Αλβανός και Έλληνας κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Με την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα 50 γραμμαρίων ηρωίνης και μισού κιλού ακατέργαστης κάνναβης, που εξιχνιάστηκε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου θα ασχοληθεί στην προσεχή του συνεδρίαση το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, στις 4 Ιουλίου, θα καθίσουν 36χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής και 50χρονος Έλληνας.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2017 το απόγευμα μετά από την αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στο προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που έκαναν οι Λιμενικοί στην Παστίδα βρήκαν τον 50χρονο να κατέχει επάνω του ηρωίνη βάρους 50,4 γραμ  και στον 36χρονο το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 36χρονου Αλβανού, όπου και εντοπίστηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους χιλίων πεντακοσίων τριάντα ενός γραμμαρίων (1.531gr) καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών, το χρηματικό ποσό, τρία (03) κινητά τηλέφωνα καθώς και δύο (02) Ι.Χ.Ε. οχήματα.

Σε ό,τι αφορά τους δύο άνδρες προσήχθησαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο οποίος και τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ τον αλλοδαπό βαραίνει και η κατηγορία της αντίστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι προανακριτικά οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται. Ειδικότερα ο 36χρονος Αλβανός δήλωσε ότι η ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους ενάμιση κιλού που βρέθηκε στην κατοχή του, την είχε προμηθευτεί για δική του χρήση από κάποιο άλλον Αλβανό έναντι του χρηματικού ποσού των 1000 ευρώ, ενώ αρνήθηκε ότι πούλησε ηρωίνη στον 50χρονο συγκατηγορούμενό του.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο προανακριτικά δήλωσε ότι είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών εδώ και πολλά χρόνια και πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος είπε πως τα 50 γραμμάρια ηρωίνης τα αγόρασε από τον 36χρονο αλλοδαπό συγκατηγορούμενο του έναντι του ποσού των 500 ευρώ και πως από τον ίδιο είχε αγοράσει άλλες πέντε ή έξι φορές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο 36χρονος Αλβανός έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας για παρόμοια αδικήματα.

Οι απολογίες
Ενώπιον της ανακρίτριας, όπου βρέθηκε ο 36χρονος αλλοδαπός, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος δήλωσε εξαρτημένος από τα ναρκωτικά εδώ και δέκα χρόνια και είπε ότι εκείνος αγοράζει από τον 50χρονο Έλληνα και όχι το αντίθετο όπως ο συγκατηγορούμενός του έχει καταθέσει.

Μάλιστα είπε πως, ο 50χρονος εκμεταλλευόμενος την ασθένεια του διακινεί ποσότητες ναρκωτικών και διερωτήθηκε πώς γίνεται να βρίσκει τόσα πολλά χρήματα που απαιτούνται για να προμηθεύεται ποσότητα ηρωίνης 2-3 γραμ. ημερησίως όπως ο ίδιος είχε πει στην απολογία του.

Ο 36χρονος Αλβανός αναφέρθηκε επίσης και στους λιμενικούς, οι οποίοι όπως είπε δεν έχουν δικαίωμα έρευνας εκτός λιμενικής ζώνης καταλήγοντας έτσι στο συμπέρασμα ότι ο 50χρονος συνελήφθη στο λιμάνι με τα 50 γραμ. ηρωίνης και εξεταζόμενος τον «έδωσε» ως έμπορο. Ωστόσο για την ακατέργαστη κάνναβη είπε ο αλλοδαπός ότι την είχε προμηθευτεί για δική του χρήση σε μία προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη και πως σε καμία περίπτωση δεν έχει πουλήσει στον συγκατηγορούμενό του.

Ο αλλοδαπός ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του και τόνισε ότι είναι «θύμα ναρκωτικών και όχι διακινητής ναρκωτικών».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 36χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Αλλά και ο 50χρονος Έλληνας, συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα. Κατερίνα Βολονάκη, αρνήθηκε κατά την απολογία του τα όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος είπε πως διαμένει μαζί με την ανήλικη κόρη του και πως όλα ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια όταν αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του οποίου έχει πλέον αναπηρία σε ποσοστό 80%. Η κατάστασή του αυτή τον οδήγησε στα ναρκωτικά καθώς η καθημερινή χρήση ηρωίνης (2-3 γραμ. ημερησίως) το βοηθάει να συνέρχεται από την εξάντληση που του προκαλεί η θεραπεία που ακολουθεί τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τον 36χρονο Αλβανό, είπε ότι τον είχε γνωρίσει τρία χρόνια πριν, μέσω κοινού γνωστού και ο οποίος του είπε όταν θέλει ηρωίνη να επικοινωνήσει μαζί του. Έτσι στις 5 Δεκεμβρίου ο 50χρονος τον κάλεσε και του ζήτησε ναρκωτικά.

Σύμφωνα πάντα με την απολογία του, ο αλλοδαπός του είπε πόσα διαθέτει, εκείνος απάντησε 500 ευρώ και ο Αλβανός του έδωσε 50 γραμ. τα οποία θα διέθετε αποκλειστικά και μόνο για δική του χρήση για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες για ένα περίπου μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 50χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.