Συνάντηση εργασίας του Εντεταλμένου Μεταφορών, Χρήστου Μπάρδου, με τον Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, για θέμα των νησιών

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών , Χρήστο Σπίρτζη, είχε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορών Δωδεκανήσου, Χρήστος Μπάρδος, χθες Δευτέρα, στο υπουργείο.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου, Θεοδόσης Καστανίδης και μέλη των συλλόγων Ταξί στα νησιά, τέθηκε η αντίθεση του κλάδου στην τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση των μισθώσεων των ιδιωτικών οχημάτων με οδηγό, στις τουριστικές περιοχές εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας.

Με την τροπολογία, συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 219Α του ν.4512/2018 σχετικά με την εκμίσθωση Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) Αυτοκινήτων και συγκεκριμένα για τα νησιά εκτός Κρήτης και Εύβοιας, προβλέπεται ο περιορισμός στη μισή ώρα αντί για τρεις ώρες που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκράτησης Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, που επιτρέπεται να συνάπτουν τα τουριστικά γραφεία, τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.λπ.

Ειδικότερα, στην τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

«Ειδικά για τα νησιά της χώρας, πλην των νησιών Κρήτης και Εύβοιας, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκρατήσεως ορίζεται σε μισή ώρα για την περίοδο από το μήνα Μάιο έως και το μήνα Αύγουστο.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δύναται να καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, αφού ληφθούν υπόψη στοιχεία, όπως ιδίως η ανάλυση του πληθυσμού, η κάλυψη της χωρητικότητας και των βιοτικών αναγκών των επισκεπτών στην περίοδο από το μήνα Μάιο έως το μήνα Αύγουστο και η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα σε παρεμφερείς επαγγελματικούς κλάδους.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, για τα νησιά, (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας), τα οποία κατά την τουριστική περίοδο (μήνες από Μάιο έως και Αύγουστο) υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκρατήσεως ορίζεται σε μισή ώρα.

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και των μικρών σχετικά αποστάσεων, της έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς και της άφιξης και παραμονής των τουριστών χωρίς δικό τους μεταφορικό μέσο, οι ανάγκες των συγκεκριμένων νησιών για εσωτερικές μετακινήσεις θα ικανοποιούνται καλύτερα με τον συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς παράλληλα να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των λοιπών μέσων μεταφοράς και μετακίνησης, ήτοι τη δημοτική συγκοινωνία, τον κλάδο των ταξί, τον κλάδο των τουριστικών μεταφορικών μέσων (mini vans) κ.ο.κ.»

Επιπλέον, στην συνάντηση τέθηκε η ελάχιστη τιμή κομίστρου, ένα αίτημα το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από συνελεύσεις που θα γίνουν στους κατά τόπους συνδέσμους και προτείνεται σαν μέτρο προστασία και ομοιογένειας.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν η αναβάθμιση των υπηρεσιών Ταξί για καλύτερη εξυπηρέτηση του τουριστικού κοινού στα νησιά ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ζήτησε να της εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες για να διενεργεί ελέγχους ΕΔΧ και ΕΙΧ με οδηγό και να συμμετέχει στο μικτό κλιμάκιο και ο πρόεδρος των οδηγών Ταξί.

Για την συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορών Δωδεκανήσου, Χρήστος Μπάρδος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει τα αιτήματα και τις προσπάθειες των ιδιοκτητών οδηγών ταξί από την Ρόδο και τα άλλα νησιά. Θέλουμε να προωθηθούν και να δοθούν λύσεις.

Παράλληλα, αναζητούμε λύση και για το πρόβλημα με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Λέρο από την παράλειψη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, για αναστολής της απόφασης απαλλαγής.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναζητεί λύσεις και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς αυτή την κατεύθυνση».