Καλλιθέα: Η άγνωστη λέξη και  η απόλυτη επιβεβαίωση

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ξεκίνησε η προετοιμασία της Καλλιθέας για το πρωτάθλημα ανδρών Δωδεκανήσου, ένα ήταν σίγουρο: η ομάδα αυτή θα έπαιζε τους κόπους της χρονιάς μετά από δέκα μήνες, στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ εθνική.

Αυτός ήταν ο απόλυτος στόχος όχι μόνο φέτος αλλά και πέρσι, όταν ο Βούρειος της είπε «όχι» και την άφησε ακόμη ένα χρόνο στα τοπικά.

«Δεν πειράζει» είπαν στην Καλλιθέα. Ανασκουμπώθηκαν, οργανώθηκαν εκ νέου, ενισχύθηκαν αγωνιστικά κι έκαναν «περίπατο» στο πρωτάθλημα. Δεκαεφτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Το πρώτο εμπόδιο είχε υπερκεραστεί…

Η Καλλιθέα είχε μπροστά της δύο μήνες για να προετοιμαστεί για τα μπαράζ. Παρότι η θερινή σεζόν είχε ανοίξει και αρκετοί (ερασιτέχνες) παίκτες είχαν επαγγελματικές υποχρεώσεις, η έλξη της ανόδου ήταν ακαταμάχητη.

Ακόμη και όταν ένα μήνα πριν τους αγώνες της Αθήνας, η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τον προπονητή που της είχε χαρίσει δύο τίτλους, ο δρόμος προς τη Γ’ εθνική δεν χάθηκε στον ορίζοντα. Η πυξίδα είχε εστιάσει για τα καλά και ο προορισμός απλώς περίμενε.

Με την ταμπέλα του φαβορί στις πλάτες της, η Καλλιθέα ήξερε ότι νέα αποτυχία στα μπαράζ θα σήμαινε διάλυση. Δεν γινόταν και τρίτος χρόνος στο τοπικό, με τόσα χρήματα να έχουν ξοδευτεί άσκοπα... ή τώρα ή ποτέ.

Σε τέσσερις αγώνες έπρεπε να επιβεβαιώσει όχι μόνο τον τίτλο που κουβαλούσε αλλά και την ελπίδα των διοικούντων, την πίστη του προπονητή και των συνεργατών του, τις προσδοκίες του φίλαθλου κόσμου.
 


Τέσσερις αγώνες, τέσσερις νίκες και συνολικός απολογισμός της χρονιάς 21 ροζ φύλλα χωρίς ούτε ένα «στραβοπάτημα». Η λέξη «ήττα» ήταν άγνωστη για τους παίκτες του Χρήστου Μπίλια (στο τοπικό) και του Στάθη Βλαχοδήμου (στα μπαράζ).

Την είχαν διαγράψει από το λεξιλόγιο υιοθετώντας νοοτροπία νικητή, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους παίκτες της Καλλιθέας έχουν «εξάρτηση» με τη νίκη. Από τον 44χρονο Πάνο Παναγιωταράκο, τον αρχηγό Βασίλη Εκινέ, μέχρι τον γιατρό Φίλιππο Παπακωνσταντίνου και τον νεαρό Νίκο Παππά.

Το πανόραμα των μπαράζ:
1η αγωνιστική
Φανάρια Νάξου – Καρλόβασι Σάμου          64-63
ΦΟ Βροντάδου Χίου – Καλλιθέα Ρόδου    55-87
Ρεπό: Παπάδος Γέρας

2η αγωνιστική
Παπάδος Γέρας – ΦΟ Βροντάδου Χίου    84-68
Καλλιθέα – Φανάρια Νάξου                       81-58
Ρεπό: Καρλόβασι Σάμου

3η αγωνιστική
Καρλόβασι Σάμου – Καλλιθέα                48-57
Φανάρια Νάξου – Παπάδος Γέρας         78-91
Ρεπό: ΦΟΒ

4η αγωνιστική
ΦΟ Βροντάδου Χίου – Φανάρια Νάξου    81-79
Παπάδος Γέρας – Καρλόβασι                     78-81
Ρεπό: Καλλιθέα.

5η αγωνιστική
Καλλιθέα – Παπάδος Γέρας                          92-70
Καρλόβασι Σάμου – ΦΟ Βροντάδου Χίου    62-67
Ρεπό: Φανάρια Νάξου

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1) Καλλιθέα (4-0) 8β., 2) Παπάδος (2-2) 6, 3) ΦΟΒ (2-2) 6, 4) Φανάρια (1-3) 5, 5) Καρλόβασι (1-3) 5.

Η επόμενη μέρα
Η αποστολή της Καλλιθέας επέστρεψε την Κυριακή στη Ρόδο και η κινητοποίηση για την «επόμενη μέρα» ξεκίνησε ήδη! Καταρχάς, έπρεπε χθες να δηλωθεί η συμμετοχή στη Γ’ εθνική και να «γυρίσουν» τα πρώτα «γρανάζια» για τη στελέχωση της ομάδας ενόψει του νέου πρωταθλήματος, αφού η μεταγραφική περίοδος είναι εν εξελίξει.

Η πρώτη συζήτηση θα αφορά στην παραμονή ή όχι του Στάθη Βλαχοδήμου στην τεχνική ηγεσία κι αμέσως μετά η σύνθεση του ρόστερ το οποίο αναμένεται να ανανεωθεί αν και όχι ριζικά.  Ορισμένοι αθλητές λογικά δεν θα συνεχίσουν στην παραπάνω κατηγορία όμως παίκτες όπως οι Σκορδάλης, Παρδακάς, Εκινέ κλπ. αναμένεται να είναι στις προτεραιότητες για ανανέωση συνεργασίας.
 


Ο «λάκκος των λεόντων» στη Γ’ εθνική
Η Καλλιθέα έγινε η 14η ομάδα του 2ου Ομίλου Νότου της Γ’ εθνικής, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους πιο δύσκολους και ανταγωνιστικούς των τελευταίων ετών!

1) ΓΣ Ερμής Σχηματαρίου, 2) ΑΣ Λοκρός Αταλάντης, 3) ΟΦΗ, 4) Βούρειος ΑΟ , 5) ΑΕΕ Παναγίτσας, 6) Δειλινό ΑΟ, 7) ΑΣ Άρης Θήβας, 8) ΑΕ Καλλιθέα Ρόδου, 9) ΑΕ Ένωση Ιλίου, 10) ΚΑΠ, 11) ΑΟ Ίκαρος Ν. Σμύρνης, 12) ΚΑΟ Μελισσίων, 13) ΓΣ Κορωπίου, 14) ΕΦΑΟ Ζωγράφου.

Η έναρξη του πρωταθλήματος είναι ορισμένη για τις 14 Οκτωβρίου 2018 και η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιουλίου.

Όσον αφορά στην άνοδο στη Β’ εθνική ή τον υποβιβασμό στα τοπικά πρωταθλήματα, η προκήρυξη της Γ’ εθνικής αναφέρει τα εξής:

α) Άνοδος στη Β’ Εθνική: Στη Β’ εθνική ανέρχονται συνολικά οχτώ (8) σωματεία και συγκεκριμένα οι πρώτος και δεύτερος νικητής του κάθε ομίλου της Γ’ εθνικής.

β) Υποβιβασμός από τη Β’ Εθνική: Οι τέσσερις (4) τελευταίοι του 1ου ομίλου και οι τέσσερις (4) τελευταίοι του 2ου ομίλου της Β’ Εθνικής Κατηγορίας υποβιβάζονται στη Γ’ Εθνική κατηγορία και εντάσσονται εκεί όπου λόγω έδρας ανήκουν.

γ) Υποβιβασμός από τη  Γ’ Εθνική: 1) από τον 1ο και 2ο Όμιλο υποβιβάζονται εννέα (9) σωματεία, τέσσερα (4) από κάθε Όμιλο και ο ηττημένος από τον αγώνα κατάταξης μεταξύ των σωματείων που θα καταλάβουν τη 10η θέση στην τελική βαθμολογική κατάταξη της αγωνιστικής περιόδου 2018-19. Η τέλεση του αγώνα κατάταξης θα γίνει σε ουδέτερο γήπεδο ή πόλη ανάλογα, και θα τελεσθεί αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής. 2) Από τον 3ο και 4ο Όμιλο υποβιβάζονται οχτώ (8) σωματεία, τέσσερα (4) από κάθε Όμιλο.

Συγχαρητήρια απ’ όλους
Η διοργανώτρια αρχή του τοπικού μας μπάσκετ συνεχάρη την Καλλιθέα για την επιτυχία της: «Η ΤΕ ΕΟΚ Δωδεκανήσου συγχαίρει θερμά την ΑΕ Καλλιθέας, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα μπαράζ ανόδου της Αθήνας και την άνοδο στον 2ο όμιλο νότου της Γ’ Εθνικής.

Τέτοιες επιτυχίες μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν στο δωδεκανησιακό μπάσκετ και συγχαίρουμε θερμά τον πρόεδρο του συλλόγου, Θανάση Σταμούλη, το διοικητικό συμβούλιο, τους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο για τη μεγάλη τους επιτυχία.

Ευχόμαστε στην ΑΕ Καλλιθέα καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εθνικές κατηγορίες».
Στη θέση της Καλλιθέας βρισκόταν προ διετίας η ΑΕ Δικαίου η οποία, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει ν’ ανέβει στην εθνική κατηγορία αλλά έζησε την «ζόρικη» διαδικασία των μπαράζ: «Η διαχείριση του www.ae-dikaioubc.gr, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλων των μελών, ΔΣ, αθλητών και αθλητριών της ΑΕ Δικαίου, θέλει να εκφράσει τα θερμά συγχαρητήρια προς την ομάδα της Καλλιθέας Ρόδου για την άνοδο στη Γ' Εθνική Κατηγορία ανδρών!!!

Τέτοιες επιτυχίες ομάδων των νησιών μας πάντα βοηθούν την ανάπτυξη του αθλήματος. Πάντα επιτυχίες!!!!!».
Μαθημένη εδώ και χρόνια στα εθνικά πρωταθλήματα, η Δωδεκάνησος ήταν ανάμεσα στους πρώτους που συνεχάρησαν την Καλλιθέα: «Η διοίκηση του Γ.Σ. Δωδεκάνησος, ο πρόεδρος του συλλόγου, Κάλλιστος Διακογεωργίου, οι αθλητές και το προπονητικό επιτελείο της ομάδας μας συγχαίρουν θερμά την ΑΕ Καλλιθέας για την τεράστια επιτυχία της ανόδου στη Γ’ Εθνική. 

Όταν προσπαθείς πολύ, όταν δουλεύεις σκληρά και όταν έχεις πλάνο και σχεδιασμό, μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας κι ευχόμαστε αυτή να είναι η απαρχή για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον».