Αθλητικό σωματείο ζητά αποζημίωση για την καταστροφή του γηπέδου

Σήμερα πρόκειται να εκδικαστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο η αγωγή που έχει καταθέσει αθλητικό σωματείο, ζητώντας να του καταβληθεί από τον Δήμο Καρπάθου αποζημίωση περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, για τις ζημιές που προκαλούνται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο εξαιτίας του αποχετευτικού αγωγού που «περνάει» από το υπέδαφος του!

Η αγωγή κατατέθηκε διά του δικηγόρου κ. Μιχάλη Νιοτή και όπως τονίζεται σε αυτή, οι ζημιές έχουν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του εδάφους του γηπέδου και συνεπώς κινδυνεύουν με σοβαρούς τραυματισμούς παιδιά και ενήλικες που αθλούνται εκεί!
Η υπόθεση προσδιορίστηκε να συζητηθεί σήμερα μετά από αναβολή που έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τον Δήμο Καρπάθου εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Γιώργος Ρουμελιώτης.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν το 1996 εκδηλώθηκε σοβαρό πρόβλημα σε πρώην κοινότητα Καρπάθου με τη διοχέτευση των αποχετευτικών λυμάτων, καθώς αυτά κατέληγαν σε ποταμό, μέσα στον οικισμό, με συνέπεια να μολύνονται τα υπόγεια ύδατα στους υδροφόρους ορίζοντες και να υποβαθμίζεται ο περιβάλλων χώρος. 

Την ίδια περίοδο δεν υπήρχε ενεργό διοικητικό συμβούλιο στο σωματείο, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται, ατύπως, τις επείγουσες υποθέσεις του, εκ περιτροπής, διάφορα μέλη του. Εκείνη την περίοδο η Κοινότητα επέλεξε ως καταλληλότερη λύση, να διοχετεύσει τα λύματα στο υπέδαφος του γηπέδου, δηλαδή εκεί όπου αθλούνται καθημερινά τα παιδιά του χωριού και όλου του νησιού, καθώς οι γηπεδικές εγκαταστάσεις εξυπηρετούν και τις ανάγκες των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που στερούνται των δικών τους αθλητικών χώρων!

Ειδικότερα –όπως τονίζεται στην αγωγή- η πρώην Κοινότητα χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση οιασδήποτε περιβαλλοντικής ή τεχνικής μελέτης και χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως σχετική απόφαση από το τότε κοινοτικό συμβούλιο, αποφάσισε, να κατασκευάσει αποχετευτικό αγωγό, προκειμένου να διοχετεύσει τα λύματα από τον οικισμό σε μη κατοικήσιμη περιοχή πλησίον αυτού. 

Όταν ξεκίνησαν τα έργα των εκσκαφών και της τοποθέτησης του αποχετευτικού αγωγού, δεν γνώριζε κανένα μέλος από το σωματείο ότι ο πρόχειρος σχεδιασμός του έργου προέβλεπε ότι θα κατέληγε ο αγωγός εντός του γηπέδου.

Αυτό το αντελήφθησαν κάποια από τα μέλη, όταν μία μέρα αντίκρισαν, τα σκαπτικά μηχανήματα εντός, πλέον, του γηπέδου, να εκτελούν εργασίες! Παρά τις αντιδράσεις που προέβαλαν, η Κοινότητα της Καρπάθου, εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία διοικήσεως στο σωματείο εκείνη την περίοδο, συνέχισε τις εκσκαφές και την τοποθέτηση του αποχετευτικού αγωγού εντός του χώρου των ιδιόκτητων γηπεδικών εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, ο αποχετευτικός αγωγός τοποθετήθηκε απ’ την είσοδο των γηπεδικών εγκαταστάσεων και εν συνεχεία διερχόμενος περιμετρικώς των γηπεδικών εγκαταστάσεων καταλήγει έμπροσθεν των αποδυτηρίων.

Ο αγωγός καταλήγει συγκεκριμένα σε υπόγειο φρεάτιο, στο υπέδαφος, επειδή είχε κριθεί, τότε, από τους αρμοδίους της Κοινότητας, ότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει υπόγειο σπήλαιο με απύθμενο βάθος, ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος απόφραξης.

Οι ανωτέρω εργασίες έγιναν, και προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις από τα μέλη του σωματείου, τα οποία διαβεβαιώθηκαν ότι επρόκειτο περί προσωρινής λύσης. Το θέμα όμως υφίσταται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί η ακίνητη περιουσία του συλλόγου και να προκληθούν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην υγεία των αθλουμένων, των φιλάθλων και των επισκεπτών του (παιδιών και ενηλίκων).

Ειδικότερα, -σύμφωνα πάντα με την αγωγή- η διοχέτευση των λυμάτων στον συγκεκριμένο χώρο είχε ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους και του υπεδάφους εντός του γηπέδου και την εξ αυτού του λόγου καθίζησή τους, που προκάλεσε και προκαλεί σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια των χρηστών των αθλητικών εγκαταστάσεων, φθορές τόσο στις κτηριακές εγκαταστάσεις των αποδυτηρίων, όσο και στον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου. 

Αναφορικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις των αποδυτηρίων, του ιατρείου και του ξενώνα του σωματείου, προκλήθηκαν, κατ’ επανάληψη, ρωγμές στην τοιχοποιία και στις οροφές, που έχουν κατ’ επανάληψη επισκευασθεί με έξοδα του σωματείου, ενώ αναμφίβολα έχει επηρεασθεί σημαντικά και η στατικότητα των κτηρίων, καθώς διαβρώνονται από την υγρασία τα θεμέλια, τα επιχρίσματα και η τοιχοποιία των κτηριακών εγκαταστάσεων. 

Ως προς τον αγωνιστικό χώρο, κατ’ επανάληψη έχει υποχωρήσει το υπέδαφος, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν, ξαφνικά, κατά καιρούς, εντός αυτού, οπές μεγάλου και μη μετρήσιμου βάθους! Μάλιστα, κάποιες φορές, “άνοιξε η γη”, όταν αθλούνταν εντός του αγωνιστικού χώρου μικρά παιδιά, που έντρομα σταμάτησαν το παιχνίδι τους, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα!

Παρά τα συνεχή και εντονότατα προφορικά και έγγραφα διαβήματα των διοικήσεων του συλλόγου, όπως επισημαίνεται, ουδέποτε αποκαταστάθηκαν με δημοτικές δαπάνες οι προκληθείσες φθορές στις κτηριακές υποδομές και στον παρακείμενο αγωνιστικό χώρο, αλλά αντιθέτως, έγιναν οι επισκευές με χρήματα από τις συνδρομές των μελών του συλλόγου, ο οποίος πλέον έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να αποζημιωθεί για όλα αυτά.