Το προφίλ των εξαρτημένων από ναρκωτικά και αλκοόλ

Έντονοι προβληματισμοί για το μέγεθος του προβλήματος με την εξάρτηση συμπατριωτών μας από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο, προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Αριάδνη» Ρόδου.

Τα στοιχεία είναι πράγματι ανησυχητικά διότι από αυτά προκύπτει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι χρήστες ναρκωτικών ξεκινούν στην ηλικία των 13 έως 15 ετών, ενώ ως επί το πλείστον οι χρήστες είναι άνδρες και άνεργοι σε ποσοστό 57,4%

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν (πρόκειται για στοιχεία του τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ») η κατάσταση έχει ως εξής:

Χρήστες παράνομων ουσιών: ήταν στην πλειοψηφία τους άντρες (σε ποσοστό 84%). Είναι άνεργοι (σε ποσοστό 57,4%) και μένουν με τη γονεϊκή τους οικογένεια (σε ποσοστό 55,3%). Η κύρια ουσία χρήσης τους είναι η ηρωίνη. Ενέσιμη χρήση κάνει το 67% των περιπτώσεων.

Σε σχέση με την ηλικία έναρξης της χρήσης αυτή κυμαίνεται στην ηλικιακή ομάδα από τα 13 έως τα 15 έτη και σε συντριπτικό ποσοστό του 87,2% η ουσία έναρξης της χρήσης είναι η κάνναβη.

Αλκοόλ: άντρες σε ποσοστό 73,3% με κύριο αλκοολούχο ποτό το κρασί και να ακολουθούν το ούζο, το τσίπουρο και η ρακί. Σε ποσοστό 27% το αλκοόλ στάθηκε αιτία άσκησης βίας σε κάποιο μέλος της οικογένειας και το 60% έπινε καθημερινά. Το 93% διέμενε σε σταθερή στέγη και σε ποσοστό 14% ο χρήστης ήταν κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (μάστερ, διδακτορικού).

Σε ποσοστό 67% κάποιο μέλος της οικογένειάς του είχε ή έχει θέματα με το αλκοόλ με το 47% να αφορά τον πατέρα τους. Το 60% οδηγεί ΠΑΝΤΑ ή ΣΥΧΝΑ μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, υπάρχει κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας που σχετίζεται/οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως ψυχιατρικό).

Τζόγος: Άντρες σε ποσοστό 100%. Οι μισοί είναι έγγαμοι με το 60% αυτών να έχουν παιδιά. Σε ποσοστό 72% έχουν σταθερή εργασία με τους μισούς από αυτούς να έχουν πάνω από 10 χρόνια εξάρτησης στο τζόγο. Ανέφεραν προβλήματα στην οικογενειακή ζωή (72%), οικονομικά προβλήματα (72%), προβλήματα στην κοινωνική ζωή (58%), και προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή (μειωμένη απόδοση, απουσίες, αργοπορίες).

Προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο: Άντρες σε ποσοστό 80%, Μ.Ο. ηλικίας τα 19 έτη (με μικρότερη την ηλικία των 14 ετών). Σε ποσοστό 60% είναι μαθητές ή φοιτητές, με το 80% των περιπτώσεων οι γονείς τους να μη ζουν μαζί και να υπάρχουν προβλήματα στην οικογενειακή ζωή.
Ο χρόνος χρήσης της κύριας εφαρμογής τους ημερησίως είναι από 6 έως 10 ώρες.

Προφίλ μελών οικογένειας
Στη διετία Μάιος 2016 έως τον Απρίλιο του 2018 εξυπηρετήθηκαν από το Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου 160 άτομα μέλη οικογένειας (μητέρες 41%, πατέρες 30%, σύζυγοι/σύντροφοι 17%, αδέρφια 9%, παιδιά 2%, άλλου είδους συγγενική σχέση 1%) που ζήτησαν βοήθεια για άτομα της οικογένειάς τους. Σε ποσοστό 77% αφορούσε συγγενικά τους πρόσωπα με προβλήματα με παράνομες ουσίες.

Σε ποσοστό 85% ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο πρόγραμμα. Ζήτησαν βοήθεια για μέλος της οικογένειάς τους που διέμενε μαζί τους σε ποσοστό 52%, ενώ τα εξαρτημένα άτομα για τα οποία ζήτησαν βοήθεια ήταν γονείς σε ποσοστό 26%.

Δράσεις Πρόληψης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Παράλληλα με τα παραπάνω από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Ρόδου υλοποίησαν σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που στόχο είχαν την προώθηση της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων σε φορείς, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων δεν χορηγούνται υποκατάστατα, δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, τα προγράμματα είναι εθελοντικά και οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι το «Στάσου πλάι μου» με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη  και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών καθώς και στην κοινωνική επανένταξη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στα Δωδεκάνησα περιλαμβάνει μια μεγάλη ενημερωτική  «εκστρατεία» σε νησιά με τη συνεργασία του Συμβουλευτικού Κέντρου Ρόδου, του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου Καλύμνου και της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης με την υποστήριξη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και του Συλλόγου Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου.

Συγκεκριμένα:
ΚΩΣ – Σάββατο 23/6/2018: Ποδηλατοδρομία με τη συμμετοχή του ποδηλατικού τμήματος του Συλλόγου Κ.Α.Ο. Φιλίνος,  Σημείο εκκίνησης Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 19:30. Παράλληλη ενημέρωση στο δρόμο (καφετέριες, φαρμακεία).

ΛΕΡΟΣ – Κυριακή 24/6/ 2018: Εκδήλωση με θέμα «Εφηβεία: Εξαρτήσεις και Συμπεριφορές Κινδύνου» με τη συνεργασία του Δήμου Λέρου στο κτήριο Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, Λακκί Λέρος, στις  11 π.μ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο δρόμο (καφετέριες, φαρμακεία).

ΛΕΙΨΟΙ: Δευτέρα 25/6/2018: Ομιλία με θέμα «Διαδίκτυο: Εθισμός και Πρόληψη» με την υποστήριξη του Δήμου Λειψών στο κτήριο της Πνευματικής Εστίας στις 11 π.μ.. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο δρόμο (καφετέριες, φαρμακεία).

ΠΑΤΜΟΣ: Δευτέρα 25/6/2018: Φιλικός αγώνας μπάσκετ κορασίδων και νεανίδων Α.Σ. Ξάνθου Πάτμου και αγώνας ποδοσφαίρου παίδων Α.Σ. Ξάνθου Πάτμου, στο γήπεδο Σκάλας Πάτμου και ώρα 7:00μμ με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Πάτμου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο δρόμο (καφετέριες, φαρμακεία).

ΚΑΛΥΜΝΟΣ -  Τρίτη 26/6/2018: Συναυλία στην κεντρική Πλατεία Καλύμνου με το κρητικό συγκρότημα «Στρατάκια» στις 20:30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου και ο Δήμος Καλυμνίων.

Επίσης, στο νησί της Ρόδου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ Γεννηματάς Α.Ε. θα πραγματοποιηθούν πλήθος ενημερώσεων από το προσωπικό, τα μέλη και τους γονείς της Μονάδας, οπότε και στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, θα συμμετέχουν με ενημερωτικό περίπτερο στην 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ από 19-24/6/2018.