Ανέβηκαν οι τόνοι από την παρέμβαση του πρώην αντιδημάρχου, Δ. Κωνσταντίνου

Υποτονική ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ, καθώς τα θέματα που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη ήταν περισσότερο «διαδικαστικού» χαρακτήρα και οι απουσίες αρκετές, ωστόσο αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του ανεξάρτητου συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, κ. Δώρου Κωνσταντίνου, που ανέβασαν τους τόνους προς στιγμήν.

Σε κάποιο σημείο, λοιπόν, στο στάδιο της ενημέρωσης, ζήτησε το λόγο ο κ. Κωνσταντίνου και αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών, κ. Σπίρτζη, σχετικά με κάποια οδικά έργα που σχεδιάζονται στην Κρήτη, κάνοντας αντιπαραβολή με κάποια της Ρόδου που “βαλτώνουν” εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, μίλησε για τη λεγόμενη Μεσογειακή χάραξη που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δώδεκα χρόνια όπως είπε, παρ’ όλο που πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό για το νησί μας που θα αποσυμφορήσει κυρίως την πόλη της Ρόδου. Ρώτησε, λοιπόν, να μάθει σε τι στάδιο βρίσκεται η μελέτη επειδή στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτελούνται έργα εκατομμυρίων και στο νησί μας υπάρχει ένας μεγάλος εμπαιγμός για κάποια έργα.

«Τα έργα έχουν μείνει στα λόγια, στα μεγάλα “θα” και τίποτα παραπάνω. Λόγια ακούμε, έργα δεν βλέπουμε. Θα ήθελα να μάθω πραγματικά, όχι εγώ, όλος ο κόσμος, που βρίσκεται η μελέτη για το μεγάλο αυτό έργο.  

Δεν μιλάμε για τη χρηματοδότηση του έργου, γιατί ο Θεός να μας έχει καλά να δούμε πότε θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Γιατί, απ’ ό,τι φαντάζομαι και απ’ ό,τι καταλαβαίνω, στο τέλος θα μείνουν…τα ταξίδια και οι φωτογραφίες με τους Υπουργούς!», είπε ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αρμοδιότητα που-υπενθυμίζεται-έχει αναλάβει πλέον ο Δήμαρχος.

Απαντώντας ο τελευταίος, «για…να μην μείνουν οι φωτογραφίες με τους Υπουργούς στην ιστορία», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει για να πιέσει για το έργο αυτό, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, και τόνισε ότι υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως στο αναπτυξιακό, δια στόματος του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος, τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή αυτά τα κυνηγάει μόνο ο ίδιος και κανένας άλλος ενώ στην Κρήτη έπεσαν πάνω όλοι οι Δήμαρχοι και πίεσαν πάρα πολύ.

Επί της ουσίας, ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε ότι το 2016, μετά από αρκετές πιέσεις στον κ. Σπίρτζη και στο Γ.Γ., τον κ.  Δέδε, ξεμπλοκαρίστηκε το θέμα πληρωμής της μελέτης αφού το Υπουργείο προχώρησε στην καταβολή των 300 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, η δέσμευση του άξονα έγινε με υπουργική απόφαση για άλλα τέσσερα χρόνια και με την ολοκλήρωση της μελέτης η χρηματοδότηση θα βρεθεί, όπως είπε, γιατί οι πιέσεις που ασκούνται είναι λογικές. Το έργο αυτό έθεσε, ακόμη, ως πρώτη προτεραιότητα και στην πρώην Υπουργό κα Ντόρα Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη παρουσία της στη Ρόδο και μ’ αυτό ο Δήμαρχος θέλησε να τονίσει ότι για το έργο υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις των σημερινών και ενδεχομένως και των αυριανών. 

Στη συνέχεια, πήρε εκ νέου το λόγο ο κ. Κωνσταντίνου και είπε ότι τώρα έμαθε για όλα αυτά, επέμεινε λέγοντας ότι ο κ. Σπίρτζης ζήτησε και συγνώμη στην Κρήτη για είκοσι ημέρες καθυστέρηση και είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ τι πρέπει να κάνουμε; Χρονοδιάγραμμα δεν ακούσαμε. Αρκετά με το παραμύθι τους. Όχι μόνο αυτών γιατί είναι διαχρονικό το πρόβλημα»!

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο επίσης ανεξάρτητος σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Αλέκος Παπουράς ο οποίος είπε ότι ο κ. Κωνσταντίνου του θύμισε το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι δύσκολο να έρθουν χρηματοδοτήσεις. 

«Μπερδεύτηκες, κάνεις πιο πολύ... για γραφείο τύπου, για κυβερνητικός εκπρόσωπος!», του είπε ο κ. Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Πρόεδρος του δ.σ. για...να κατευνάσει τα πνεύματα. Απαντώντας ο κ. Παπουράς του είπε ότι προφανώς υπονοεί γραφείο τύπου…του Δημάρχου και τόνισε ότι δεν το αποδέχεται αφού καταθέτει τι συμβαίνει διαχρονικά με τα έργα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνου ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, είπε στον κ. Παπουρά ότι και ο ίδιος υπηρέτησε κάποια χρόνια με τους πρώην Δημάρχους Καλλιθέας κ. Ιατρίδη και Ρόδου κ. Κουσουρνά, και επειδή του ανέθεταν τον τομέα των έργων, είχε ως αρχή του το «έργα και όχι λόγια».

Άλλα θέματα
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις και συνέδρια που έλαβαν χώρα στη Ρόδο ή θα διεξαχθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι για ακόμα μία φορά αναδεικνύεται η δεσπόζουσα θέση που έχει. Με αυτό συμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης ο οποίος είπε ότι, τέτοιες εκδηλώσεις, λειτουργούν ως αντίβαρο στον μαζικό τουρισμό.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκτός από τα θέματα καθημερινότητας στα οποία αναφέρθηκε, τόνισε ότι θα πρέπει να πιέσουν όλοι για την εγκατάσταση του ακτινοθεραπευτικού ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται συμπολίτες μας που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος είπε ότι, χθες, υπήρχε στην ημερήσια διάταξη η έγκριση των όρων δόμησης για το ακτινοθεραπευτικό γιατί δεν είχε προβλέψει στο Νοσοκομείο, ώστε να γίνει ΦΕΚ, αλλά θα πρέπει να πάρουμε από το Υπουργείο Υγείας την άδεια σκοπιμότητας αφού χωρίς αυτήν δεν προχωράει το έργο.

Ο Δήμαρχος, επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Εθνικό Θέατρο λέγοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκατάστασή του και όσο για τους πόρους αυτοί έχουν δρομολογηθεί μια και θα διαθέσει και η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος.

Σχετικά με τα θέματα καθημερινότητας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήρθε για έγκριση η ασφαλτόστρωση 22 δρόμων μέσα στην πόλη ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα το συνεργείο αυτεπιστασίας έχει κλείσει πάνω από 1000 λακκούβες!

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, μεταξύ άλλων, έθιξε το πρόβλημα με την υδροδότηση στον Αρχάγγελο και ζήτησε ενημέρωση. Απαντώντας ο αρμόδιος της ΔΕΥΑΡ, Αντιδήμαρχος, κ. Αγαπητός Πάλλας, είπε ότι τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες υπάρχει αυτό το πρόβλημα και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια.

Ήδη, χθες, ολοκληρώθηκε η γεώτρηση που έχουν κάνει στον Αρχάγγελο, επρόκειτο να συνδεθεί και πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε στα ξαφνικά αλλά τους απασχολεί εδώ και καιρό και αυτή η ανομβρία των τελευταίων δύο ετών το επέτεινε.

Είπε, επίσης, ότι τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες από τότε που έγιναν αυτές οι γεωτρήσεις αφού ο πληθυσμός του Αρχαγγέλου έχει αυξηθεί πολύ, οι γεωτρήσεις ήταν στα 80 μέτρα βάθος και λογικό είναι με την ανομβρία να έχουν πέσει οι παροχές. Με αυτή τη γεώτρηση θεωρούν ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες του Αρχαγγέλου ενώ προχωράει και το έργο στα Στεγνά με την παροχή από το φράγμα και, έτσι, θεωρεί ότι είμαστε σε καλό δρόμο.