Μ. Κόκκινος: Σημαντική η διάσκεψη της Ρόδου

Η Ελλάδα καθίσταται μία περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κάτι που αναδεικνύεται από εδώ, από τη Ρόδο, με τη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στο νησί μας για τρίτη χρονιά, η οποία ξεκίνησε χθες Πέμπτη 21 και ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Για τη σημασία της Συνόδου αυτής όπως και του γεγονότος ότι φιλοξενείται στη Ρόδο, μίλησε σε δηλώσεις του χθες, ο συμπατριώτης μας Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλης Κόκκινος.
«Αισθάνομαι περήφανος ακούγοντας τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, και για τα λόγια που είπε γενικότερα αναπτύσσοντας ποιος είναι ο ρόλος και ποιος είναι ο λόγος της Συνόδου αλλά κυρίως για τη σύνδεση του ρόλου του διπλωματικού με ένα νησί που, όπως το αποκάλεσε είναι νησί της αγάπης και της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Κόκκινος.

Στη συνέχεια, βέβαια, χαρακτήρισε τη Ρόδο ως «το νησί της θετικής ατζέντας», το νησί που όπως είπε ο νονός της έκφρασης «Το πνεύμα της Ρόδου», Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, έχει επικρατήσει πλέον στα διεθνή φόρα ως μία έκφραση όταν κάποιος θέλει να συζητήσει με θετική ατζέντα. Θετική ατζέντα σημαίνει ότι συζητάμε αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας χωρίζουν.

Ο ίδιος θεωρεί ότι σήμερα κλείνει ουσιαστικά όλη η εικόνα που πρέπει να δούμε: Ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει δεν πρέπει ν’ αφήνεις τα πράγματα στη μοίρα. Η μοίρα της Ελλάδας, όπως είχε πει και ο Καζαντζάκης, είναι το ηθικό σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο ρόλος της είναι να φιλιώσει αυτές τις αιώνια αντίρροπες δυνάμεις και αυτό το κάνει στη Ρόδο με ειρηνικές συναντήσεις για τη συνεύρεση και τη συνύπαρξη των λαών.

Ακόμη, εξέφρασε την υπερηφάνεια του που όλα αυτά συμβαίνουν στη Ρόδο και δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας η οποία γίνεται με πρωτοβουλία της Ελλάδας που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και τη σταθερότητα μεταξύ όλων αυτών των χωρών, εδώ ακριβώς, στο νησί μας, τη Ρόδο.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε «σ’ αυτή την αύρα που δημιούργησε το πνεύμα της Ρόδου, το οποίο απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αυτή τη στιγμή, σε όλους τους ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τη ρήξη αλλά μέσα από διπλωματικές οδούς προσπαθούν να βρουν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν. Για εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, για εκείνες τις δυνάμεις που πραγματικά έχουν τη θέληση να ζήσουν σε έναν  καλύτερο κόσμο. Γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις. Αυτοί δεν ταιριάζουν στο πνεύμα της Ρόδου».

Έτσι, αφού, πλέον, έχουμε την εικόνα μίας χώρας που παίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της, αναγνωρισμένου απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ενώνει ουσιαστικά τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώνοντας τις χώρες της νότιας Ευρώπης, τις χώρες των Βαλκανίων, σε μία ευρύτερη συμμαχία θετικής ατζέντας με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, αυτή η χώρα που προκαλεί το ενδιαφέρον χωρών από την Άπω Ανατολή μέχρι την Κολομβία, είναι μία χώρα η οποία δεν είναι της αναβλητικότητας, δεν είναι η χώρα της μη λήψης απόφασης, δεν είναι η χώρα που δεν λύνει προβλήματα. Είναι η χώρα που λύνει προβλήματα και όχι μόνο τα δικά της. Συμμετέχει στην καθιέρωση της ειρήνης σε διεθνές επίπεδο.
Και κλείνοντας, δήλωσε ο κ. Κόκκινος:  «Η Ελλάδα δεν είναι πια ψωροκώσταινα αλλά μία σύγχρονη

Αμαζόνα  που ανεβαίνει στο άλογό της, γυρίζει τον κόσμο, ενώνει τον κόσμο και καταλήγει εδώ, στην πατρίδα μας τη Ρόδο, για να συζητήσει και για να βρει πραγματικά αυτό το ρόλο όπου η γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας έπρεπε να παίξει. Το ρόλο του διαμεσολαβητή Ανατολής και Δύσης».