Στο εδώλιο δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός για διακίνηση μεταναστών

Στο εδώλιο δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός για διακίνηση μεταναστών

Στο εδώλιο δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 241 ΦΟΡΕΣ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών.

Πρόκειται για μία γυναίκα και έναν άνδρα ηλικίας 35 και 34 ετών, καθώς και έναν 25χρονο από τη Συρία, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του Ν.4251/14 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις) και οι οποίοι συνελήφθησαν το περασμένο καλοκαίρι από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί στο λιμάνι της Ακαντιάς, στις 7 Αυγούστου 2017, με τον κατάπλου του πλοίου της γραμμής εντόπισε τον 25χρονο από τη Συρία και σε έλεγχο που του έκανε βρέθηκαν στην κατοχή του 5 ελληνικές ταυτότητες αμφιβόλου γνησιότητας και συνελήφθη.

Εξεταζόμενος από τους λιμενικούς ο Σύριος είπε ότι στη Ρόδο ήρθε μαζί με ένα ακόμη άτομο προκειμένου να συναντήσουν μία γυναίκα, η οποία θα τους έδινε αεροπορικά εισιτήρια και θα τους βοηθούσε να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του προσωπικού του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, η εν λόγω γυναίκα εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου και επρόκειτο για την 35χρονη, η οποία ήταν μαζί με τον 34χρονο Έλληνα.

Και οι δύο συνελήφθησαν και προανακριτικά εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο να προμηθεύσουν με αεροπορικά εισιτήρια και να βοηθήσουν να φύγουν από τη χώρα, δύο αλλοδαπούς, τους οποίους έστελνε στη Ρόδο κάποιος συνεργάτης τους αλλοδαπός και αυτός τους είχε προμηθεύσει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσε και ο 25χρονος Σύριος, ο οποίος προανακριτικά δήλωσε ότι πράγματι είχε μιλήσει με τον αλλοδαπό συνεργάτη, αυτός του είπε να έρθει στη Ρόδο και εδώ θα συναντούσε μία γυναίκα, η οποία θα τον βοηθούσε να ταξιδέψει για τη Γερμανία.

Επίσης, ο 25χρονος δήλωσε πως πριν έρθει στο νησί μας συνάντησε έναν άλλο συνεργάτη του αλλοδαπού, ο οποίος και έδωσε σε αυτόν και σε ένα ακόμη άτομο, με το οποίο ταξίδεψαν μαζί, δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τον Πειραιά για Ρόδο. Επιπλέον, του έδωσε και μερικές πλαστές ελληνικές ταυτότητες, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τον 34χρονο, εξεταζόμενος από τους λιμενικούς έχει δηλώσει ότι τρεις μήνες πριν, τον προσέγγισε η 35χρονη και του πρότεινε να την βοηθήσει, προκειμένου να διευκολύνουν αλλοδαπούς που φεύγουν από τη χώρα μας έναντι του ποσού των 100 ευρώ για κάθε διευκόλυνση και του έδωσε το τηλέφωνό της για να επικοινωνούν.

Ο 34χρονος έπρεπε να αγοράζει τα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία εκδίδονταν στο όνομά του και εν συνεχεία να τα δίνει στην 35χρονη η οποία και τα κρατούσε. Ο 34χρονος Έλληνας παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε παρόμοια περιστατικά που έγιναν σε Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο.

Τέλος, η 35χρονη είπε πως όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017 όταν ένα άτομο Συριακής καταγωγής της πρότεινε να τον βοηθάει να κανονίζουν την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών έναντι 100 ευρώ τη φορά. Η 35χρονη θα έπρεπε να μεταβαίνει μετά από εντολή του παραπάνω αλλοδαπού συνεργάτη σε νησιά, να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια για λογαριασμό αλλοδαπών και στη συνέχεια να τους τα παραδίδει.

Σε ό,τι αφορά τον 34χρονο, είπε ότι τον γνώριζε από κοινή παρέα που είχαν και επιβεβαίωσε ότι εκείνη του ζήτησε να την βοηθήσει, ενώ πρόσθεσε ότι και αυτή κατά το παρελθόν έχει βοηθήσει αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα για το εξωτερικό τόσο από τη Σαντορίνη όσο και από τη Ζάκυνθο.

Στην κατοχή του 25χρονου Σύριου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων αμφιβόλου γνησιότητας, 900 ευρώ, 500 δολάρια Αμερικής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ο 34χρονος Έλληνας κατείχε ένα κινητό τηλέφωνο, δύο ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Σαντορίνη για Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2017, ένα αεροπορικό εισιτήριο από Θεσσαλονίκη προς Ρόδο για τις 6 Αυγούστου 2017 σε άλλο όνομα από το δικό του, και μία απόδειξη. Τέλος, η 35χρονη κατείχε μία ελληνική ταυτότητα, ένα κινητό τηλέφωνο, 4 κάρτες sim, 4 φωτογραφίες διαβατηρίου, 150 ευρώ και 360 κορώνες Σουηδίας.

Ομολόγησαν την πράξη τους
Ενώπιον της ανακρίτριας, όπου βρέθηκαν συνοδευόμενοι από το συνήγορό τους κ. Γιώργο Κυπραίο, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η 35χρονη όσο και ο 34χρονος παραδέχτηκαν την πράξη τους, ότι δηλαδή επρόκειτο να βοηθήσουν αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα μας έναντι αμοιβής, πράξη που ωθήθηκαν να κάνουν λόγω ανέχειας.

Ωστόσο οι ίδιοι επεσήμαναν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης αλλά άλλα άτομα που διαφεύγουν της σύλληψης των διωκτικών αρχών. Σε ό,τι αφορά τον Σύριο, δήλωσε ότι είναι και αυτός μεταφερόμενος και πως τα μέλη του κυκλώματος του έδωσαν να κρατάει κάποια χαρτιά αλλά ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας και οι τρεις εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, οι μεν Έλληνες με την καταβολή εγγύησης ποσού 5000 ευρώ έκαστος, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση τους τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ ο Σύριος αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ποσού 1000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας