Με πλέι οφ η άνοδος στη Volleyleague

Απεστάλη στα σωματεία της δύναμής της η ειδική προκήρυξη της Α2 Εθνικής Κατηγορίας των ανδρών από την ΕΟΠΕ  στο πρωτάθλημα της οποίας θα πάρει μέρος το Ροδίων Άθλησις, το οποίο θα μετάσχει στον 1ο υποόμιλο του Α΄ Ομίλου.

Ο υποόμιλος απαρτίζεται από τις εξής ομάδες: ΑΟ Αιγιαλέων, ΑΟ Καλαμάτα 80, ΑΕΠ Ολυμπιάς, ΟΦΗ, ΑΣ Πανερυθραϊκός, ΓΣ Πανιώνιος, Ροδίων Άθλησις, ΣΦΑΜ Φοίβος.

Μεγάλο ενδιαφέρον σαφέστατα   παρουσιάζει το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και κυρίως το κομμάτι που αφορά την άνοδο και τον υποβιβασμό.

Η ΕΟΠΕ προβλέπει φέτος πλέι οφ για τον Α’  Όμιλο της Α2, αφού μετά την κανονική διάρκεια των δυο γύρων οι τέσσερις πρώτες ομάδες  θα παίρνουν ανάλογα με τη θέση τους την ειδική βαθμολογία ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με τις ομάδες των τελευταίων θέσεων.  

Πιο αναλυτικά, η ειδική προκήρυξη αναφέρει:

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ –
ΑΝΟΔΟΣ - ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

α) Το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις στον Α’ Όμιλο και σε μία φάση στον Β’ Όμιλο:
1) Α’ Όμιλος
Α’ Φάση

Σε κάθε έναν από τους δύο (2) υποομίλους (Α1, Α2), οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα αγωνισθούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία (πρωτάθλημα1-8) και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση.

Στη συνέχεια, σε κάθε υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η, 3ηκαι 4η θέση στο πρωτάθλημα 1-8 θα αγωνιστούν σε δύο γύρους με βαθμολογία (πρωτάθλημα 1-4), σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων που θα βγει μετά από κλήρωση.

Στη βαθμολογία οι ομάδες, ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν στον τελικό βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος 1-8 θα ξεκινήσουν με τους βαθμούς:

1η θέση 4 βαθμούς
2η θέση 3 βαθμούς
3η θέση 2 βαθμούς
4η θέση 1 βαθμό.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση στον τελικό βαθμολογικό πίνακα θα προκριθούν στη Β’ Φάση.

Επίσης σε κάθε υποόμιλο του Α’ Ομίλου οι ομάδες που θα καταλάβουν την 5η, 6η, 7η και 8η θέση στο πρωτάθλημα 1-8 θα αγωνιστούν σε δύο γύρους με βαθμολογία (πρωτάθλημα 5-8), σύμφωνα με το πρόγραμμα των αγώνων που θα βγει μετά από κλήρωση.

Στη βαθμολογία οι ομάδες, ανάλογα με τη θέση που θα καταλάβουν στον τελικό
βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος 1-8 θα ξεκινήσουν με τους βαθμούς:
5η θέση 4 βαθμούς
6η θέση 3 βαθμούς
7η θέση 2 βαθμούς
8η θέση 1 βαθμό.

Β’ Φάση
α) Οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από το πρωτάθλημα 1-4 της Α’ Φάσης θα συμμετάσχουν σε αγώνες μπαράζ ως εξής:
Α1 (1) v Α2 (2) -> 1
Α2 (1) v Α1 (2) -> 2

Στη συνέχεια για την κατάταξη των ομάδων στις θέσεις 1 έως και 4 του Β’ Ομίλου θα διεξαχθούν οι αγώνες:
Για τις θέσεις 1 – 2 -> Ν(1) v Ν(2)
Για τις θέσεις 3 – 4 -> Η(1) v Η(2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν 13 - 14 Απριλίου 2019 σε ουδέτερη πόλη, εκτός και εάν οι συμμετέχουσες ομάδες από κοινού συμφωνήσουν και αιτηθούν εγγράφως στην ΕΟΠΕ τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών στην έδρα-γήπεδο μίας εξ αυτών.

Η ΕΟΠΕ διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα αυτό.

β) Σε περίπτωση που από την Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστεί μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην ΕΣΠΑΑΑ, στην ΕΣΠΕΔΑ, στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου και στην Ζ’ Περιφέρεια και μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΣΠΕ Θράκης/Ανατ. Μακεδονίας και στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας, θα διεξαχθεί αγώνας μπαράζ παραμονής στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών, με τη συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 2η θέση στο πρωτάθλημα 5-8 σε κάθε έναν από τους δύο υποομίλους στη Β’ Φάση του Α’ Ομίλου.

Η νικήτρια ομάδα του αγώνα θα παραμείνει στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών, ενώ η ηττημένη ομάδα θα υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί 13 ή 14 Απριλίου 2019 σε ουδέτερη πόλη, εκτός και εάν οι δύο συμμετέχουσες ομάδες από κοινού συμφωνήσουν και αιτηθούν εγγράφως στην ΕΟΠΕ τη διεξαγωγή των αγώνων αυτών στην έδρα-γήπεδο μίας εξ αυτών. Η ΕΟΠΕ διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα αυτό.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Για τη σεζόν 2019-20 η προκήρυξη αναφέρει:
 «Στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2019-2020 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής συνολικά είκοσι έξι (26) ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, ως εξής:

Α’ Όμιλος: θα περιλαμβάνει τις ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και θα ανήκουν γεωγραφικά στην ΕΣΠΑΑΑ, στην ΕΣΠΕΔΑ, στην ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, στην ΕΣΠΕ Κρήτης και στη Ζ’ Περιφέρεια (συνολικά 14 ομάδες).

Β’ Όμιλος: θα περιλαμβάνει τις ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και θα ανήκουν γεωγραφικά στην ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΣΠΕ Θράκης /Ανατ. Μακεδονίας, στην ΕΣΠΕ Μακεδονίας, στην ΕΣΠΕ Δυτ. Ελλάδας και στην ΕΣΠΕ Κεντρ. Ελλάδας (συνολικά 12 ομάδες)».