Διεθνής δομή ασφαλείας με επίκεντρο τη Ρόδο

Για ακόμα μία φορά η Ρόδος αποτελεί τον τόπο όπου «θα γεννηθεί» μία νέα δομή διεθνούς εμβέλειας, μία πλατφόρμα, που θα έχει μόνο θετική ατζέντα, που θα έχει στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου σε συνάρτηση με τη Μέση Ανατολή, τις χώρες του Κόλπου και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην οποία θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη πνοή, όπως ειπώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Κοτζιά, χθες, πρώτη ημέρα διεξαγωγής εδώ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, της Υπουργικής Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Στη Διάσκεψη, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν εικοσιπέντε αντιπροσωπείες Κρατών από τη Νοτιοανατολική/Ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, Οργανισμοί συνεργασίας Αραβικών χωρών καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία.

Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών, παρών ήταν ο οικοδεσπότης Έλληνας ΥΠΕΞ ο οποίος και υποδεχόταν τους υψηλούς προσκεκλημένους μας, Υπουργούς, Υφυπουργούς και αξιωματούχους των αντιπροσωπειών. 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε κατά την εναρκτήρια ομιλία του προς τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Συνεργασίας του Κόλπου καθώς και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του αραβικού Συνδέσμου που, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι η ψυχή των αραβικών λαών.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα η Ρόδος αναπόφευκτα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σύνοδο αυτή και γι’ αυτό «μιλάει» άλλωστε και ο γενικός τίτλος που της δόθηκε: «Το πνεύμα της Ρόδου: Διαμορφώνοντας μία θετική ατζέντα για τη Σταθερότητα και την Ευημερία». Τη σημασία των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας εξήραν και οι Υπουργοί και οι αξιωματούχοι καθώς εισέρχονταν στην αίθουσα των εργασιών.

Όμως, για τη φιλοξενία, τις ομορφιές και την ασφάλεια που παρέχει η Ρόδος στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους όλων αυτών των χωρών, κάτι που την καθιστά ιδανικό τόπο διεξαγωγής τέτοιων συναντήσεων διεθνούς εμβέλειας, αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να ξεκινήσει από αλλού παρά από το «Πνεύμα της Ρόδου» «”The Spirit of Rhodes”), φράση που ανήκει στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου και χαρακτηρίζει αυτή τη Σύνοδο. 
Ο κ. Κοτζιάς, λοιπόν, στην έναρξη της ομιλίας του, καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, για άλλη μία φορά, «στο νησί των ιπποτών, της πεταλούδας, του Κολοσσού της Ρόδου, το νησί της φιλίας ανάμεσα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι φιλοδοξία τους είναι, του χρόνου τον Ιούνιο στη Ρόδο, να αποφασίσουν τη δημιουργία μιας δομής ασφάλειας και σταθερότητας για την Ανατολική Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό, έκανε γνωστό ότι στην τρίτη τους συνεδρίαση σήμερα, θα έρθει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, καθώς αυτή είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή συνεργασία και μάλιστα και με ειδικά κομμάτια τόσο για την ψηφιακή τεχνολογία, όσο και για τη δορυφορική.

Είπε, ακόμη, ο Υπουργός: «Τί χρειάζεται να κάνουμε μ’ αυτό το φόρουμ; Είναι ωραίο που συναντιόμαστε, είναι ωραίο που βλέπουμε παλιούς και καλούς μας φίλους, είναι όμορφο νησί η Ρόδος, πάντα είστε καλοδεχούμενοι με τις οικογένειές σας, τα παιδιά σας, είμαι χαρούμενος που σήμερα έχουμε 10 συζύγους επικεφαλής αντιπροσωπειών, που μας έδωσε ο Δήμος ένα καραβάκι και θα πάνε και στις αρχαιότητες και σε ψαροχώρια να φάνε.
Όμως,  αυτό το σχήμα, θέλουμε να του δώσουμε και το έχουμε πει από πέρυσι αυτό, μια πιο μεγάλη πνοή. Να γίνει μια πλατφόρμα πιο ζωντανή που σε επιμέρους θέματα να συναντιέται πιο συχνά, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου». Πρέπει, δήλωσε ο Υπουργός, να στηρίζεται η δομή αυτή σε συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά και ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα εννέα τέτοια:

Πρώτον, είπε ο ΥΠΕΞ, είναι η Διάσκεψη μία δομή ήπιας ισχύος που προτάσσει όχι τις διαφορές και συγκρούσεις αλλά τη θετική ατζέντα, που θα προκρίνει τη διπλωματία και τον διάλογο. 

Δεύτερον, είναι δομή συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή, που θα εκτείνεται από το περιβάλλον μέχρι την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων. 

Τρίτον, να γίνει φόρουμ διπλωματίας που να προλαμβάνει κρίσεις και να διευκολύνει τη διαχείριση. 

Τέταρτον, να προωθούνται συλλογικά η διαμεσολάβηση, η διαιτησία για διαφορές και η συμβολή στη διαπραγμάτευση. Πέμπτη αρχή είναι η κυριότητα επίλυσης στα προβλήματα της περιοχής. Δεν μπορούν άλλοι να αποφασίζουν για την περιοχή και άλλοι να πληρώνουν, όπως συνέβη στη Συρία, τόνισε. Έκτον, προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς, είμαστε χώρος διαλόγου που στηρίζεται στην παράδοση και την κουλτούρα στην περιοχή μας, ιδίως στην Ελλάδα, που ποτέ δεν συγκρούσθηκε με τον αραβικό κόσμο, αλλά είχε συνάφεια μαζί του και αλληλοβοηθήθηκε. Έβδομο σημείο, είναι πως ο χώρος μας είναι πεδίο διπλωματίας που στηρίχθηκε στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν προκαλούμε κανέναν και καμία χώρα και θέλουμε να επιλύονται τα θέματα με βάση τα δικαιώματα των ανθρώπων και το διεθνές δίκαιο, τόνισε.  Όγδοη αρχή είναι πως στην Ν/Α Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια στη θάλασσα. Ιδίως όταν το 33% του θαλάσσιου εμπορίου και το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και άλλες δράσεις γίνονται στη θάλασσα της Μεσογείου. Το ένατο σημείο, αποτελεί για τον κ. Κοτζιά η θετική ατζέντα που έχουν τα κράτη της περιοχής για συνεργασία και η οποία χρήζει να επεκταθεί και σε τρίτους, ώστε όλοι να γίνουν καλύτεροι.

Για όλα τα επίκαιρα ζητήματα
Όπως ήταν φυσικό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, χαρακτηρίζοντάς την ως ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα για την επίλυση των σημαντικών διαφορών και στην ευρύτερη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου. 

«Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και ευχήθηκε επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».
«Θέλουμε να έχουμε μία θετική ατζέντα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κατάσταση στη βόρεια πλευρά της περιοχής μας είναι καλύτερη από πέρυσι, σημειώνοντας πως η Βουλγαρία για πρώτη φορά ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία βαθαίνουν τη συνεργασία τους, και από πέρυσι ξεκίνησε και η συνεργασία των βαλκανικών χωρών και του Βίζεγκραντ. Παράλληλα σημείωσε την έναρξη της συνεργασίας της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, γεγονός που θα καταστεί επικερδές και για τα δύο κράτη, αλλά και γενικότερα.
 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, ο κ. Κοτζιάς στην παρουσία του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ Ριγιάντ Αλ Μάλκι και τόνισε τη βαρύνουσα σημασία επίλυσης του Παλαιστινιακού για την ειρήνευση στην περιοχή.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της σύρραξης στη Συρία, η οποία έχει σταθεί πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή και πρόξενος του μεταναστευτικού προβλήματος, επισημαίνοντας πως όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εμποδιστούν οι πόλεμοι "δι’ αντιπροσώπων", επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης διαμεσολάβησης της ΕΕ στην περιοχή.

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και υπογράμμισε πως η μόνη λύση για το μείζον αυτό πρόβλημα αποτελεί η παύση των συγκρούσεων και να σταματήσουν οι καταστάσεις που βιώνουμε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. «Εάν δεν υπάρξει ειρήνη και ανάπτυξη σ΄ αυτές τις περιοχές, εάν δεν υπάρξει ίδρυση και ανάπτυξη παλαιστινιακού κράτους, δεν θα ησυχάσει αυτή η περιοχή και θα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με κύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης», τόνισε. 
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, «ένα ζήτημα-κόμβος για την περιοχή» όπως είπε, εκφράζοντας τη στήριξη στην κυπριακή πολιτική, ένα κράτος με καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας εάν επιλυθεί το ζήτημα που ταλανίζει τη Μεγαλόνησο.
 

Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η συνάντηση για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών ακόμη και σε θέματα που συνδέονται με το μέλλον και συγκινούν τη νεολαία. Ως παράδειγμα ανέφερε τη σύνοδο νέων διπλωματών από την περιοχή, αλλά και τα φεστιβάλ νεολαίας που διοργανώθηκαν σε Κύπρο και Αίγυπτο. Η επιτυχημένη συμμετοχή της νεολαίας και η πολιτισμική σύνδεση των χωρών της περιοχής είναι, όπως τόνισε ο υπουργός, βάση για τη σύσφιξη των σχέσεων και την ενδυνάμωση της συνεννόησης μεταξύ τους.

Εν κατακλείδι, ο κ. Κοτζιάς επικαλέσθηκε τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η Διάσκεψη, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά στο νησί, και σημείωσε ότι «το... πνεύμα της Ρόδου είναι σημαντικό και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνεργασία και την ασφάλεια των λαών της νοτιοανατολικής Μεσογείου».