Τρία κρουαζιερόπλοια χθες στο λιμάνι της Ρόδου

Μια ιδιαίτερα καλή μέρα για τον θαλάσσιο τουρισμό και την αγορά της Ρόδου ήταν η χθεσινή, αφού τα τρία κρουαζιερόπλοια που βρέθηκαν στο νησί μας, έφεραν μαζί τους χιλιάδες τουρίστες.

Οι περίπου 3000 επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων έδωσαν μια "ανάσα" στην αγορά του κέντρου της Ρόδου αλλά και της Παλιάς Πόλης.

Έτσι, κατά τη χθεσινή ιδιαίτερα καλή μέρα για τα δεδομένα του θαλάσσιου τουρισμού, το κρουαζιερόπλοιο Oceana μετέφερε περίπου 2.000 επισκέπτες, το κρουαζιερόπλοιο Med Queen 140 και το Gemini περίπου 600 επισκέπτες, γεγονός που ενίσχυσε την τοπική οικονομία.

Ωστόσο δυστυχώς, ο θαλάσσιος τουρισμός στο νησί της Ρόδου είναι σε μια διαρκή πτώση, ενώ μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως έντεκα μέρες του Ιουνίου, ήταν εντελώς κενές  απο αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, κάτι που σημαίνει πως η πτώση είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα για μήνες όπως αυτός που θεωρείται ο κατεξοχήν μήνας του θαλάσσιου τουρισμού. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η άφιξη περίπου 3.000 επισκεπτών πέραν των επισκεπτών που βρίσκονται ήδη στο νησί μας, δείχνει τις πραγματικές ικανότητες της Ρόδου να μπορεί να διαχειριστεί τρία τουλάχιστον κρουαζιερόπλοια μέσα σε μια μέρα.


Φυσικά, ο θαλάσσιος τουρισμός αποφέρει πολλά οφέλη στην τοπική οικονομία και είναι ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο οι αφίξεις μειώνονται δραματικά όχι μόνο στο νησί μας αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, καθώς η μικρότερη φορολογία και οι διευκολύνσεις που γίνονται στα κρουαζιερόπλοια απο άλλες, γείτονες και όχι μόνο, χώρες, τα απομακρύνουν από την Ελλάδα.

Το παραπάνω φυσικά αποτελεί ένα θέμα για το οποίο τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο έχουν κατά καιρούς γίνει συζητήσεις, ενώ ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ούτως ώστε όχι μόνο να μείνουν στα ίδια επίπεδα οι αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, αλλά να αυξηθούν αγγίζοντας τα επίπεδα του 2007, όταν μόνο μέσα σε ένα μήνα είχαμε αφίξεις 111 κρουαζιεροπλοίων!

Αντίστοιχα και για τη σημερινή μέρα, αναμένουμε δύο κρουαζιερόπλοια, γεγονός που θα δώσει μια ακόμη "ανάσα" στην τοπική αγορά, που παρά τη γενικότερη τουριστική κίνηση δεν έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα αγοραστικά.