Συνεργασία με τον υπουργό για τα θέματα των ταξιτζήδων

Για τα θέματα που συζητήθηκαν με τον υπουργό μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στην Αθήνα, ενημέρωσε χτες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος μεταφορών Δωδεκανήσου Χρήστος Μπάρδος, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον υπουργό που είχε ως αντικείμενο τα αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί της περιοχής μας μετά τα όσα περιλαμβάνονται στον νέο νόμο για τις μισθώσεις, καθώς επίσης και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε οχήματα στη Λέρο λόγω εκπρόθεσμου ελέγχου.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες ο κ. Μπάρδος, δήλωσε για τη συνάντηση στο υπουργείο τα εξής:

«Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν και η διαδικασία με την οποία θα λειτουργήσουν τα ταξί στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και σε όλα τα νησιά. 

Τα βαν και τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Κρήτη θα έχουν ένα πλαφόν τρίωρης διαδρομής, ενώ στα νησιά θα είναι μισή ώρα και αυτό χαρακτηρίστηκε ως θέμα μη ισονομίας για τα υπόλοιπα μέρη.

Ο υπουργός ανάφερε ότι ήταν απαίτηση της τρόικα και ήταν νίκη αυτό που πήρε για τα νησιά.

Ζητήθηκε ένα πλαφόν ταξιμέτρου ώστε να έχουμε ομοιομορφία στη διαδικασία κάτι που θα γίνει μετά από συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων και θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τον υπουργό. Η παρουσία μου στο υπουργείο, είχε να κάνει με τη στήριξη όλων των αιτημάτων των ταξιτζήδων και αναφέρεται σε τρόπους εξέλιξης του κλάδου καθώς το προϊόν που διαχειριζόμαστε είναι ισχυρό, και θα πρέπει να έχει την καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά το συγκοινωνιακό έργο.

Πήγαμε με συγκεκριμένες προτάσεις και τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά. Στους νέους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η περιφέρεια για τα παράνομα βαν και διάφορα άλλα ζητήματα βάσει υπουργικής απόφασης θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ταξιτζήδων κ. Καστανίδης. Οι έλεγχοι θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι και πιο έντονοι ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την παραοικονομία στο συγκοινωνιακό έργο που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι έντονη».

Όσον αφορά την επιβολή προστίμων σε οχήματα που ελέγχθηκαν από την κινητή μονάδα ΚΤΕΟ στη Λέρο, ο υπουργός ενημερώθηκε για το θέμα από τον κ. Μπάρδο, και όπως έκανε χτες γνωστό βρέθηκε λύση και μάλιστα θα επιστραφούν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες των πέντε οχημάτων που τα κατέβαλαν.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης δήλωσε τα εξής: «Το 2011 και 2012 είχε βγει η κινητή μονάδα που παραχωρήθηκε στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και επισκέφθηκε την Κάρπαθο τη Λέρο και την Πάτμο. Τα δελτία που εκδόθηκαν το 2011 είχαν ισχύ δύο έτη. Συνεπώς το 2013 έληξαν. Τότε η κινητή μονάδα επειδή ήταν παροπλισμένη δεν πήγε στα νησιά με αποτέλεσμα να λήξουν τα δελτία πιστοποίησης ελέγχου του ΚΤΕΟ.

Μετά από παρακλήσεις των νησιωτών και μετά από προσπάθειες της περιφερειακής αρχής, κατάφερα και μετά από διαγωνισμό και αναδείχτηκε κινητή μονάδα και να πάει στα νησιά, Λέρο και Κάρπαθο. Περνώντας τα αυτοκίνητα διαπιστώθηκε και βεβαιώθηκε πρόστιμο. 

Μετά από έλεγχο διαπιστώσαμε ότι η τότε περιφερειακή αρχή το 2013 είχε παραλείψει να στείλει στην αποκεντρωμένη απόφαση απαλλαγής των προστίμων για τους νησιώτες.

Εγώ κλήθηκα να αντιμετωπίσω έναν θέμα που δεν δημιούργησα. Το θέμα δημιουργήθηκε με παράλειψη αποστολής ενός συγκεκριμένου εγγράφου στην αποκεντρωμένη για την έκδοση απαλλαγής προστίμων ΚΤΕΟ.

Στη διαδικασία συνεργασίας με τον υπουργό τους βρήκαμε λύση που θα παρέκαμπτε το θέμα. Με τη συνεργασία του υπουργείου και του επάρχου Γιάννη Θεμέλαρου το θέμα λύθηκε και με υπογραφή μου παρέκαμψα τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. 

Και στην Κάρπαθο και στη Λέρο, τα αυτοκίνητα μπορούν να περνούν από έλεγχο, χωρίς το φόβο προστίμων. Έτσι όποιο πρόβλημα και αν δημιουργηθεί, θα λυθεί βάσει αυτής της απόφασης.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω πως σε μία περίοδο κρίσης που τα νησιά μας αγωνίζονται να επιβιώσουν πρέπει να συνεργάζονται όλοι οι φορείς ώστε να κάνουμε τη ζωή των νησιωτών περισσότερο εύκολη και να έχουν ίσες ευκαιρίες απέναντι σε όλους τους νησιώτες. Είναι μία πολιτική εντολή του Γιώργου Χατζημάρκου που θέλει ισονομία ισότητα σε όλα τα νησιά και ίσες ευκαιρίες.

Αισθάνομαι ικανοποιημένος που μπόρεσα και έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στο να γίνει η ζωή των νησιωτών περισσότερο εύκολη για το συγκοινωνιακό έργο. Η κινητή μονάδα θα πάει στην Κάρπαθο τις επόμενες μέρες και βάσει της απόφασης αυτής θα είμαστε κατοχυρωμένοι.

Είμαι, τέλος, σε συνεργασία με το ιδιωτικό ΚΤΕΟ να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταφέρουμε αυτοί οι πέντε ιδιοκτήτες οχημάτων που πλήρωσαν πρόστιμο να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, βάσει της απόφασης».