Ηλίας Καματερός: "Ένα αποφασιστικό και μεγάλο βήμα για την άσκηση ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής"

Ηλίας Καματερός: "Ένα αποφασιστικό και μεγάλο βήμα για την άσκηση ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής"

Ηλίας Καματερός: "Ένα αποφασιστικό και μεγάλο βήμα για την άσκηση ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 110 ΦΟΡΕΣ

Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά και στην αναπτυξιακή διάσταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής επί του νομοσχεδίου «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι το μέτρο εκείνο το οποίο καλύπτει την αυξημένη διαφορά κόστους μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τη μετακίνηση στην ενδοχώρα. Δεν είναι ολοκληρωμένο Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι πιλοτικό, είναι ένα πρώτο βήμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μέσα στην τριετία θα αναπτυχθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του», επεσήμανε ο Ηλίας Καματερός.

Καυτηρίασε επίσης την στάση των περισσότερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία με διάφορες προφάσεις αρνούνται την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ως κραυγαλέα περίπτωση ψηφοθηρικής πολιτικής έκρινε και τη στάση όσων καταψηφίζουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ενώ αντίθετα ψηφίζουν την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής τόνισε πως η ίδρυση της ανωτέρω σχολής είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο, όχι μόνο για το συγκεκριμένο νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή και φυσικά αξίζει να είναι στην Κάλυμνο και για συμβολικούς λόγους αλλά και για την παράδοση που έχει στη ναυτιλία.

Ο Ηλίας Καματερός κατά τη δευτερολογία του κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση πως επικεντρώθηκε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. «Ας δούμε συνέχισε ποιοι το λένε αυτό. Αυτοί που το ψήφισαν τον Αύγουστο του 2015. Ξεχνάτε το μέιλ Χαρδούβελη; Και τι προβλεπόταν στην συμφωνία που μας προτάθηκε τον Ιούλιο του 2015; Υπήρχε το μέτρο κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, εμείς είπαμε όχι. Πήγαμε στο δημοψήφισμα και το υποστηρίξαμε και όλοι εσείς που μας κατηγορείται σήμερα, τότε λέγατε Ναι στην συμφωνία που μας πρότειναν που προέβλεπε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ενώ εμείς λέγαμε Όχι.

Επικαλείστε επίσης την απάντηση που έδωσε ο Μοσχοβισί σε κάποιον ευρωβουλευτή ότι είναι στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους. Φυσικά και είναι, αλλά υπό κανονικές συνθήκες. Αν ήταν έτσι και ήταν θέμα του κράτους μέλους τότε γιατί μειώσατε τον κατώτατο μισθό; Κόψατε τις συντάξεις; Κάνατε τις απολύσεις στο Δημόσιο; Για την διαχείριση της κρατικής περιουσίας; γιατί φτιάξετε το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουλήσετε την δημόσια περιουσία; Δεν είναι θέματα αυτά αποκλειστικότητα των κρατών μελών;

Εμείς αναγκαστήκαμε να πάρουμε κάποια .μέτρα ενώ εσείς βολευτήκαμε με το μνημόνιο για να περάσετε μετρά. Ποιος σας εμπόδιζε να έχετε μειωμένο ΦΠΑ στις μεταφορές;

Κι όμως ακόμα και όταν ήμασταν εκτός μνημονίου και ενώ ίσχυαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εσείς είχατε τις μεταφορές στο 24% εκεί που έπρεπε να ισχύει περισσότερο ο μειωμένος ΦΠΑ».

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa