Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρέσβη της Βρετανίας είχε ο Γ. Φλεβάρης

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα James Bryce, είχε στην περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης, με αφορμή την επίσκεψη του βρετανού αξιωματούχου στη Ρόδο.

Ο κ. Bryce που συνοδευόταν από την υποπρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας σε Ρόδο και Κω Ράνια Κοσσιώρη, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Φλεβάρη θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ειδικά θέματα που αφορούσαν τον τουρισμό.

Μιλώντας για τη συνάντηση αυτή ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα εξής: «Είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική συνάντηση στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, κατά την οποία είχα την τιμή να υποδεχτώ τον αναπληρωτή πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα James Bryce, ο οποίος με την επίσκεψή του αυτή τόνισε και έδειξε ότι η Μεγάλη Βρετανία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα νησιά του αρχιπελάγους. Μάλιστα χαρακτήρισε τα νησιά του νοτίου Αιγαίου ως αγαπημένο προορισμό των Βρετανών υπηκόων».

Σημειώνεται ότι ο κ. Φλεβάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα επεσήμανε, τη συμβολή των Βρετανών το 1946 στον καθορισμό των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, τα οποία αμφισβητεί σήμερα η Τουρκία. Ειδικότερα είπε τα εξής: «Κατά το χαιρετισμό μου αναφέρθηκα σε ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός που με ικανοποίηση και ο ίδιος το άκουσε και το έλαβε υπόψη. Είναι τεράστιας σημασίας για τα εθνικά θέματα.

Τόνισα ότι το 1946 κάποιος άλλος Βρετανός, ο ταξίαρχος Πάρκερ παρέδωσε τη διοίκηση των νησιών στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, ένα γεγονός που από μόνο του έχει μεγάλη σημασία. Η βρετανική διοίκηση διαίρεσε τα νησιά εγγράφως σε διαμερίσματα κατά το αγγλικό σύστημα.

Τα διαμερίσματα αυτά είχαν ονομαστική απαρίθμηση των νησιών. Το γεγονός αυτό έχει μία μέγιστη νομική σημασία, καθώς το 1923  η συνθήκη της Λωζάννης παρέδιδε τα νησιά στην Ιταλία, αφού παραιτήθηκε η οθωμανική αυτοκρατορία από κάθε διεκδίκηση και αναγνώρισε την ιταλική κυριαρχία.

Εκεί αναφέρονται 14 νησιά με τις παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες. Έρχεται τώρα η βρετανική διοίκηση το 1946 και αναφέρει ειδικά για την περιοχή της Καλύμνου με συνοδευτικό χάρτη, ότι θέτει εντός αυτής τα Ίμια.

Το καθεστώς των θαλασσίων συνόρων της χώρας είναι ξεκαθαρισμένο και το έγγραφο του Βρετανού ταξιάρχου είναι κάτι που ενισχύει τις θέσεις του ελληνικού κράτους και φυσικά της περιφέρειάς μας».

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, ο  αναπληρωτής πρέσβης γνώριζε πολλές δραστηριότητες των Βρετανών στα νησιά και μάλιστα αναφέρθηκε στο ζευγάρι των Βρετανών που τα τελευταία χρόνια περπατά πολλά χιλιόμετρα και κάνει το γύρο του νησιού μας. Πρόκειται για τον Ben και την Gaynor που θα έρθουν και φέτος στο νησί τον Αύγουστο ενώ όπως είπε και ο ίδιος που περπατά πάνω από 100 χλμ θα προσπαθήσει στις 4 και 5 Αυγούστου, αν το επιτρέψει το πρόγραμμά του, να είναι και εκείνος εδώ στη Ρόδο για να περπατήσει μαζί τους τη διαδρομή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φλεβάρης πρότεινε στον κ. Bryce να επισκεφτεί στο επόμενο ταξίδι του την Κω και όσα περισσότερα νησιά του νοτίου Αιγαίου μπορέσει γιατί είναι πολύ σημαντική η σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και Βρετανίας και δεν πρέπει να τις επηρεάσει το Brexit. Από την πλευρά του ο Άγγλος διπλωμάτης υποσχέθηκε ότι η Αγγλία θα βρίσκεται κοντά στο νότιο Αιγαίο και στα νησιά του.