Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποστηρίζει δράσεις που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό και την παράδοση στα νησιά μας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκει πάντα αρωγός σε δράσεις και εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνουν στα νησιά περιοχής ευθύνης της, οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι με σκοπό την ανάδειξη του Πολιτισμού, των εθίμων και των παραδόσεων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, στήριξε τις εξής εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ρόδο το προηγούμενο διάστημα:

* Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου, το Μουσικό Σχολείο Ρόδου πραγματοποίησε δύο βραδιές γεμάτες μουσική αφιερωμένες στα 25 χρόνια λειτουργίας του Σχολείου. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική με μουσικά σχήματα που δημιουργήθηκαν για τη συναυλία αυτή, σε συνδυασμούς όλων των μουσικών οργάνων που διδάσκονται στο Σχολείο καθώς και την ορχήστρα ευρωπαϊκής μουσικής. Παρουσιάστηκαν soundtracks και τραγούδια που έγιναν γνωστά μέσα από τις κινηματογραφικές οθόνες του ελληνικού και του ξένου ρεπερτορίου.

Παράλληλα, έγιναν προβολές από τις ταινίες, σύγχρονες και λαϊκές χορογραφίες και μικρά θεατρικά δρώμενα. Επίσης, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε μία βραδιά με τίτλο «Μουσικοί Διάλογοι», αφιερωμένη στην κλασική μουσική, με αντίστοιχα μουσικά σχήματα, σόλο όργανα και την ορχήστρα ευρωπαϊκής μουσικής, με γνωστά κλασικά έργα ελλήνων και ξένων συνθετών.

 

 

* Η εικαστικός Δόμνα Δέλλιου παρουσίασε μια ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Ρόδου.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Παρασκευή 22 Ιουνίου, θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουλίου 2018. Η εικαστική αυτή έκθεση, περιλαμβάνει 25 νέα ζωγραφικά έργα της δημιουργού, δουλεμένα με ακρυλικά χρώματα και μολύβια ακουαρέλας πάνω σε ξύλο. (Ώρες Επίσκεψης: Δευτέρα - Κυριακή, 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00).

* Το «Φεστιβάλ των τριών φεγγαριών», στο νησί της Λέρου σε συνδιοργάνωση με την μη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φεστιβάλ Τριών Φεγγαριών» για μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με αφορμή τις τρεις πανσελήνους του καλοκαιριού.

 

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή 24 Ιουνίου και θα συνεχιστούν, στις 25 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου 2018.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο ‘Κουλούκι’ αφορά μία οπτικο – ακουστική μουσική παράσταση, με τίτλο «Ξενιτεμένο μου πουλί» αφιερωμένη στις ξενιτιές του κόσμου με τους: Μάνο Πυροβολάκη, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολο Κουκλάκη, Δημήτρη Πάντο, Στέλιο Φραγκούς, Τάκη Φραγκούς.

* Το Σάββατο 23 Ιουνίου στο Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» γιόρτασε το έθιμο του Αη Γιάννη του Καλαφουνιάρη όπου κάηκαν τα μαγιάτικα στεφάνια στη φωτιά. Την Κυριακή 24η Ιουνίου στη στέγη του συλλόγου, τα τμήματα σύγχρονου και κλασικού χορού παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς ενώ έγιναν καιι απονομές από τα προγράμματα ΚΕΚ Γενηματάς που διεξήχθηκαν φέτος.

 

 

Ακολουθούν οι εξής εκδηλώσεις:

* Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 στις 20:30 στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», τα Λαογραφικά Εργαστήρια Τερψιχόρη διοργανώνουν ένα χορευτικό αντάμωμα όπου 150 Χορευτές και Μουσικοί - Υπηρέτες της Ελληνικής Παράδοσης θα γίνουν ένα για να Υμνήσουν Μουσικά και Χορευτικά τον Έρωτα ως υπέρτατη Αξία.

* «ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!». Αυτός είναι ο τίτλος μιας διαφορετικής συναυλίας που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΠΟΠΕΣ και την ευγενική αρωγή του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».

Η συναυλία θα δοθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 7.30μ.μ., στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στην πόλη της Ρόδου και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και σε όσους γενικότερα βρίσκονται κοντά στα παιδιά, με αγάπη και ενδιαφέρον. Την επιμέλεια της συναυλίας έχει ο μουσικοπαιδαγωγός, Γιώργος Σακελλαρίδης. Στο τραγουδιστικό και γενικότερα στο μουσικό μέρος, συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο και οι: Δημήτρης Ιωσήφ, Ελευθερία Ζαράκη, Λεωνίδας Σακελλαρίδης.

 

 

Η συναυλία «ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ», διάρκειας περίπου μιας ώρας, εκτός του ότι θα έχει διαρκώς στο προσκήνιο τη χαρά, το παιχνίδι, τη δραματοποίηση, το τραγούδι, τη ρυθμική και τη δημιουργική κίνηση, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να δουν «ζωντανά», πολλά μουσικά όργανα όπως: Κιθάρα, βιολί, βιολοντσέλο, τούμπα, τρομπέτα, τρομπόνι, κόρνο, φαγκότο κ.ά. και να παίξουν διερευνητικά μ’ αυτά.

* Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά την Πέμπτη 28 Ιουνίου με αφορμή την πανσέληνο του Ιουνίου όπου προσκαλεί όλους τους ροδίτες να απολαύσουν στο μοναδικής ομορφιάς Ρωμαϊκό Ωδείο στην Αρχαία Ακρόπολη μια ξεχωριστή μουσική βραδιά-συναυλία με την ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ την ερμηνεύτρια η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις του κοσμου από την τετραετή συνεργασία της με τον Σωκράτη Μάλαμα και μας συστήνεται πλέον και ως δημιουργός λίγο πριν τη κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της άλμπουμ.

 

 

Με την κλασσική της κιθάρα και το μεταλόφωνο της, πότε μας συγκινεί με την ευαισθησία της και πότε με τα κρουστά της, μας ξεσηκώνει. Παρέα με την εξαιρετική Ρόδια τσελίστρια Δέσποινα Σπανού, μας παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια, συμμετοχές της στη δισκογραφία, τραγούδια νέων δημιουργών με κοινές ανησυχίες, αλλά και διασκευές αγαπημένων της τραγουδιών.

Εκεί που η παιδικότητα συναντά τη θηλυκότητα, η εσωτερικότητα την ένταση, το όνειρο την πραγματικότητα, η δημιουργός και ερμηνεύτρια θα παίξει και θα τραγουδήσει, για να μας θυμίσει πως μόνο «η Αγάπη μένει» σε μια βραδιά αγάπης όπου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα μαζευτούν τρόφιμα μακράς διαρκείας για το κοινωνικό παντοπωλείο. Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Μαρία Μανιώτη. Επίσης θα συμμετέχει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου «Μαζί με δύναμη για τη Ζωή».

Ώρα έναρξης: 21.30. - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.