρομίες

24/06/2018 Κυριακή
11:00 Ιστιοδρομίες.

Διαβάστε ακόμη

Σάββας Ορφανίδης: «Ο Φοίβος θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί!»

«Φωνές» της Ρόδου για τη διαιτησία στο Άργος

Μετάλλια για τα Δωδεκάνησα στο Πανελλήνιο σχολικό του στίβου

Γεμάτο πρόγραμμα στο τοπικό μπάσκετ

Οι διακρίσεις του ΑΣ Ρόδου Shotokan Karate στο Πανελλήνιο Κύπελλο Kanazawa Cup

Νέα μεγάλη βολή από τον Μάρκο Μέμα στη σφύρα!

«Κλείνει» ο Καρίκης

Διαγόρας: Ματς «κλειδί» για την παραμονή